„Кедер” и тъгата по родовата памет

Йорданка Белева и нейната най-нова книга

За авторката на „Кедер” думите мъка и мъкна се родеят.
Иначе не би могла достойно да мъкне емоционалния товар на всеки от двайсетте къси разказа, събрани в тази удивителна книга.
„Кедер е турска дума, означава мъка. Някога старите турци вярвали, че когато човек умре, завещава на близките си точно 40 мъки…За най-голям кедер се смятали недовършените неща” - пише Йорданка Белева.
След сборниците й "Надморската височина на любовта" (2011) и "Ключове" (2015), след стихосбирките й - "Пеньоари и ладии" (2001), "Ѝ" (2012), и особено "Пропуснатият момент" (2017), номинирана за националните поетични награди „Иван Николов” и „Христо Фотев”, талантът на Йорданка Белева отново ни изненадва по своя си начин - взривява със внезапни озарения, възторгва с безценни поанти, просълзява с истории, които припознаваме като наши, лични.
Защото скръбта е и памет.
Човек не може никога да изпита достатъчно тъга, за да направи света по-добър - твърди писателят нобелист Елиас Канети.
Сякаш в потвърждение на тази максима, талантливата авторка на „Кедер” ни поднася афористична, мъдра и овладяна книга, в която притчите са повече от скърбите и която дълго търпи и е милостива - също като любовта.

Премиерата е на 21 февруари от 18.30 часа в „Книжен център Гринуич” в София.
Още от категорията
Проф. Лора Тасева, проф. Раймонд Детрез и Венета Гаврилова (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев”

За чуждестранната българистика в бъдеще неясно

Дори и да няма такова глаголно време в богатата ни глаголна система, то би било най-подходящо, ако говорим за близките и по-далечните перспективи на българистиката извън границите на страната ни. Защо ли? Защото, за да е сравнително ясно бъдещето, трябва да се направят някои неща днес. Българите от различни поколения, живеещи тук или далеч от Родината,..

публикувано на 22.05.18 в 16:45

Иван Мудов залага капан за очакванията ни

Новата инсталация на Иван Мудов „Камъни“ се открива утре в 18.00 часа в градинката зад Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София. Съвременния артист ни кани да пристъпим в един несигурен свят, където нищо не е каквото изглежда, а равновесие се пази трудно. „Камъни“ ще бъде достъпна всеки ден в идните две седмици.

публикувано на 22.05.18 в 15:45

Казандзакис с първата си публикувана творба „Змия и лилия“

„Змия и лилия“ – първата публикувана през 1906 г. творба на световния класик Никос Казандзакис – отново достига до българските читатели близо 40 години след първото си издание у нас. Българският читател има възможност да се запознае с младия и вечно неудовлетворен дух на Казандзакис, по-лесно ще разбере твореца на произведения като „Алексис Зорбас“,..

публикувано на 22.05.18 в 14:15

Фотоизложба за Кирил Господинов в Морската градина във Варна

Вероятно помните не една и две култови реплики от популярния филм "Баш Майстора", с който актьорът Кирил Господинов стана любимец на публиката. На интерактивната изложба "Кирил Господинов - БАШ МАЙСТОРА ЗАВИНАГИ", открита в арт салона на Радио Варна, са подредени не само снимки,  но и предмети като известния портфейл с ластика на Баш Майстора и една..

публикувано на 22.05.18 в 14:03

Билети на половин цена срещу дарена книга в театър Българска армия

Билети на половин цена срещу дарена книга предлага театър Българска армия. Това е второто издание на кампанията „Дари книга, ела на театър“, което започва днес и ще продължи до 28 май. Целта е да се съберат книги за деца в неравностойно положение и за читалището в с. Долна Малина. При дарение на книга на касата на театъра зрителите ще..

публикувано на 22.05.18 в 11:53

Във Велико Търново ще бъде открита изложбата "Стъкло и конец"

Тази вечер в изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново ще бъде открита съвместната изложба "Стъкло и конец" на заместник икономическият кмет на Велико Търново Снежана Данева-Иванова и журналистът Мила Милчева. Изложбата ще даде отговори на въпросите какво може да обедини крехкия отблясък на стъклото и ефирното движение на конеца и кое..

публикувано на 22.05.18 в 11:31

Евдокия Манева за класическите нюанси в семейството, професията и в живописта

Като се каже „коксохимик“, си представяме човек на прагматичните специалности, по-скоро със сухо, делово възприятие към околния свят. Добавете още няколко детайла към професионалното развитие: депутат, заместник министър, министър. И накрая хобито, което е… рисуване на пейзажи и цветя. Така министърът на околната среда и водите (за периода..

публикувано на 22.05.18 в 11:10