Борис Ячев: До началото на април трябва да бъде ясен съставът на новата антикорупционна комисия

Борис Ячев
Снимка: БГНЕС

Очаквам около 7-и - 8-и март кандидатурите за председател на новата антикорупционна комисия да бъдат внесени в пленарна зала, да бъдат обсъдени и да бъде избран председател. В края на март и началото на април антикорупционната комисия трябва да има готов състав. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ депутатът от Обединени патриоти Борис Ячев, председател на Комисия за противодействие на корупцията в Народното събрание. До днес е срокът за прием на кандидатури за председател на новия орган. До момента кандидатурите са на Пламен Георгиев, бивш председател на Комисията за гражданска конфискация, издигнат от управляващото мнозинство, и на Николай Николов, бивш член на Комисията за конфликт на интереси, подкрепен от БСП.

Предстои в рамките на 7 дни номинацията на съответния кандидат, когато той трябва да представи своята концепция. В същото време тече и проверка, която да установи дали кандидатът има принадлежност към бившите служби на Държавна сигурност. Следващата седмица, когато кандидатите представят своите концепции, тече срок от няколко дни, в който неправителствени организации и граждански сдружения, висши учебни заведения, могат да отправят своите въпроси, мнения и питания към кандидатите. Най-вероятно през следващата седмица Комисията трябва да излезе с решение кои кандидати да допусне. След това предстои публично изслушване, обясни Ячев по повод на процедурата до избора на председател на новата антикорупционна комисия.

Той посочи, че от Обединени патриоти се надяват да имат свои членове в ръководството на антикорупционния орган: Ние участвахме активно в създаването на антикорупционния закон и нашето желание е да участваме и активно в създаването на новия корупционен орган, да имаме участие в неговото ръководство. Нормално е да водим разговори с г-н Георгиев и с народните представители, които са го номинирали за избора на наш заместник-председател. Заместниците се избират до месец след избора на председател.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Още от категорията
Матео Салвини

Матео Салвини:Правителството готви официално преброяване на ромите в Италия с цел да експулсира незаконно пребиваващите в страната

Крайнодесният италиански министър на вътрешните работи Матео Салвини обяви, че правителството готви официално преброяване на ромите в Италия с цел да експулсира незаконно пребиваващите в страната, предаде Ройтерс. "За съжаление ще трябва да си задържим италианските роми, защото не можем да ги експулсираме", цитира Ройтерс изявление на Салвини..

публикувано на 18.06.18 в 23:46

Проверители на информация от цяла Европа ще се съберат тази седмица в Рим

Проверители на информация от цяла Европа ще се съберат тази седмица в Рим, където се очаква да бъде поставено началото на европейската мрежа на т.нар. „доверени проверители на информация“. Това съобщи пред „Хоризонт“ еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел. Още от кореспондента ни в Брюксел Ангелина Пискова: Мярката е част..

публикувано на 18.06.18 в 23:38
Цветан Цветанов се срещна с активисти на ГЕРБ в Благоевград

Цветан Цветанов: Има потенциален риск за увеличаване на мигрантския натиск

Има потенциален риск за увеличаване на мигрантския натиск по българо-гръцката граница заради нарушеното споразумение за реадмисия от страна на Турция към Гърция. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов по време на обиколката си в област Благоевград. През последната седмица нито един..

публикувано на 18.06.18 в 21:49
Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Тръмп се намеси в спора за мигрантите в Германия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп атакува подхода на германския канцлер Ангела Меркел към имиграцията, в момент, когато е критикуван за твърдия си подход към мигрантите в страната си, предаде Би Би Си. „Хората в Германия се обръщат срещу ръководството си и миграцията разклаща вече нестабилната коалиция в Берлин“, написа той в Туитър...

публикувано на 18.06.18 в 20:49
Минчо Казанджиев

Минчо Казанджиев: Обвинението към мен е несъстоятелно

Обвинението към мен е несъстоятелно. Това съобщи в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" бившият кмет и общински лидер на Ловеч от квотата на БСП Минчо Казанджиев, който е обвинен и отива на съд за безстопанственост: "Няма нещо, което може да ме притеснява. Аз вярвам в безпристрастността на българския съд. Проектът,..

публикувано на 18.06.18 в 19:01
Британският премиер Тереза Мей

Тереза Мей иска увеличение на данъците за здравеопазване

Британските данъкоплатци ще трябва да дадат техния принос за набиране на необходимите за финансирането на здравеопазването 20 милиарда паунда годишно, заяви днес премиерът Тереза Мей. Тя отговори на поискано разяснение по нейния план, който предвижда парите да бъдат осигурени от „дивидентите от Брекзит“, както тя се изрази. Тереза Мей..

публикувано на 18.06.18 в 18:52
Филип Гунев

Филип Гунев: Технически план на затворените граници на Европейския съюз е невъзможен

Технически план на затворените граници на Европейския съюз е невъзможен. Това посочи в интервю за предаването "нещо повече" по програма "Хоризонт" Филип Гунев, бивш заместник-министър на МВР, сега консултант на "Фронтекс": "По много юридически и хуманни причини това не може да се случи в Европейския съюз. Има няколко международни конвенции, които..

публикувано на 18.06.18 в 18:24