Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин разработи научна уеб платформа, свързваща учени от цял свят

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Уебсайт дава достъп до 1,5 милиона научни текстове, които могат да се ползват свободно. Зад тази научна платформа стои българинът Александър Найденов, изготвил съвместно с германския си колега Андре Гаул софтуерната програма, улесняваща комуникацията между учените. Платформата се използва от хора на науката от 60 страни, а Найденов е включен в престижната класация на "Форбс" за млади социални предприемачи.

В началото проектът тръгва от академичен инкубатор с финансова помощ от около 150 хиляди евро, разказа Найденов в предаването "Преди всички" и описа философията на научната платформа:

И ако един читател, да речем учен, математик, отвори някакъв такъв текст, важен за него, за неговата дипломна работа или за нещо, което иска да публикува, и не разбира нещо в този текст - да може просто да маркира дадената формула, да си зададе въпроса в полето на този текст и това нещо ще бъде достъпно, видимо и за други учени - дали от неговата научна група в неговия университет, или от другия край на света. И те вече могат да му помогнат, например, защото вече са чели този текст или защото знаят отговора.

Александър Найденов живее и работи в Берлин. Завършил е икономика и бизнес информатика в Германия. Преди да влезе в бизнеса с големите, се занимава с организиране на форуми за ученици и студенти, които искат да реализират свои предприемачески проекти. Той и негови приятели от чужбина и България го наричат "Идеите - това сме ние", а впоследствие създават и неправителствената организация "Обединени идеи за България".

Цялото интервю на Диана Дончева с Александър Найденов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна