Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Ячев: До началото на април трябва да бъде ясен съставът на новата антикорупционна комисия

Борис Ячев
Снимка: БГНЕС

Очаквам около 7-и - 8-и март кандидатурите за председател на новата антикорупционна комисия да бъдат внесени в пленарна зала, да бъдат обсъдени и да бъде избран председател. В края на март и началото на април антикорупционната комисия трябва да има готов състав. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ депутатът от Обединени патриоти Борис Ячев, председател на Комисия за противодействие на корупцията в Народното събрание. До днес е срокът за прием на кандидатури за председател на новия орган. До момента кандидатурите са на Пламен Георгиев, бивш председател на Комисията за гражданска конфискация, издигнат от управляващото мнозинство, и на Николай Николов, бивш член на Комисията за конфликт на интереси, подкрепен от БСП.

Предстои в рамките на 7 дни номинацията на съответния кандидат, когато той трябва да представи своята концепция. В същото време тече и проверка, която да установи дали кандидатът има принадлежност към бившите служби на Държавна сигурност. Следващата седмица, когато кандидатите представят своите концепции, тече срок от няколко дни, в който неправителствени организации и граждански сдружения, висши учебни заведения, могат да отправят своите въпроси, мнения и питания към кандидатите. Най-вероятно през следващата седмица Комисията трябва да излезе с решение кои кандидати да допусне. След това предстои публично изслушване, обясни Ячев по повод на процедурата до избора на председател на новата антикорупционна комисия.

Той посочи, че от Обединени патриоти се надяват да имат свои членове в ръководството на антикорупционния орган: Ние участвахме активно в създаването на антикорупционния закон и нашето желание е да участваме и активно в създаването на новия корупционен орган, да имаме участие в неговото ръководство. Нормално е да водим разговори с г-н Георгиев и с народните представители, които са го номинирали за избора на наш заместник-председател. Заместниците се избират до месец след избора на председател.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна