Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел: Когато говорим за бюджет на ЕС, не говорим за счетоводство, а за приоритети

Мария Габриел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Когато говорим за бюджет на Европейския съюз, не говорим за счетоводство, а за приоритети, амбиции и за тях се намират конкретни цифри. Това отбеляза в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" еврокомисарят Мария Габриел:

Председателят на Европейската комисия Юнкер даде заявка да направим ключов дебат, в който Европа да заяви ясно своите амбиции, да каже какви иска да бъдат нейните приоритети, но и много разумно да си даде равносметка, че всеки избор има своето финансово измерение. В тази връзка този дебат ще продължи през следващите месеци. Надяваме се и Съветът, и Европейският парламент максимално бързо да направим така, че да не повтаряме минали грешки, да не позволим хиляди студенти да не могат да се възползват от програмата "Еразъм Плюс“ през 2021 година, да не позволим забавяне на проекти и плащания.

Парите, които няма да постъпват в европейския бюджет от порядъка на 12-13 милиарда годишно, ще трябва половината от тях да бъдат свързани с намаляване на разходи по съществуващи политики, а другите 50% да бъдат от нови източници на финансиране. Много важно е да се прецени всеки един от приоритетите. Темите "Миграция“, "Сигурност“, "Управление на външните граници“ са водещи.

За първи път в обсъждането на многогодишната финансова рамка на ЕС е предложен специален бюджет за дигитализацията, съобщи Габриел:

 

Предложението е удвояване на досегашния бюджет, който е 35 милиарда евро, да стане 70. Европа поставя много ясни послания. От една страна към хората – за нас киберсигурността и цифровите умения са жизнено важни. Искаме да подкрепим своите сегашни и бъдещи европейски шампиони, дигитализацията на индустрията, която да е конкурентноспособна и да създава работни места, както и да заявим своето лидерство на световната сцена – повече инвестиции в компютрите, повече инвестиции в изкуствения интелект.

Цялото интервю с Мария Габриел можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна