Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Владкова: 470 хил. социалдемократи в Германия решават съдбата на коалиционното споразумение

Социалдемократите си оставиха вратичка да разтрогнат брака по сметка с Меркел

Мартин Шулц (в монитора на телевизионна камера) и Ангела Меркел по време на представянето на коалиционното споразумение
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Рано е да се твърди, че времето на несигурност в Германия вече свърши, защото не са извървени всички стъпки до съставяне на ново правителствоНай-големият препъни-камък, който предстои, е отдавна обявеното допитване на социалдемократическата партия до нейните 470 хиляди членове. Така коментира за предаването "Нещо повече" по „Хоризонт“ журналистът от БНР Весела Владкова постигнатото споразумение за коалиционно правителство в Берлин.

В анализа си външнополитическият наблюдател отбеляза, че само от началото на годината новите членове на лявата партия са 24 000 и според нея те са подсилили опозиционните гласове във формацията, които се обявяват срещу поредно управление на социалдемократите с канцлера Ангела Меркел. Владкова припомни и за организираната от младите социалдемократи кампания под надслов „Влез в партията и кажи „Не!“, насочена срещу постигнатото коалиционно споразумение.

Оценката на журналистката е, че на пръв поглед от договореното разпределение на ресорите се създава впечатление, че социалдемократите са спечелили доста, включително постовете на външния и финансовия министър, за които се спрягат съответно имената на Мартин Шулц и кмета на Хамбург Олаф Шолц. Владкова обаче е скептична за одобрението на постигнатото споразумение за коалиция от страна на социалдемократите. В коментара си тя подчерта, че миграция и интеграция на бежанците, здравното осигуряване и трудовото право са теми, по които партията им не е постигнала целите си в хода на договарянето.

Християндемократите на канцлера Меркел на пръв поглед изглеждат сред губещите в преговорите, допълва Владкова. Новият вътрешен министър ще бъде от Християнсоциалния съюз и най-вероятно това ще е Хорст Зеехофер, като в анализа си външнополитическият коментатор отбеляза, че темата „сигурност“ е била сред водещите в преговорите и се засилва ролята на Министерството на вътрешните работи.

На практика, ако се стигне до нова голяма коалиция, това ще бъде коалицията на губещите от парламентарните избори през септември, смята журналистката и припомня, че тогава германците са гласували срещу такъв тип управление и именно християндемократите, Християнсоциалният съюз и социалдемократите са загубили най-много от подкрепата на избирателите.

Ето защо според нея не е сигурно, че правителство би издържало целия си мандат:

Още повече, че социалдемократите си оставиха една вратичка след две години да преразгледат постигнатото до този момент и ако не са доволни от резултатите, да разтрогнат този брак по сметка.

Владкова очаква през новия мандат канцлерът на Германия да даде път на нови лица в партията, а лидерът на социалдемократите Мартин Шулц, по думите ѝ, е преминал през „всички фази на политическото падение“ и е претърпял значителна загуба на доверие.

В коментар на ключови теми, залегнали в коалиционния договор от 177 страници, външнополитическият наблюдател отбеляза, че той на практика представлява управленската програма на бъдещото правителство, ако се стигне до одобрението му от социалдемократическата партийна членска маса:

Този договор започва с темата Европа, но не защото е толкова важна за германците, а защото това е единствената неоспорима тема между трите партиите, по която преговорите приключиха сравнително бързо. Това, за което са се договорили трите партии в Германия, касае основно Еврозоната. Те искат да постигнат напълно оперативен Европейски валутен фонд и да предприемат бюджетни мерки за предпазване на Еврозоната от следващи кризи.

В заключение Владкова отбеляза, че след Брекзит Германия е готова да увеличи вноската си в европейския бюджет и прогнозира, че сегашният ѝ размер от 13 милиарда евро ще нарасне с около шест милиарда, както и че и трите партии, които се подготвят да управляват страната, одобряват структурните реформи в Европейския съюз, предложени от френския президент Еманюел Макрон.

Целия разговор на Людмила Железова с Весела Владкова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна