Номинираният от БСП за шеф на антикорупционната комисия

Николай Николов: Държавата трябва да свие възможностите за корупция

Необходима е задълбочена дискусия относно функциите на антикорупционния орган
Снимка: Архив


Участвам в това състезание изцяло като професионалист и като експерт. Първата монография за конфликт на интереси в България беше написана от мен през 2010 година. Последваха още две мои книги в тази материя, последната от които, беше публикувана през октомври 2017 г. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ доктор Николай Николов, номиниран от БСП за шеф на новия антикорупционен орган. Той подчерта, че е автор и на монография от 2012 година по отменения втори Закон за гражданската конфискация, дисертацията си е написал върху първия такъв закон от 2010 г., а практическият му опит на ръководни постове е вече над 12 години. Вторият мотив да приеме номинацията е нуждата от алтернатива:

Трябва да има задълбочена дискусия относно функциите на този орган
, както вече са очертани в чл. 13 от Закона след публикацията му в Държавен вестник, относно параметрите на дейността на бъдещия орган. Такъв разговор е необходим сега, защото, в следващите шест години, приложението на закона до известна степен ще бъде повлияно от праговете на дебат, до които достигнем в рамките на следващите 2-3 седмици.


Николов нарече антикорупционния закон „много сложен“ и подчерта, че оценката му за него „не е безпротиворечива“. Антикорупционният орган пък има правомощия в рамките на най-малко пет основни направления, в някои от които законодателят е направил много решителни и добри разрешения, които със сигурност ще помогнат противодействието на корупцията, а в други направления имаме връщане назад. Според него обаче корупцията не само трябва да бъде преследвана, а трябва да бъде създадена среда за недопускането на това вредно обществено явление.

Първото действие, което трябва да направи държавата, според мен, е да свие възможностите за корупция. Ако създадем един специализиран софтуер, който проверява всяка обществена поръчка дали в нея участват лица, свързани с възложителя на поръчката или с лицата, които осъществяват процедурата и не допускаме такова участие още преди да е подписан договор.

Ако имаме контрол по отношение на лицата, които участват в самите комисии за възлагане на обществени поръчки като компетентност, като обучение, смятам, че ще постигнем много по-добри резултати, отколкото да вървим след следствието, да вървим само след наказание за съответното правонарушение.

Разбира се, имам и редица други конкретни идеи. Новият орган ще има много важни функции по отношение на осветляване на имуществото на държавните служители на различни нива. Това е много важен антикорупционен фактор. Част от идеята за създаване на антикорупционна среда.

Николов заяви, че не е запознат с изявлението на президента Радев, че законът представлява „бетониране на корупцията“

Честно казано, не знам за това изявление на държавния глава. Моята професионална оценка не е еднозначна. Има и добри страни, има и слаби. Една от слабите е т. нар. "децентрализирана система" за установяване на конфликт на интереси. До 22 януари имахме два органа, които установяваха конфликт на интереси за около 120 000 души в трите власти. На 23 януари 1000 органа. Това ще генерира различна практика и проблеми с капацитета на по-малките общини.


Още от категорията

Лейбъристите ще гласуват против плана на Мей за Брекзит

Британската опозиционна Лейбъристка партия ще гласува против плана на премиера Тереза Мей за постигане на споразумение с Европейския съюз за Брекзит. И ако тя не излезе с нов, ще направи всичко възможно да предизвика предсрочни избори, предаде Ройтерс. Това заяви лидерът на лейбъристите Джереми Корбин в края на годишната партийна конференция в..

публикувано на 26.09.18 в 18:23

Тръмп откри дискусия за международната сигурност на съвета на ООН

В този час се провежда заседание на Съвета за сигурност на ООН под председателството на президента на Съединените щати, предаде Ройтерс.  Доналд Тръмп откри дискусията за предизвикателствата пред международната сигурност с припомняне за химическите атаки в Сирия: "Касапницата, която върши сирийският режим, е възможна благодарение на Русия..

публикувано на 26.09.18 в 18:16

Тръмп: Израелско-палестинският конфликт може да се реши с обособяване на две държави

Непосредствено преди заседанието на Съвета за сигурност на ООН, американският президент Доналд Тръмп заяви, че подкрепя решаването на израелско-палестинския конфликт чрез обособяване на две държави, предаде Ройтерс. Така Тръмп даде недвусмислена подкрепа за създаване на независима палестинска държава за първи път, откакто пое президентския пост преди..

публикувано на 26.09.18 в 17:35
Джеръми Корбин на годишната конференция на лейбъристите в Ливърпул.

Британските лейбъристи с радикален план за преустройство на Великобритания

Лейбъристите са готови с радикален план за преустройство и преобразяване на Великобритания. С това послание на лидера Джеръми Корбин завърши годишната конференция на британската Лейбъристка партия. В речта си той повтори вече казаното през седмицата, че Тереза Мей не може да разчита на подкрепа на нейния план за Брекзит. Лейбъристите са готови да..

публикувано на 26.09.18 в 17:34

Борисов чака „тълкувания“ на снимка с Тръмп

Премиерът Бойко Борисов пуска във Фейсбук страницата си снимка с Доналд Тръмп и съпругата му Мелания, която е традиция за приемите, давани от президента на САЩ за ръководителите на делегации, участващи в Общото събрание на ООН. „Чистосърдечно давам възможност за нови “анализи”, “препоръки”, “тълкувания” и изяви по повод тази снимка (която е..

публикувано на 26.09.18 в 16:58

Боян Станиславски: Процедурите срещу Полша са церемониално размахване на пръст

Наскоро Европейската комисия съобщи, че дава Полша на Съда на ЕС заради нарушения на независимостта на съдебната система и че е поискала от съда да предприеме междинни мерки до произнасянето на решението. Комисията изпрати уведомително писмо до полските власти на 2 юли, последвано от мотивирано становище на 14 август. Отговорите, които..

публикувано на 26.09.18 в 16:47
Долната камара на руския парламент единодушно одобри смекченията в пенсионната реформа, предложени от президента Владимир Путин, но десетки депутати гласуваха против целия законопроект.

Думата одобри смекченията на Путин в пенсионната реформа

Предложенията на руския президент Владимир Путин за смекчаване на пенсионната реформа срещнаха единодушното одобрение на депутатите в Държавната дума. Всички участващи в днешното пленарно заседание 385 депутати подкрепиха президентските поправки. Те предвиждат увеличаване на пенсионната възраст за жените от 55 на 60 години, а не на 63, както..

публикувано на 26.09.18 в 16:36