Борис Ячев: До началото на април трябва да бъде ясен съставът на новата антикорупционна комисия

Борис Ячев
Снимка: БГНЕС

Очаквам около 7-и - 8-и март кандидатурите за председател на новата антикорупционна комисия да бъдат внесени в пленарна зала, да бъдат обсъдени и да бъде избран председател. В края на март и началото на април антикорупционната комисия трябва да има готов състав. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ депутатът от Обединени патриоти Борис Ячев, председател на Комисия за противодействие на корупцията в Народното събрание. До днес е срокът за прием на кандидатури за председател на новия орган. До момента кандидатурите са на Пламен Георгиев, бивш председател на Комисията за гражданска конфискация, издигнат от управляващото мнозинство, и на Николай Николов, бивш член на Комисията за конфликт на интереси, подкрепен от БСП.

Предстои в рамките на 7 дни номинацията на съответния кандидат, когато той трябва да представи своята концепция. В същото време тече и проверка, която да установи дали кандидатът има принадлежност към бившите служби на Държавна сигурност. Следващата седмица, когато кандидатите представят своите концепции, тече срок от няколко дни, в който неправителствени организации и граждански сдружения, висши учебни заведения, могат да отправят своите въпроси, мнения и питания към кандидатите. Най-вероятно през следващата седмица Комисията трябва да излезе с решение кои кандидати да допусне. След това предстои публично изслушване, обясни Ячев по повод на процедурата до избора на председател на новата антикорупционна комисия.

Той посочи, че от Обединени патриоти се надяват да имат свои членове в ръководството на антикорупционния орган: Ние участвахме активно в създаването на антикорупционния закон и нашето желание е да участваме и активно в създаването на новия корупционен орган, да имаме участие в неговото ръководство. Нормално е да водим разговори с г-н Георгиев и с народните представители, които са го номинирали за избора на наш заместник-председател. Заместниците се избират до месец след избора на председател.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Още от категорията

Лейбъристите ще гласуват против плана на Мей за Брекзит

Британската опозиционна Лейбъристка партия ще гласува против плана на премиера Тереза Мей за постигане на споразумение с Европейския съюз за Брекзит. И ако тя не излезе с нов, ще направи всичко възможно да предизвика предсрочни избори, предаде Ройтерс. Това заяви лидерът на лейбъристите Джереми Корбин в края на годишната партийна конференция в..

публикувано на 26.09.18 в 18:23

Тръмп откри дискусия за международната сигурност на съвета на ООН

В този час се провежда заседание на Съвета за сигурност на ООН под председателството на президента на Съединените щати, предаде Ройтерс.  Доналд Тръмп откри дискусията за предизвикателствата пред международната сигурност с припомняне за химическите атаки в Сирия: "Касапницата, която върши сирийският режим, е възможна благодарение на Русия..

публикувано на 26.09.18 в 18:16

Тръмп: Израелско-палестинският конфликт може да се реши с обособяване на две държави

Непосредствено преди заседанието на Съвета за сигурност на ООН, американският президент Доналд Тръмп заяви, че подкрепя решаването на израелско-палестинския конфликт чрез обособяване на две държави, предаде Ройтерс. Така Тръмп даде недвусмислена подкрепа за създаване на независима палестинска държава за първи път, откакто пое президентския пост преди..

публикувано на 26.09.18 в 17:35
Джеръми Корбин на годишната конференция на лейбъристите в Ливърпул.

Британските лейбъристи с радикален план за преустройство на Великобритания

Лейбъристите са готови с радикален план за преустройство и преобразяване на Великобритания. С това послание на лидера Джеръми Корбин завърши годишната конференция на британската Лейбъристка партия. В речта си той повтори вече казаното през седмицата, че Тереза Мей не може да разчита на подкрепа на нейния план за Брекзит. Лейбъристите са готови да..

публикувано на 26.09.18 в 17:34

Борисов чака „тълкувания“ на снимка с Тръмп

Премиерът Бойко Борисов пуска във Фейсбук страницата си снимка с Доналд Тръмп и съпругата му Мелания, която е традиция за приемите, давани от президента на САЩ за ръководителите на делегации, участващи в Общото събрание на ООН. „Чистосърдечно давам възможност за нови “анализи”, “препоръки”, “тълкувания” и изяви по повод тази снимка (която е..

публикувано на 26.09.18 в 16:58

Боян Станиславски: Процедурите срещу Полша са церемониално размахване на пръст

Наскоро Европейската комисия съобщи, че дава Полша на Съда на ЕС заради нарушения на независимостта на съдебната система и че е поискала от съда да предприеме междинни мерки до произнасянето на решението. Комисията изпрати уведомително писмо до полските власти на 2 юли, последвано от мотивирано становище на 14 август. Отговорите, които..

публикувано на 26.09.18 в 16:47
Долната камара на руския парламент единодушно одобри смекченията в пенсионната реформа, предложени от президента Владимир Путин, но десетки депутати гласуваха против целия законопроект.

Думата одобри смекченията на Путин в пенсионната реформа

Предложенията на руския президент Владимир Путин за смекчаване на пенсионната реформа срещнаха единодушното одобрение на депутатите в Държавната дума. Всички участващи в днешното пленарно заседание 385 депутати подкрепиха президентските поправки. Те предвиждат увеличаване на пенсионната възраст за жените от 55 на 60 години, а не на 63, както..

публикувано на 26.09.18 в 16:36