Диляна Славкова: Фокусът в детското правосъдие трябва да се премести от наказанието към социалната подкрепа

Битува представата, че санкцията и наказанието са инструменти за решаване на всички проблеми
Снимка: БГНЕС

В момента детското правосъдие не е човечно, но ние смятаме, че то може да бъде очовечено, като към системата на съществуващите наказания се включи социална подкрепа и работа с децата – извършители на престъпления. Това би гарантирало както техните права, така и би спряло техния престъпен живот навреме. Това обясни в предаването "Преди всички" Диляна Славкова, програмен координатор по "Правосъдие и насилие" в Националната мрежа за децата. Мрежата е инициатор на кампания за по-човечно правосъдие и е сред основните неправителствени организации, които изразяват позиция по новия законопроект за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица.

В момента наблюдаваме много случаи, когато постъпките се повтарят и сега действащото законодателство не може да спре рецидива, посочи Славкова и определи превантивните усилия по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни ги като по-скоро неработещи.

Няколко екипа на правосъдното министерство предлагат промени в детското правосъдие, които не могат да бъдат придвижени и да стигнат до ефективно приемане. Запитана какво стои зад липсата на движение по законодателството в областта на детското правосъдие, Диляна Славкова коментира: 

Не знаем дали има интереси, но със сигурност ще има съпротиви от сега съществуващите структури, тъй като реформата ще обхване много министерства и ще внесе доста промени. Например една от основните съпротиви идва от Министерството на труда и социалната политика, тъй като отделите "Закрила на детето" често не разпознават децата извършители като деца в риск, а според нас те са точно такива. Защото, когато едно дете прибегне до кражба, а кражбите са най-честите престъпления, извършвани от деца, това значи вик за помощ. Това значи, че детето живее в крайна бедност и това значи в повечето случаи, че то е било обект на насилие и тормоз. Интересното е, че все пак една много значителна част от децата, които попадат в системата за борба с противообществените прояви, вече са преминали през социалната система, защото са били настанени в домовете за деца, лишени от родителска грижа. 

Обществото може да помогне с разбиране и с липса на съпротива към реформата. В момента битува представата, че санкцията и наказанието са инструменти, които решават всички проблеми. Ако този метод бъде поставен под въпрос, мислим, че ще има много по-добри резултати. 

Част от проблема, според Славкова, се корени в това, че обществото ни демонстрира толерантност към насилието, а хората са свикнали да разрешават проблемите си чрез насилие:

Проблемът е, че в нашето общество, за съжаление, има толерантност към насилието и ставаме свидетели на това във всяка една сфера – както в институциите за деца, какъвто беше случаят миналата седмица (в дом "Хризантема" в Габрово – бел.ред.), така и в училище, така и, за съжаление, в семействата понякога. И именно тази толерантност към насилие наистина е много свързана и с възприятието, че наказанието и санкциите вършат голяма работа.

Цялото интервю на Силвия Великова с Диляна Славкова чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Адвокати поискаха втори кръвни проби от стадото в Болярово заради чумата

Да се вземат втори кръвни проби от стадото в Болярово, за да се докаже или отхвърли наличието на заболяването чума по дребните преживни животни, поискаха адвокатите на собствениците на фермата. В Административния съд в Ямбол днес беше разгледана жалбата срещу заличаването на обекта.  Пробите, взети от животните, да бъдат изпратени в акредитирана..

публикувано на 14.11.18 в 13:40
Цоньо Генов, Гено Генов, Ирина Недева, Стефан Дечев (от ляво на дясно)

В словашкото посолство награждават тримата български студенти, противопоставили се на смазването на Пражката пролет

В петък в посолството на Словакия ще бъде връчено държавно отличие на тримата български студенти – Едуард Генов – посмъртно, Валентин Радев – посмъртно, и Александър Димитров, които преди 50 години са единствените гласове от България, които се противопоставят публично, с гражданска акция, на окупацията на Чехословакия и смазването на Пражката..

публикувано на 14.11.18 в 13:38
Ива Дойчинова (вляво) и Михаела Стойкова в студиото на програма „Христо Ботев“

„Операция „Плюшено мече“ или колко е важно да бъдеш добър

Михаела Стойкова, основател на „Операция „Плюшено мече“, разказа в студиото на „Нашият ден“ за предизвикателствата и уроците от детството си, които са я подтикнали към това да помага на деца, при това навреме. От срещите си с малчугани в затруднено положение в България и в Уганда, където вече трета поредна година преподава в най-бедните райони, тя с..

публикувано на 14.11.18 в 13:15

Европейският съюз подготвя по-строги изисквания за личните карти

Европейският съюз подготвя по-строги изисквания за личните карти. Постоянните представители на страните-членки са се договорили картите да бъдат в еднакъв формат - ID-1  (85,60 × 53,98 мм) , да имат зона за разчитане от машини и да отговарят на минималните стандарти за сигурност, определени от Международната организация за гражданска авиация.  Личните..

публикувано на 14.11.18 в 13:09

Социални работници обсъдиха модели на работа с деца в центровете от семеен тип

„Международна социална служба - България“ в партньорство с Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ представи модели за работа в Центровете за настаняване от семеен тип за деца със и без увреждания. Това се случва в рамките на  Националната кампания на Оперативната програма - „Мисията е възможна“, посветена на деинституционализацията на..

публикувано на 14.11.18 в 12:28

Експерти учат децата как да не разхищават храна

Експерти на Български дарителски форум влизат в 120-о училище в София, където ще у част второкласници да се отнасят отговорно към храната. Децата ще научат за несправедливото разпределение на храни в света и глобалния проблем, свърза с разхищаването на негодна храна. Под формата на игри те ще разберат как могат да допринесат за справянето с..

публикувано на 14.11.18 в 11:58

48-годишен мъж от Шумен е загинал в катастрофа в района на керамичния завод на пътя Русе – Варна

Мъж загина при катастрофа край Шумен. Сигналът за инцидента в района на керамичния завод на пътя от Русе за Варна е подаден в Шуменската полиция малко преди 8 часа тази сутрин.  Най-вероятно катастрофата е станала през нощта, но засега никой не се е обадил, за да съобщи за инцидента, при който автомобил с шуменска регистрация е излязъл от пътя, ударил..

публикувано на 14.11.18 в 11:54