Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балканите могат да бъдат представени на китайските туристи като общ маршрут

Елжбета Биенковска ще се бори да има и специален фонд за туризма в следващата многогодишна финансова рамка

Елжбета Биенковска
Снимка: ЕПА/БГНЕС


В следващия седемгодишен бюджет на ЕС да има и специален фонд за туризма, предложи еврокомисар Елжбета Биенковска, която участва в неформалното заседание на европейските министри на туризма в София. От своя страна министър Николина Ангелкова съобщи, че ще се разработват множество съвместни туристически пакети, за да се привличат повече китайски туристи.

Съвместни маршрути на балканските държави и свързването на столиците им с директни авиолинии са сред приоритетите в туризма, заяви ресорният министър Николина Ангелкова:

Министърът на Хърватска направи предложение да се включим към техните съвместни пакети, които изготвят със Словения. Със сигурност ще го направим. Готвим такива с Турция и Гърция, с Румъния, така че това е един от начините да привлечем допълнително китайски туристи.

В момента се водят разговори и за директна авиолиния между София и китайската столица Пекин, каза още Ангелкова, а еврокомисарят Елжбета Биенковска допълни, че ще се бори за специално финансиране за сектор „Туризъм“ в следващата многогодишна финансова рамка:

Разбира се, нищо не изключва туризма от финансиране, но към момента няма отделна специална линия за този сектор. Не знам дали ще се стигне до такава или не, но е много важно какво е нивото на финансирането в сектора. Туризмът е много голям сектор и има отражение върху много други индустрии.

Туризмът създава около 10 процента от европейския брутен вътрешен продукт.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени