Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клуб „Българско хоро“ към ансамбъл „Боговица“ отпразнува 12 години

Снимка: личен архив

Танцов ансамбъл „Боговица“ при читалище "Средец”, район “Красно село” е създаден през 1985 г. от хореографа Цветанка Арсова. Работейки с изключителен ентусиазъм, Арсова бързо налага свой стил, спечелвайки сърцата на младите танцьори. И така за 30 години тя показва на света дивното и самобитно изкуство на народа ни, а талантливите изпълнители завладяват с веселата си игра и ведри усмивки.

Детският състав към танцов ансамбъл “Боговица” е лауреат на награди от много конкурси и фестивали. Носители са на наградата за І-во място в конкурса “Голямата танцова награда на София” за 2010 година в първа възрастова група. С програма от над 10 детски танца съставът е незаменима частица от танцов ансамбъл “Боговица”.​

Ансамбълът е наследник на женския танцов състав при читалище “Средец”, който е създаден през 1974 г. от Петър Русков. През 1994 г. Цветанка Арсова съумява да разгърне дейността и превръща женския състав в смесен ансамбъл.Танцьорите от танцов ансамбъл “Боговица” печелят публиката с високо майсторство и темпераментно изпълнение.

В репертоара на ансамбъла са подбрани и обработени обичаи и игри от всички етнографски области на България, което придава на концертите му особен колорит и блясък. Около 150-минутна програма с 15 танца - лирични, игриво-шеговити, обредни, всеки от които се отличава със специфична атмосфера, създадена от оригинални танцови движения, костюми и музика.​

Ансамбълът е лауреат на V-ти Републикански фестивал на художествената самодейност и носител на званието “Откритие на Балкан Фолк”. Съставът е взел участие в различни други фестивали в страната и чужбина.Танцов ансамбъл “Боговица” представя спектакъл с изключителна красота, колорит и забележителна хореография.

Клуб „Българско хоро“ към ансамбъл „Боговица“ отпразнува 12 години. Негов създател е Виктория Арсова, дъщеря на Цветанка Арсова.

Предаваме българското и съм изключително щастлива, че през последните години, благодарение на всички тези школи, които се създадоха, хората започнаха да се връщат към народните танци, отбеляза Виктория Арсова.

Сближаването, приятелството и забавлението задържа танцьорите в школата. Много хора са в залата от самото начало. Те намериха приятелство в тази зала. Забавляват се с хората, лекуват се дори. Има много пъти, в които идват без настроение, след това си тръгват с приповдигнато настроение. Те идват за да се виждат, допълва ръководителката на клуб „Българско хоро“.

Тя покани слушателите на Българското национално радио на  празничния спектакъл по случай 3 март - "Танцуваме за България", организиран от Сдружение на танцовите дейци.

Нека заедно отпразнуваме Националния празник на България с тържествен концерт, в който ще вземат участие детския състав и младежкия ансамбъл на Танцова школа „Боговица” , както и много други видни танцови школи, ансамбли и формации от цялата страна.

3 март, Зала 1 на Национален дворец на културата - НДК, 18:00 часа!

Билети можете да закупите от всички представители на Танцова школа „Боговица”.

цялото интервю можете да чуете в прикачения файл


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени