Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ска Келер: Трябват гаранции, че ЕК няма да финансира проекти, нарушаващи европейските закони

"Прозрачност без граници: Корупцията в България е доста по-висока в сравнение с държавите от Западна Европа

| обновено на 09.02.18 в 12:00
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Корупцията не е проблем само за България, засяга всички страни от Европейския съюз, заяви Ска Келер - депутат от групата на Зелените - Европейски свободен алианс в Европейския парламент,  която представи в София основните заключения от доклада "Борбата с корупцията". Докладът беше представен през януари, дни след като страната ни пое председателството на Съвета на Европейския съюз.

Според доклада на Международната организация "Прозрачност без граници“ корупцията в България е доста по-висока в сравнение с държавите от Западна Европа. Данните за 2016-а отчитат, че индексът за корупция в страната е бил 17%, докато във Великобритания, Германия, Франция и Испания нивото на корупция е било между 0,3 до 7 на сто.

Ска Келер коментира:

Проблемът с корупцията засяга всички страни от Европейския съюз и те трябва да предприемат мерки за спиране на корупционните действия. Трябва да се гарантира, че Европейската комисия няма да отпуска средства за проекти, които са в нарушение на европейските закони.

Според адвокат Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация“ не трябва да се отрича напредъкът в борбата с корупцията, но има и доста проблеми:

Когато направим равносметката, виждаме, че неуспехите са по-сериозни от успехите.

Келер участва в четвъртък в поредния протест в защита на Пирин. В интервю за "Хоризонт", излъчено на 25 януари, Келер заяви: 

В новия антикорупционен орган се смесват доста структури, които иначе вероятно работят добре. Това води до размиване на отговорността. Защитата на разобличителите е напълно премахната, а те са изключително важен инструмент за разкриването на корупцията. Друг проблем е корупционното поведение, което ще се санкционира. Не е ясно какво точно е това поведение. Още повече, че така може да бъде изплашен или принуден да замълчи неудобен опонент или медия, например.

Евродепутатът Ангел Джамбазки написа в четвъртък в профила си във "Фейсбук" позиция, която бе разпространена по-късно и на официална бланка на управляващата партия ВМРО, в която той отново декларира подкрепата си за министъра на околната среда и водите Нено Димов по казуса с втори лифт в Банско и напада Ска Келер.


От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Радостина Билярска.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!