Борис Ячев: До началото на април трябва да бъде ясен съставът на новата антикорупционна комисия

Борис Ячев
БГНЕС

Очаквам около 7-и - 8-и март кандидатурите за председател на новата антикорупционна комисия да бъдат внесени в пленарна зала, да бъдат обсъдени и да бъде избран председател. В края на март и началото на април антикорупционната комисия трябва да има готов състав. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ депутатът от Обединени патриоти Борис Ячев, председател на Комисия за противодействие на корупцията в Народното събрание. До днес е срокът за прием на кандидатури за председател на новия орган. До момента кандидатурите са на Пламен Георгиев, бивш председател на Комисията за гражданска конфискация, издигнат от управляващото мнозинство, и на Николай Николов, бивш член на Комисията за конфликт на интереси, подкрепен от БСП.

Предстои в рамките на 7 дни номинацията на съответния кандидат, когато той трябва да представи своята концепция. В същото време тече и проверка, която да установи дали кандидатът има принадлежност към бившите служби на Държавна сигурност. Следващата седмица, когато кандидатите представят своите концепции, тече срок от няколко дни, в който неправителствени организации и граждански сдружения, висши учебни заведения, могат да отправят своите въпроси, мнения и питания към кандидатите. Най-вероятно през следващата седмица Комисията трябва да излезе с решение кои кандидати да допусне. След това предстои публично изслушване, обясни Ячев по повод на процедурата до избора на председател на новата антикорупционна комисия.

Той посочи, че от Обединени патриоти се надяват да имат свои членове в ръководството на антикорупционния орган: Ние участвахме активно в създаването на антикорупционния закон и нашето желание е да участваме и активно в създаването на новия корупционен орган, да имаме участие в неговото ръководство. Нормално е да водим разговори с г-н Георгиев и с народните представители, които са го номинирали за избора на наш заместник-председател. Заместниците се избират до месец след избора на председател.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Още от категорията
И Йон-Хо

Приключи тридневното посещение в Стокхолм на министъра на външните работи на Северна Корея

С кратко комюнике и малко детайли приключи тридневното посещение на министъра на външните работи на Северна Корея И Йон-Хо в Стокхолм. "Външните министри обсъдиха възможностите и предизвикателствата пред дипломатическите усилия за постигане на мирно решение на конфликта на Корейския полуостров. Швеция подчерта необходимостта Северна Корея да прекрати..

публикувано на 17.03.18 в 19:22
Мария Захарова

Русия отговори на ограничителите мерки на Лондон заради покушението срещу Сергей Скрипал

Русия официално отговори на въведените от Лондон ограничителни мерки срещу Москва заради покушението на британска земя срещу бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. В деня за размисъл преди утрешните президентски избори в Русия руското министерство на външните работи обяви, че на 23 британски дипломати в Москва е дадена една седмица да..

обновено на 17.03.18 в 19:09
Джереми Корбин

Лидерът на британските лейбъристи призова за спокойствие по случая "Скрипал"

Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин призова за спокойствие във връзка със скандала с покушението срещу бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, извършено на британска земя. На регионална партийна конференция в Нюкясъл Корбин осъди атаката, но подчерта, че е важно да бъдат установени всички факти, преди вината да..

публикувано на 17.03.18 в 18:41
Тереза Мей

Тереза Мей: В идните дни с нашите партньори ще обмислим следващите стъпки спрямо Русия

Британският премиер Тереза Мей заяви в отговор на обявеното днес от Москва експулсиране на 23 британски дипломати, че това не променя същността на въпроса и че руското ръководство носи вина за опита за убийство на двама души на британска земя. По-рано през седмицата от Лондон бяха изгонени 23 руски дипломати по случая "Скрипал". Във все..

обновено на 17.03.18 в 18:14
Уволненият зам.-директор на ФБР Андрю Маккейб

Тръмп хвали уволняването на шеф от ФБР

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази задоволство от уволнението на бившия заместник-директор на ФБР Андрю Маккейб, като го нарече в Туитър „голям ден за демокрацията“, предаде БТА. Тръмп написа, че „лицемерният Джеймс Коми“ (уволнения от него директор на ФБР през май 2017 г.) е бил шеф на Маккейб, когото обвини, че е „знаел всичко за..

публикувано на 17.03.18 в 15:12
Британският посланик в Москва напуска руското Министерство на външните работи с официалния отговор на Русия на британските мерки по случая

Москва гони 23-ма британски дипломати, закрива Британския съвет

Русия обяви за „персона нон грата“ 23-ма британски дипломати като реципрочна мярка за експулсирането от Лондон на същия брой руски дипломати. Москва отменя и разрешението за откриване и функциониране на генерално консулство на Великобритания в Санкт Петербург. За отговора на Москва е уведомен посланикът на Великобритания Лори..

обновено на 17.03.18 в 12:41

Австрийците очакват от обществените медии повече забавление

„За“ или „против“ таксите за радио и телевизия? Този спор не е патент само на Швейцария, която наскоро проведе референдум по темата, но и в Австрия. Обществената медия в Австрия ORF се финансира от една страна с такси, събирани от всички граждани на страната (които в отделните провинции варират и са в размер на около 300 евро годишно), а..

публикувано на 17.03.18 в 12:38