Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лилия Абаджиева: "Хенри IV" разглежда великата метафора на живота – маскарад или детска игра

Лилия Абаджиева
Снимка: Георги Бангиев

Постановката на Лилия Абаджиева "Хенри IV" от Луиджи Пирандело гостува на софийска сцена в Народния театър "Иван Вазов". Абаджиева режисира пиесата във Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров". Пирандело не е нито само литератор, нито само драматург, той е философ, посветил е цял роман на темата "кой съм аз" и на невъзможността на човека да открие истинското си лице, каза в интервю за предаването "Преди всички" Лилия Абаджиева:

От една страна, всеки те вижда по свой начин, от друга страна, ти сам се изгубваш във всичките социални маски, които сам си налагаш и оттам – трудността да намериш себе си. И главният герой всъщност няма име. Той е един мим, който се представя за Хенри IV и неслучайно Пирандело не му дава име, защото Хенри може да бъде всеки от нас. В този смисъл името и биографията на историческата личност Хенри IV, това е един германски император – Хайнрих IV, не са от първостепенно значение. По-скоро пиесата се занимава с един почти метафизичен образ на времето и една велика метафора на живота като маскарад или детска игра. В първата част на пиесата това изглежда като хронология на едно полудяване, което всъщност е привидно и е маска за пред другите и бягство от света. 

Загубил по някакъв начин и любов, и приятелство в младостта, героят сякаш е застинал завинаги в този болезнен момент и в тази трагична загуба и да остане в тази роля, в ролята на Хенри IV, и да я играе вечно, е негов абсолютно съзнателен избор. Това е по някакъв начин отречение и бягство от света, а също и игра на въображението и размисъл на автоефективната структура на фантазма и Хенри живее в този фантазъм, услужливо поддържан от приятелите, които достатъчно добре са го забравили през последните години, за да го смятат наистина за луд.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна