Номинираният от БСП за шеф на антикорупционната комисия

Николай Николов: Държавата трябва да свие възможностите за корупция

Необходима е задълбочена дискусия относно функциите на антикорупционния орган
Снимка: Архив


Участвам в това състезание изцяло като професионалист и като експерт. Първата монография за конфликт на интереси в България беше написана от мен през 2010 година. Последваха още две мои книги в тази материя, последната от които, беше публикувана през октомври 2017 г. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ доктор Николай Николов, номиниран от БСП за шеф на новия антикорупционен орган. Той подчерта, че е автор и на монография от 2012 година по отменения втори Закон за гражданската конфискация, дисертацията си е написал върху първия такъв закон от 2010 г., а практическият му опит на ръководни постове е вече над 12 години. Вторият мотив да приеме номинацията е нуждата от алтернатива:

Трябва да има задълбочена дискусия относно функциите на този орган
, както вече са очертани в чл. 13 от Закона след публикацията му в Държавен вестник, относно параметрите на дейността на бъдещия орган. Такъв разговор е необходим сега, защото, в следващите шест години, приложението на закона до известна степен ще бъде повлияно от праговете на дебат, до които достигнем в рамките на следващите 2-3 седмици.


Николов нарече антикорупционния закон „много сложен“ и подчерта, че оценката му за него „не е безпротиворечива“. Антикорупционният орган пък има правомощия в рамките на най-малко пет основни направления, в някои от които законодателят е направил много решителни и добри разрешения, които със сигурност ще помогнат противодействието на корупцията, а в други направления имаме връщане назад. Според него обаче корупцията не само трябва да бъде преследвана, а трябва да бъде създадена среда за недопускането на това вредно обществено явление.

Първото действие, което трябва да направи държавата, според мен, е да свие възможностите за корупция. Ако създадем един специализиран софтуер, който проверява всяка обществена поръчка дали в нея участват лица, свързани с възложителя на поръчката или с лицата, които осъществяват процедурата и не допускаме такова участие още преди да е подписан договор.

Ако имаме контрол по отношение на лицата, които участват в самите комисии за възлагане на обществени поръчки като компетентност, като обучение, смятам, че ще постигнем много по-добри резултати, отколкото да вървим след следствието, да вървим само след наказание за съответното правонарушение.

Разбира се, имам и редица други конкретни идеи. Новият орган ще има много важни функции по отношение на осветляване на имуществото на държавните служители на различни нива. Това е много важен антикорупционен фактор. Част от идеята за създаване на антикорупционна среда.

Николов заяви, че не е запознат с изявлението на президента Радев, че законът представлява „бетониране на корупцията“

Честно казано, не знам за това изявление на държавния глава. Моята професионална оценка не е еднозначна. Има и добри страни, има и слаби. Една от слабите е т. нар. "децентрализирана система" за установяване на конфликт на интереси. До 22 януари имахме два органа, които установяваха конфликт на интереси за около 120 000 души в трите власти. На 23 януари 1000 органа. Това ще генерира различна практика и проблеми с капацитета на по-малките общини.


Още от категорията
Матео Салвини

Матео Салвини:Правителството готви официално преброяване на ромите в Италия с цел да експулсира незаконно пребиваващите в страната

Крайнодесният италиански министър на вътрешните работи Матео Салвини обяви, че правителството готви официално преброяване на ромите в Италия с цел да експулсира незаконно пребиваващите в страната, предаде Ройтерс. "За съжаление ще трябва да си задържим италианските роми, защото не можем да ги експулсираме", цитира Ройтерс изявление на Салвини..

публикувано на 18.06.18 в 23:46

Проверители на информация от цяла Европа ще се съберат тази седмица в Рим

Проверители на информация от цяла Европа ще се съберат тази седмица в Рим, където се очаква да бъде поставено началото на европейската мрежа на т.нар. „доверени проверители на информация“. Това съобщи пред „Хоризонт“ еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел. Още от кореспондента ни в Брюксел Ангелина Пискова: Мярката е част..

публикувано на 18.06.18 в 23:38
Цветан Цветанов се срещна с активисти на ГЕРБ в Благоевград

Цветан Цветанов: Има потенциален риск за увеличаване на мигрантския натиск

Има потенциален риск за увеличаване на мигрантския натиск по българо-гръцката граница заради нарушеното споразумение за реадмисия от страна на Турция към Гърция. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов по време на обиколката си в област Благоевград. През последната седмица нито един..

публикувано на 18.06.18 в 21:49
Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Тръмп се намеси в спора за мигрантите в Германия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп атакува подхода на германския канцлер Ангела Меркел към имиграцията, в момент, когато е критикуван за твърдия си подход към мигрантите в страната си, предаде Би Би Си. „Хората в Германия се обръщат срещу ръководството си и миграцията разклаща вече нестабилната коалиция в Берлин“, написа той в Туитър...

публикувано на 18.06.18 в 20:49
Минчо Казанджиев

Минчо Казанджиев: Обвинението към мен е несъстоятелно

Обвинението към мен е несъстоятелно. Това съобщи в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" бившият кмет и общински лидер на Ловеч от квотата на БСП Минчо Казанджиев, който е обвинен и отива на съд за безстопанственост: "Няма нещо, което може да ме притеснява. Аз вярвам в безпристрастността на българския съд. Проектът,..

публикувано на 18.06.18 в 19:01
Британският премиер Тереза Мей

Тереза Мей иска увеличение на данъците за здравеопазване

Британските данъкоплатци ще трябва да дадат техния принос за набиране на необходимите за финансирането на здравеопазването 20 милиарда паунда годишно, заяви днес премиерът Тереза Мей. Тя отговори на поискано разяснение по нейния план, който предвижда парите да бъдат осигурени от „дивидентите от Брекзит“, както тя се изрази. Тереза Мей..

публикувано на 18.06.18 в 18:52
Филип Гунев

Филип Гунев: Технически план на затворените граници на Европейския съюз е невъзможен

Технически план на затворените граници на Европейския съюз е невъзможен. Това посочи в интервю за предаването "нещо повече" по програма "Хоризонт" Филип Гунев, бивш заместник-министър на МВР, сега консултант на "Фронтекс": "По много юридически и хуманни причини това не може да се случи в Европейския съюз. Има няколко международни конвенции, които..

публикувано на 18.06.18 в 18:24