Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Мирчев: Не трябва изобщо да става дума за отлагане на електронното гласуване

Електронното гласуване - за или против

Проф. Красимир Калинов: Единственият полезен ход е електронното гласуване да бъде отменено

Снимка: ivomirchev.com

Не трябва изобщо да става дума за отлагане на електронното гласуване, тъй като преди почти две години бяха заложени много ясни срокове за въвеждането на електронното гласуване. Това отбеляза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Иво Мирчев от "Да, България“:

Институцията, която беше най-малко подготвена през цялото време – Централната избирателна комисия, излезе с доклад, който дава повод на парламентарно представените сили да отменят електронното гласуване, а няма никаква причина това да се случва. Защо в продължение на година и половина и държавата, и ЦИК не направиха абсолютно никакви стъпки в посока реализиране на проекта за електронно гласуване? Помните референдума, след това вкарването в Избирателния кодекс на текстовете и всъщност от момента на обнародване на Избирателния кодекс до ден днешен, с изключение на няколко демонстрационни симулации, абсолютно нищо не е предвидено в тази посока.

Единственият полезен ход е тази нова технология да бъде отменена. Това подчерта за "Хоризонт" проф. Красимир Калинов, преподавател в Нов български университет и бивш член на ЦИК: 

Да слагаш в ръцете на едно несъвършено общество съвършена технология е все едно да направиш пилот един човек, който не може да управлява свръх мощен самолет. Не става тази работа така. Това е просто хвърляне, скачане в пропастта. Към момента въвеждането на електронното гласуване е самоубийство. В българското общество вече се създаде недоверие към бъдещите резултати от електронното гласуване по интернет.

Цялото интервю с проф. Красимир Калинов и Иво Мирчев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!