Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МО връчва заповеди за напускане на ведомствени жилища на военни, които не са на активна служба

Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната продължава да връчва заповеди за напускане на ведомствени жилища от военни, които не са на активна служба. И макар в част от случаите да става въпрос за нарушения, в друга – става въпрос за случаи, които самото министерство не е решило.
 

Законът няма как да има ретроградно действие, става ясно от думите на депутата Христо Гаджев, който постави във военната комисия пред министър Красимир Каракачанов въпроса с изземването на имоти от военни, които дълго са живели в тях.

Ако се приема нещо, то ще е от тук занапред. Законовата промяна не е панацея. Въпросът е самите случаи да бъдат обследвани индивидуално.

Военният министър Красимир Каракачанов обясни, че се търси "човешкият компромис" във всеки един от случаите. Той добави:

От друга страна обаче, има военнослужещи и проблемът не е само в София – Министерството изпитва нужда от жилища за действащите военнослужещи. Ние трябва да се съобразим и с това. Трябва да се съобразим и със закона, защото голямата опасност беше – ако ние не бяхме пуснали предизвестията, да започне едно масово придобиване по давност.

Около 130 жилища се "задържат" в София от военнослужещи неправомерно, сочат последните данни от Министерството.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна