Диляна Славкова: Фокусът в детското правосъдие трябва да се премести от наказанието към социалната подкрепа

Битува представата, че санкцията и наказанието са инструменти за решаване на всички проблеми
БГНЕС

В момента детското правосъдие не е човечно, но ние смятаме, че то може да бъде очовечено, като към системата на съществуващите наказания се включи социална подкрепа и работа с децата – извършители на престъпления. Това би гарантирало както техните права, така и би спряло техния престъпен живот навреме. Това обясни в предаването "Преди всички" Диляна Славкова, програмен координатор по "Правосъдие и насилие" в Националната мрежа за децата. Мрежата е инициатор на кампания за по-човечно правосъдие и е сред основните неправителствени организации, които изразяват позиция по новия законопроект за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица.

В момента наблюдаваме много случаи, когато постъпките се повтарят и сега действащото законодателство не може да спре рецидива, посочи Славкова и определи превантивните усилия по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни ги като по-скоро неработещи.

Няколко екипа на правосъдното министерство предлагат промени в детското правосъдие, които не могат да бъдат придвижени и да стигнат до ефективно приемане. Запитана какво стои зад липсата на движение по законодателството в областта на детското правосъдие, Диляна Славкова коментира: 

Не знаем дали има интереси, но със сигурност ще има съпротиви от сега съществуващите структури, тъй като реформата ще обхване много министерства и ще внесе доста промени. Например една от основните съпротиви идва от Министерството на труда и социалната политика, тъй като отделите "Закрила на детето" често не разпознават децата извършители като деца в риск, а според нас те са точно такива. Защото, когато едно дете прибегне до кражба, а кражбите са най-честите престъпления, извършвани от деца, това значи вик за помощ. Това значи, че детето живее в крайна бедност и това значи в повечето случаи, че то е било обект на насилие и тормоз. Интересното е, че все пак една много значителна част от децата, които попадат в системата за борба с противообществените прояви, вече са преминали през социалната система, защото са били настанени в домовете за деца, лишени от родителска грижа. 

Обществото може да помогне с разбиране и с липса на съпротива към реформата. В момента битува представата, че санкцията и наказанието са инструменти, които решават всички проблеми. Ако този метод бъде поставен под въпрос, мислим, че ще има много по-добри резултати. 

Част от проблема, според Славкова, се корени в това, че обществото ни демонстрира толерантност към насилието, а хората са свикнали да разрешават проблемите си чрез насилие:

Проблемът е, че в нашето общество, за съжаление, има толерантност към насилието и ставаме свидетели на това във всяка една сфера – както в институциите за деца, какъвто беше случаят миналата седмица (в дом "Хризантема" в Габрово – бел.ред.), така и в училище, така и, за съжаление, в семействата понякога. И именно тази толерантност към насилие наистина е много свързана и с възприятието, че наказанието и санкциите вършат голяма работа.

Цялото интервю на Силвия Великова с Диляна Славкова чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

В Окръжния съд в Кюстендил прочетоха присъдите за убийството на бодигарда на Братя Галеви

В Окръжния съд в Кюстендил днес бяха прочетени присъдите за убийството на бодигарда на Братя Галеви Николай Радев, известен с прякора Отвертката. Убийството стана в заведение в Дупница на 11 март 2014 година.  Съставът, председателстван от председателя на окръжния съд Мирослав Начев , присъди 15 години затвор за анестезиолога д-р Николай..

публикувано на 20.02.18 в 19:11
Иван Милов

Иван Милов: Модернизацията в българската армия закъсня безвъзвратно

Модернизацията в българската армия закъсня безвъзвратно, а всички тези действия, които се предприемат днес, трябваше да бъдат предприети няколко години по-рано и изпреварващо да се осигури необходимото въоръжение, необходимите средства за извършване на модернизацията. Това посочи в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт"..

публикувано на 20.02.18 в 18:55

Задържаха 35-годишен мъж, открил стрелба по полицаи в село Орешник

35-годишен въоръжен мъж беше задържан при мащабна полицейска операция в тополовградското село Орешник тази вечер. Снощи мъжът открил стрелба по полицаи, които се опитали да му връчат призовка. В продължение на часове къщата на 35-годишния мъж е била под полицейска блокада, като в операцията са включени отрядът Кобра на СДВР и Специализираният отряд..

публикувано на 20.02.18 в 18:55

Обсъждат идеен проект на Закона за движение по пътищата

Институтът за пътна безопасност и Софийският университет „Св.Климент Охридски“ организират обществено обсъждане на идеен проект за Закон за движение по пътищата. Обсъждането ще се състои на 24 февруари (събота), от 11:00 до 13:00 часа, в 272 аудитория на Софийския университет. Законопроект за движение по пътищата бе публикуван на сайта на Министерския..

публикувано на 20.02.18 в 18:05

140-годишнината от Освобождението на Русе беше отбелязана с историческа възстановка и шествие

140-годишнината от Освобождението на Русе беше отбелязана с историческа възстановка и шествие до Пантеона на възрожденците.  Празникът започна с панахида за загиналите за свободата на България, отслужена от Русенския митрополит  Наум .  След това членове на дружествата "Традиция", дошли от различни градове на страната, направиха възстановка на..

публикувано на 20.02.18 в 17:42

Два нови социални центъра ще бъдат създадени в Сливен

Два нови социални центъра - за деца с увреждания и за обществена подкрепа, ще бъдат създадени в Сливен. Те ще се помещават в сградата на бившето училище "Хаджи Димитър", която ще бъде ремонтирана с близо 850 хиляди лева по оперативната програма "Региони в растеж".  Заместник-кметът Стоян Марков коментира, че освен за строителни дейности по рушащата..

публикувано на 20.02.18 в 17:37
Кметът на Босилеград Владимир Захариев

Общината в Босилеград е осигурила медицинско обслужване за гражданите си

Общината в Босилеград е осигурила медицинско обслужване за населението на града и 36-те села от екипи на военномедицинска академия в Белград. Прегледи се извършват всеки петък по предварителен график.  След скандала със задържаните трима български лекари преди Коледа миналата година, които бяха пристигнали в Босилеград да извършат прегледи на..

публикувано на 20.02.18 в 17:33