Диляна Славкова: Фокусът в детското правосъдие трябва да се премести от наказанието към социалната подкрепа

Битува представата, че санкцията и наказанието са инструменти за решаване на всички проблеми
Снимка: БГНЕС

В момента детското правосъдие не е човечно, но ние смятаме, че то може да бъде очовечено, като към системата на съществуващите наказания се включи социална подкрепа и работа с децата – извършители на престъпления. Това би гарантирало както техните права, така и би спряло техния престъпен живот навреме. Това обясни в предаването "Преди всички" Диляна Славкова, програмен координатор по "Правосъдие и насилие" в Националната мрежа за децата. Мрежата е инициатор на кампания за по-човечно правосъдие и е сред основните неправителствени организации, които изразяват позиция по новия законопроект за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица.

В момента наблюдаваме много случаи, когато постъпките се повтарят и сега действащото законодателство не може да спре рецидива, посочи Славкова и определи превантивните усилия по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни ги като по-скоро неработещи.

Няколко екипа на правосъдното министерство предлагат промени в детското правосъдие, които не могат да бъдат придвижени и да стигнат до ефективно приемане. Запитана какво стои зад липсата на движение по законодателството в областта на детското правосъдие, Диляна Славкова коментира: 

Не знаем дали има интереси, но със сигурност ще има съпротиви от сега съществуващите структури, тъй като реформата ще обхване много министерства и ще внесе доста промени. Например една от основните съпротиви идва от Министерството на труда и социалната политика, тъй като отделите "Закрила на детето" често не разпознават децата извършители като деца в риск, а според нас те са точно такива. Защото, когато едно дете прибегне до кражба, а кражбите са най-честите престъпления, извършвани от деца, това значи вик за помощ. Това значи, че детето живее в крайна бедност и това значи в повечето случаи, че то е било обект на насилие и тормоз. Интересното е, че все пак една много значителна част от децата, които попадат в системата за борба с противообществените прояви, вече са преминали през социалната система, защото са били настанени в домовете за деца, лишени от родителска грижа. 

Обществото може да помогне с разбиране и с липса на съпротива към реформата. В момента битува представата, че санкцията и наказанието са инструменти, които решават всички проблеми. Ако този метод бъде поставен под въпрос, мислим, че ще има много по-добри резултати. 

Част от проблема, според Славкова, се корени в това, че обществото ни демонстрира толерантност към насилието, а хората са свикнали да разрешават проблемите си чрез насилие:

Проблемът е, че в нашето общество, за съжаление, има толерантност към насилието и ставаме свидетели на това във всяка една сфера – както в институциите за деца, какъвто беше случаят миналата седмица (в дом "Хризантема" в Габрово – бел.ред.), така и в училище, така и, за съжаление, в семействата понякога. И именно тази толерантност към насилие наистина е много свързана и с възприятието, че наказанието и санкциите вършат голяма работа.

Цялото интервю на Силвия Великова с Диляна Славкова чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Лео Варадкар: Свидетели сме на една тиха революция

В Ирландия бяха обявени първите официални резултати от референдума за абортите. 60 процента от участвалите в допитването са подкрепили прекратяването на забраната за прекъсване на бременността. Обявените по-рано прогнозни резултати показваха резултат с по-голяма разлика между привържениците и противниците на промяната.  "Това, което виждаме..

обновено на 26.05.18 в 17:04

Градушки унищожиха почти на 100% от реколтата от череши в село Дворище

Градушки от последната седмица унищожиха почти на 100 % от реколтата  от череши в района на кюстендилското село Дворище, оплакват се земеделски производители. В селото има  плододаващи около 1 300 дка черешови масиви, след тях и елитни сортове, които са провалени.  Поражения от градушките или от обилните дъждове има и по градините в съседните села..

публикувано на 26.05.18 в 16:58

В Шумен беше открита първата в града "бонсай" градина

В Шумен беше открита първата в града "бонсай" градина. Неин създател е пенсионерът Радко Колев. В колекцията му има над 250 саксии от миниатюрните растения, а днес той представи над 80.  Голяма част от минатюрните дръвчета, които Радко Колев показа днес са от видовете кестен, липа, бряст, габър, смърч, бор, бреза, както и плодни дръвчета - ябълки,..

публикувано на 26.05.18 в 16:12
Киев-метро

Метрото в украинската столица Киев възобнови работа след фалшива тревога

Метрото в украинската столица Киев възобнови работа след фалшива тревога. По-рано беше получен анонимен сигнал за поставени бомби в пет метростанции.  Това става часове преди  финалът та Шампионската лига между Ливърпул и реал Мадрид в украинската столица.  Информация на Ройтерс и ТАСС.

обновено на 26.05.18 в 15:37

София отбелязва Деня на Африка

Денят на Африка беше отбелязан в София с фестивал пред Народния театър. Почетен гост беше вицепрезидентът Илияна Йотова.  Традиционни бижута и предмети за бита, традиционна кухня и напитки, информационни брошури и много танци събраха българи и африканци. 25 май е Денят на обединението на африканските народи, който се отбелязва ежегодно и у нас, каза..

публикувано на 26.05.18 в 14:12

Във Враца започват честванията, с които отдаваме почит на Ботев и загиналите за свободата на България

Във Враца се откриват традиционните Ботеви дни. С издигане на националния флаг и запалване на вечния огън край паметника на Христо Ботев в града тържествено ще бъде дадено началото на честванията, посветени на 142-та годишнина от подвига на поета революционер и неговата чета.  Във Враца традиционните Ботеви чествания събират много признателни..

публикувано на 26.05.18 в 13:30

НЗОК заплаща два нови медикамента за лечение на множествена склероза

Здравната каса вече покрива два нови медикамента за лечение на множествена склероза. Това съобщи проф. Ивайло Търнев, началник на Клиниката по неврология в Александровска болница, на национална среща в областта на здравеопазването, която се провежда в Албена.   Множествената склероза засяга най-често хората между 20 и 50 години. Здравната каса..

публикувано на 26.05.18 в 12:34