Номинираният от БСП за шеф на антикорупционната комисия

Николай Николов: Държавата трябва да свие възможностите за корупция

Необходима е задълбочена дискусия относно функциите на антикорупционния орган

Снимка: Архив


Участвам в това състезание изцяло като професионалист и като експерт. Първата монография за конфликт на интереси в България беше написана от мен през 2010 година. Последваха още две мои книги в тази материя, последната от които, беше публикувана през октомври 2017 г. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ доктор Николай Николов, номиниран от БСП за шеф на новия антикорупционен орган. Той подчерта, че е автор и на монография от 2012 година по отменения втори Закон за гражданската конфискация, дисертацията си е написал върху първия такъв закон от 2010 г., а практическият му опит на ръководни постове е вече над 12 години. Вторият мотив да приеме номинацията е нуждата от алтернатива:

Трябва да има задълбочена дискусия относно функциите на този орган
, както вече са очертани в чл. 13 от Закона след публикацията му в Държавен вестник, относно параметрите на дейността на бъдещия орган. Такъв разговор е необходим сега, защото, в следващите шест години, приложението на закона до известна степен ще бъде повлияно от праговете на дебат, до които достигнем в рамките на следващите 2-3 седмици.


Николов нарече антикорупционния закон „много сложен“ и подчерта, че оценката му за него „не е безпротиворечива“. Антикорупционният орган пък има правомощия в рамките на най-малко пет основни направления, в някои от които законодателят е направил много решителни и добри разрешения, които със сигурност ще помогнат противодействието на корупцията, а в други направления имаме връщане назад. Според него обаче корупцията не само трябва да бъде преследвана, а трябва да бъде създадена среда за недопускането на това вредно обществено явление.

Първото действие, което трябва да направи държавата, според мен, е да свие възможностите за корупция. Ако създадем един специализиран софтуер, който проверява всяка обществена поръчка дали в нея участват лица, свързани с възложителя на поръчката или с лицата, които осъществяват процедурата и не допускаме такова участие още преди да е подписан договор.

Ако имаме контрол по отношение на лицата, които участват в самите комисии за възлагане на обществени поръчки като компетентност, като обучение, смятам, че ще постигнем много по-добри резултати, отколкото да вървим след следствието, да вървим само след наказание за съответното правонарушение.

Разбира се, имам и редица други конкретни идеи. Новият орган ще има много важни функции по отношение на осветляване на имуществото на държавните служители на различни нива. Това е много важен антикорупционен фактор. Част от идеята за създаване на антикорупционна среда.

Николов заяви, че не е запознат с изявлението на президента Радев, че законът представлява „бетониране на корупцията“

Честно казано, не знам за това изявление на държавния глава. Моята професионална оценка не е еднозначна. Има и добри страни, има и слаби. Една от слабите е т. нар. "децентрализирана система" за установяване на конфликт на интереси. До 22 януари имахме два органа, които установяваха конфликт на интереси за около 120 000 души в трите власти. На 23 януари 1000 органа. Това ще генерира различна практика и проблеми с капацитета на по-малките общини.


Още от категорията
Зоран Заев е на двудневно работно посещение в Лисабон за участие в конгреса на ПЕС.

Заев: България не е търсила съдействие по разследването за българските паспорти

България не е искала съдействие от македонските власти по разследването, което тече за начина на издаване на български паспорти, заяви премиерът на Република Македония Зоран Заев пред български репортери в Лисабон, съобщава агенция МИА, цитирана от БТА. "Много добре знаем, че много македонци имат български паспорти и че имаме българи в..

публикувано на 09.12.18 в 20:18
Сръбският президент Александър Вучич

Вучич заяви, че не е чул нито една ясна и истинска позиция на снощния протест в Белград

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес, че не е чул нито една ясна и истинска позиция на снощния протест в Белград, в който, според опозицията, са участвали 10 000 души, съобщи Б92. Затова Вучич нямало да прави никакви отстъпки. "Можете и 5 милиона да се съберете, аз под натиск няма да работя - спечелете на избори и тогава си..

публикувано на 09.12.18 в 19:54
Макрон ще се срещне утре със синдикати и ръководители на предприятия, за да започне дебат за данъчната политика и публичните разходи.

Макрон се среща с профсъюзите и работодателите

Френският президент Макрон ще се срещне утре със синдикати и ръководители на предприятия, за да започне дебат за данъчната политика и публичните разходи, преди да съобщи нови социални мерки, за да успокои обществения климат във Франция на фона на протестите. Щетите от протеста на "жълтите жилетки", са "катастрофа за икономиката" - каза..

публикувано на 09.12.18 в 19:16
Британската Лейбъристка партия обяви, че нейният лидер Джеръми Корбин е готов да поеме премиерския пост начело на правителство на малцинството още в сряда.

Корбин готов за премиер, ако Тереза Мей загуби вота по сделката за Брекзит

Британската Лейбъристка партия обяви, че нейният лидер Джеръми Корбин е готов да поеме премиерския пост начело на правителство на малцинството още в сряда, ако Тереза Мей загуби гласуването по нейната сделка за Брекзит във вторник в Камарата на общините. Джон Трикет, член на кабинета в сянка заяви, че трябва да бъдат проведени нови общи..

публикувано на 09.12.18 в 19:00
Белгийският премиер Шарл Мишел

Правителството на малцинството в Белгия заради пакта за миграцията

В Белгия ще управлява правителство на малцинството. Фламандските националисти обявиха днес, че напускат коалиционния кабинет в знак на несъгласие с Пакта за миграцията на ООН, към който Брюксел смята да се присъедини.  Късно снощи премиерът на Белгия Шарл Мишел обяви, че Новофламандският алианс се оттегля от правителството на страната. Това..

обновено на 09.12.18 в 14:53
Екатерина Захариева

АБВ иска оставката на външния министър Екатерина Захариева

От партия АБВ искат оставката на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Според заместник- председателя на партията Любомира Ганчева, първият ни дипломат трябва да се оттегли, защото води безрезултатна политика. „Поради безбройните провали и неадекватност на външната ни политика, поради агресивното ѝ поведение..

публикувано на 09.12.18 в 14:12
Полицията арестува демонстрант на протестите в Париж.

Франция очаква мерки от Макрон за успокояване на „жълтите жилетки“

Във Франция очакват от президента Еманюел Макрон да съобщи в понеделник конкретни мерки за успокояване на социалното напрежение след протестите на „жълтите жилетки“. Премиерът Едуар Филип призова към диалог след вчерашния пореден протест на "жълтите жилетки", който премина при безпрецедентни полицейски мерки. Общественият дебат за..

обновено на 09.12.18 в 12:34