Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Попова: Не трябва да се стига до произвол и тълкувателен хаос в наказателното правоприлагане

Снимка: БГНЕС


Четирите най-големи работодателски организации се обявиха срещу последните предложения за промени в Наказателния кодекс. Те предвиждат разширяване на обхвата на преследването на корупционните престъпления и върху частния сектор. Бизнесът е категоричен, че поправките, които Министерството на правосъдието предлага, противоречат на Конституцията.

В интервю за предаването „12+3“ Маргарита Попова – вицепрезидент 2012-2017 г., която е и зам.-председател на Българската стопанска камара, коментира:

Притесненията на работодателите са големи. Ние спряхме нашето внимание върху няколко параграфа в предложения законопроект – параграфите 1, 4, 6, 7 и 10. Различни са принципите, които действат при защитата на публичната и частната собственост, което е регламентирано и в Конституцията. Държавните имоти и държавната собственост се управлява в интерес на обществото, а частната собственост е обявена за неприкосновена. В действия по управление на частната собственост важат правилата за свобода на договарянето, за свободно определяне на цени и свободно определяне на избор на партньори, стига да са налице взаимно изгодни условия за договарящите страни. При разходването на публични средства, сключването на договори се извършва по специфични правила и те целят най-ефективно оползотворяване на публичния ресурс. В частната сфера не е така.

Предлага се нов текст за подкупа в частния сектор, каза Попова и добави, че според работодателите и в момента действа такава разпоредба и тя вече е изпробвана в правоприлагането и е преживяла много проверки:

Когато сега паралелно започнат да действат една нова и една вече проверена разпоредба, до какво може да доведе това – до хаос в тълкуването, хаос в правоприлагането.

По думите на Маргарита Попова, при предлагането на измененията за преследване на корупцията в частния сектор – в няколко текста се използват понятия, които не са обяснени:

Какво означава „дейност с обществено значение“ или „търговска дейност“, които ще се използват за целите на наказателното правораздаване. Когато се използват в наказателното право такива понятия, те трябва да бъдат обяснени ясно, конкретно, точно, защото трябва да се знае кой и на какво основание и в какъв обем ще носи наказателна отговорност.

Създават се разпоредби, според които за всяко дисциплинарно нарушение ще бъде възможно да се носи наказателна отговорност, подчерта Попова и добави, че от това по-опасно няма.

Изготвили сме нашето кратко, но изключително добронамерено становище до Народното събрание. Разчитаме в правна комисия внимателно да бъдат разгледани нашите опасения и предложения и да се направи така, че да не се стига в наказателното правоприлагане до произвол и тълкувателен хаос. Това е най-лошото, което може да предложи една съдебна система, когато има нееднозначно тълкуване и когато се създават предпоставки за злоупотреба с право.

В частния сектор най-важна е свободата на стопанската инициатива. Това е конституционен принцип и по никакъв начин и с никакви средства този основен принцип не може да бъде погазван. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна