Диляна Славкова: Фокусът в детското правосъдие трябва да се премести от наказанието към социалната подкрепа

Битува представата, че санкцията и наказанието са инструменти за решаване на всички проблеми
Снимка: БГНЕС

В момента детското правосъдие не е човечно, но ние смятаме, че то може да бъде очовечено, като към системата на съществуващите наказания се включи социална подкрепа и работа с децата – извършители на престъпления. Това би гарантирало както техните права, така и би спряло техния престъпен живот навреме. Това обясни в предаването "Преди всички" Диляна Славкова, програмен координатор по "Правосъдие и насилие" в Националната мрежа за децата. Мрежата е инициатор на кампания за по-човечно правосъдие и е сред основните неправителствени организации, които изразяват позиция по новия законопроект за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица.

В момента наблюдаваме много случаи, когато постъпките се повтарят и сега действащото законодателство не може да спре рецидива, посочи Славкова и определи превантивните усилия по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни ги като по-скоро неработещи.

Няколко екипа на правосъдното министерство предлагат промени в детското правосъдие, които не могат да бъдат придвижени и да стигнат до ефективно приемане. Запитана какво стои зад липсата на движение по законодателството в областта на детското правосъдие, Диляна Славкова коментира: 

Не знаем дали има интереси, но със сигурност ще има съпротиви от сега съществуващите структури, тъй като реформата ще обхване много министерства и ще внесе доста промени. Например една от основните съпротиви идва от Министерството на труда и социалната политика, тъй като отделите "Закрила на детето" често не разпознават децата извършители като деца в риск, а според нас те са точно такива. Защото, когато едно дете прибегне до кражба, а кражбите са най-честите престъпления, извършвани от деца, това значи вик за помощ. Това значи, че детето живее в крайна бедност и това значи в повечето случаи, че то е било обект на насилие и тормоз. Интересното е, че все пак една много значителна част от децата, които попадат в системата за борба с противообществените прояви, вече са преминали през социалната система, защото са били настанени в домовете за деца, лишени от родителска грижа. 

Обществото може да помогне с разбиране и с липса на съпротива към реформата. В момента битува представата, че санкцията и наказанието са инструменти, които решават всички проблеми. Ако този метод бъде поставен под въпрос, мислим, че ще има много по-добри резултати. 

Част от проблема, според Славкова, се корени в това, че обществото ни демонстрира толерантност към насилието, а хората са свикнали да разрешават проблемите си чрез насилие:

Проблемът е, че в нашето общество, за съжаление, има толерантност към насилието и ставаме свидетели на това във всяка една сфера – както в институциите за деца, какъвто беше случаят миналата седмица (в дом "Хризантема" в Габрово – бел.ред.), така и в училище, така и, за съжаление, в семействата понякога. И именно тази толерантност към насилие наистина е много свързана и с възприятието, че наказанието и санкциите вършат голяма работа.

Цялото интервю на Силвия Великова с Диляна Славкова чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Арестувани са мъжете, стреляли срещу посолството на САЩ в Анкара

 В Турция са арестувани двама души, които си признали, че вчера сутринта са стреляли срещу посолството на Съединените щати в  Анкара.  Двамата мъже са с криминални досиета.  Открити са автомобилът и пистолетът, с които е извършено нападението. При стрелбата нямаше пострадали.  Около посолствата в Анкара са засилени мерките за сигурност.  Говорителят на..

публикувано на 21.08.18 в 07:33

Преглед на печата

"Пълноценната отпуска е от 25 дни", заявява, в интервю за Монитор, професор Невена Цачева от Медицинския университет в столицата. Проф. Цачева, която завежда катедрата по трудова медицина, казва, че най-засегнати от стреса на работното място са учителите и медиците, а най-масово страдат от очни заболявания и ставни проблеми IT специалистите. Тя..

публикувано на 21.08.18 в 07:23

Трима души пострадаха при стрелба в метростанция в Лондон

Трима души са ранени при стрелба  в метростанция "Кингсбъри" в Лондон, съобщи вестник "Сън", цитиран от "Ройтерс". На мястото са изпратени няколко полицейски коли и линейки. За моментата няма арестувани. Близките улици са затворени и полицията издирва заподозрени.  По-късно в Тутиър от лондонската полиция съобщиха, че стрелбата не е свързана с..

обновено на 21.08.18 в 07:01

10 души загинаха след като каньон в Италия се наводни след дъжд

Проливен дъжд наводни внезапно каньон, пълен с туристи, в Калабрия, Южна Италия, при което загинаха най-малко десет души, съобщи италианската Гражданска защита, цитирана от "Асошиейтед прес".  Предполага се, че всички жертви са италиански туристи, предаде "Ройтерс".  Началникът на Гражданската защита в Калабрия Карло Танзи съобщи, че 18 души са спасени..

обновено на 21.08.18 в 07:00

В Градсската градина се открива изложбна, посветена на "златните" момичета в художествената гимнастика

Изложба, посветена на "златните" момичета в художествената гимнастика, се открива днес пред Народния театър "Иван Вазов".  28 кадъра, между които непоказвани до момента фотографии, ще бъдат изложени от днес до 5-и септември в Градската градина. Изложбата е по повод Световното първенство по художествена гимнастика, която ще се проведе  в залата..

публикувано на 21.08.18 в 04:28

Планета има пари в атмосферата си като при звездите

Учени откриха доказателства за железни и титаниеви пари в атмосферата на най-горещата известна екзопланета KELT-9b,  съобщиха  в. "Мейл он Сънди" и Ен Би Си. Тези пари обикновено се наблюдават само при звездите, но причината да ги има в атмосферата на екзопланетата е, че температурата на повърхността й може да достигне 4 327 градуса Целзий. Допълнителен..

публикувано на 21.08.18 в 02:35

Релеф на 3 800 години откриха в Перу

Стенен релеф на 3 800 години със змии и човешки глави беше открит в Перу, съобщи ДПА. Стената е дълга 2,8 м. и висока 1 м. и се намира в археологическия обект Вишама, на 110 км северно от Лима.  Стенният релеф  вероятно е създаден по време на суша, обясни археологът Татяна Абад, защото змиите представлявали водно божество, което напоява земята...

публикувано на 21.08.18 в 02:21