Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има сериозни постижения в изграждането и употребата на мощни компютърни системи

Снимка: БГНЕС

България има сериозни постижения по изграждането и употребата на мощни компютърни системи. Нуждата от суперкомпютри ще нараства, сигурен е Стоян Писов от „София Тех Парк“ и обяснява за техния компютър, който е близо 5 000 пъти по-бърз от средния домашен компютър, поради което ръководството за въздушно движение го използва при управление на полетите за прогнозиране на времето:

Т.нар. „облачни технологии“ ще определят тенденцията през следващите години. Това означава, че повечето научни институции и бизнесът няма да използват някаква локална изчислителна инфраструктура, т.е. те няма да се занимават със собствени центрове за данни, където да поддържат собствени машини и сървъри, а ще използват отдалечено някакви машини, които стоят в облака и те използват тези ресурси. Основният потребител на суперкомпютрите е науката, така че, ако ние имаме силна наука, това предполага и използването на такива суперкомпютри. България трябва да се фокусира върху обучението на млади учени и специалисти, трябва да се инвестира в човешкия фактор.

В България има критична маса от млади учени, които да имат нужда от суперкомпютри, каза проф. Светозар Маргинов – директор на Института по информационни технологии на БАН. В БАН се намира суперкомпютърът Авитохол, който се използва за научни проекти у нас и в Европа:

Не е сериозно да си мислим, че можем без тази технология, каза проф. Маргинов. Той вижда шанс за българската наука в идеята на еврокомисар Мария Габриел за изграждането на европейска инфраструктура от суперкомпютри, за която ЕК планира да даде 1 милиард евро.

Още по темата можете да чуете от репортажа на Добромир Видев. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна