Номинираният от БСП за шеф на антикорупционната комисия

Николай Николов: Държавата трябва да свие възможностите за корупция

Необходима е задълбочена дискусия относно функциите на антикорупционния орган
Снимка: Архив


Участвам в това състезание изцяло като професионалист и като експерт. Първата монография за конфликт на интереси в България беше написана от мен през 2010 година. Последваха още две мои книги в тази материя, последната от които, беше публикувана през октомври 2017 г. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ доктор Николай Николов, номиниран от БСП за шеф на новия антикорупционен орган. Той подчерта, че е автор и на монография от 2012 година по отменения втори Закон за гражданската конфискация, дисертацията си е написал върху първия такъв закон от 2010 г., а практическият му опит на ръководни постове е вече над 12 години. Вторият мотив да приеме номинацията е нуждата от алтернатива:

Трябва да има задълбочена дискусия относно функциите на този орган
, както вече са очертани в чл. 13 от Закона след публикацията му в Държавен вестник, относно параметрите на дейността на бъдещия орган. Такъв разговор е необходим сега, защото, в следващите шест години, приложението на закона до известна степен ще бъде повлияно от праговете на дебат, до които достигнем в рамките на следващите 2-3 седмици.


Николов нарече антикорупционния закон „много сложен“ и подчерта, че оценката му за него „не е безпротиворечива“. Антикорупционният орган пък има правомощия в рамките на най-малко пет основни направления, в някои от които законодателят е направил много решителни и добри разрешения, които със сигурност ще помогнат противодействието на корупцията, а в други направления имаме връщане назад. Според него обаче корупцията не само трябва да бъде преследвана, а трябва да бъде създадена среда за недопускането на това вредно обществено явление.

Първото действие, което трябва да направи държавата, според мен, е да свие възможностите за корупция. Ако създадем един специализиран софтуер, който проверява всяка обществена поръчка дали в нея участват лица, свързани с възложителя на поръчката или с лицата, които осъществяват процедурата и не допускаме такова участие още преди да е подписан договор.

Ако имаме контрол по отношение на лицата, които участват в самите комисии за възлагане на обществени поръчки като компетентност, като обучение, смятам, че ще постигнем много по-добри резултати, отколкото да вървим след следствието, да вървим само след наказание за съответното правонарушение.

Разбира се, имам и редица други конкретни идеи. Новият орган ще има много важни функции по отношение на осветляване на имуществото на държавните служители на различни нива. Това е много важен антикорупционен фактор. Част от идеята за създаване на антикорупционна среда.

Николов заяви, че не е запознат с изявлението на президента Радев, че законът представлява „бетониране на корупцията“

Честно казано, не знам за това изявление на държавния глава. Моята професионална оценка не е еднозначна. Има и добри страни, има и слаби. Една от слабите е т. нар. "децентрализирана система" за установяване на конфликт на интереси. До 22 януари имахме два органа, които установяваха конфликт на интереси за около 120 000 души в трите власти. На 23 януари 1000 органа. Това ще генерира различна практика и проблеми с капацитета на по-малките общини.


Още от категорията
И Йон-Хо

Приключи тридневното посещение в Стокхолм на министъра на външните работи на Северна Корея

С кратко комюнике и малко детайли приключи тридневното посещение на министъра на външните работи на Северна Корея И Йон-Хо в Стокхолм. "Външните министри обсъдиха възможностите и предизвикателствата пред дипломатическите усилия за постигане на мирно решение на конфликта на Корейския полуостров. Швеция подчерта необходимостта Северна Корея да прекрати..

публикувано на 17.03.18 в 19:22
Мария Захарова

Русия отговори на ограничителите мерки на Лондон заради покушението срещу Сергей Скрипал

Русия официално отговори на въведените от Лондон ограничителни мерки срещу Москва заради покушението на британска земя срещу бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. В деня за размисъл преди утрешните президентски избори в Русия руското министерство на външните работи обяви, че на 23 британски дипломати в Москва е дадена една седмица да..

обновено на 17.03.18 в 19:09
Джереми Корбин

Лидерът на британските лейбъристи призова за спокойствие по случая "Скрипал"

Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин призова за спокойствие във връзка със скандала с покушението срещу бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, извършено на британска земя. На регионална партийна конференция в Нюкясъл Корбин осъди атаката, но подчерта, че е важно да бъдат установени всички факти, преди вината да..

публикувано на 17.03.18 в 18:41
Тереза Мей

Тереза Мей: В идните дни с нашите партньори ще обмислим следващите стъпки спрямо Русия

Британският премиер Тереза Мей заяви в отговор на обявеното днес от Москва експулсиране на 23 британски дипломати, че това не променя същността на въпроса и че руското ръководство носи вина за опита за убийство на двама души на британска земя. По-рано през седмицата от Лондон бяха изгонени 23 руски дипломати по случая "Скрипал". Във все..

обновено на 17.03.18 в 18:14
Уволненият зам.-директор на ФБР Андрю Маккейб

Тръмп хвали уволняването на шеф от ФБР

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази задоволство от уволнението на бившия заместник-директор на ФБР Андрю Маккейб, като го нарече в Туитър „голям ден за демокрацията“, предаде БТА. Тръмп написа, че „лицемерният Джеймс Коми“ (уволнения от него директор на ФБР през май 2017 г.) е бил шеф на Маккейб, когото обвини, че е „знаел всичко за..

публикувано на 17.03.18 в 15:12
Британският посланик в Москва напуска руското Министерство на външните работи с официалния отговор на Русия на британските мерки по случая

Москва гони 23-ма британски дипломати, закрива Британския съвет

Русия обяви за „персона нон грата“ 23-ма британски дипломати като реципрочна мярка за експулсирането от Лондон на същия брой руски дипломати. Москва отменя и разрешението за откриване и функциониране на генерално консулство на Великобритания в Санкт Петербург. За отговора на Москва е уведомен посланикът на Великобритания Лори..

обновено на 17.03.18 в 12:41

Австрийците очакват от обществените медии повече забавление

„За“ или „против“ таксите за радио и телевизия? Този спор не е патент само на Швейцария, която наскоро проведе референдум по темата, но и в Австрия. Обществената медия в Австрия ORF се финансира от една страна с такси, събирани от всички граждани на страната (които в отделните провинции варират и са в размер на около 300 евро годишно), а..

публикувано на 17.03.18 в 12:38