Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фронтът на разпространение на заболяването, срещу което няма лечение или ваксина, е над 10 000 км

Проф. Г. Георгиев: Държавата трябва да вземе присърце проблема с настъпващата африканска чума по свинете

Насърчаването на лова на диви свине може да доведе до увеличаване на случаите на трихинелоза

Снимка: БГНЕС


Мерките, чрез които държавата се опитва да се противопостави на нахлуването у нас на африканската чума по свинете - чрез масиран отстрел на диви свине, може да доведе до сериозно увеличаване на случаите на трихинелоза сред хората у нас. Тогава това ще се превърне в проблем и на хуманната медицина, предупреди в интервю за "Хоризонт" проф. Георги Георгиев, експерт в Центъра за оценка на риска. 

България е на едно от първите места в Европа по брой на случаите на трихинелоза, като това е в резултат на неспазване на хигиенните изисквания за консумация на месо от дивеч - само след като са ясни резултатите от лабораторното изследване за наличие на паразитите в отстреляното диво прасе.  И тъй като предстои намаляване на популацията  - тоест още повече диви прасета ще бъдат предложени за консумиране, опитвайки се да се справим с африканската чума, ще имаме още един проблем, с който трябва да се справяме, отбеляза проф. Георгиев. 

Той обясни, че африканска чума по свинете е изключително опасно заболяване, което засега няма лечение: Няма превенция засега. Засега борбата с това заболяване, независимо, че е вложен интелектът на цялата научна общност на Европа, че се харчат огромни ресурси за опити за нейното спиране и контролиране  - борбата засега няма голям успех.

Огнищата на заболяването вече са над 200 в Полша, в Литва  - над 500, а в Латвия  - около 300. В Румъния болестта също е регистрирана: В Европа заболяването вече е обхванало 11 държави, като се разпространява както на изток към страните от Източна и Югоизточна Европа, така и навътре в територията на Руската федерация. Епизоотичният фронт на разпространение е около 10 хиляди километра.  

Така се е разпространила инфекцията -  загнездила се е в дивата природа, при дивите прасета и нито една от засегнатите държави не е успяла да я спре, подчерта проф. Георгиев. Това означава, че е въпрос на време кога заболяването ще достигне и България, а когато констатираме първия случай на зараза, вече ще е късно, допълни експертът. Засега това, което е предприела държавата, е да стимулира ловците да отстрелват по-голям брой диви свине, чрез които заболяването се разпространява:  

Отстрелът на диви прасета има за цел да намали плътността на популацията, с което да намали скоростта на придвижването. Не може да отстрани заболяването.  Намаляването на популацията от диви прасета трябва да се постигне планомерно.

Отстрелването на прасетата ще забави нейния ход и това дава по-голям шанс на ветеринарните служби да могат да контролират заболяването - да не допускат то да премине от дивите прасета към домашните и оттам към големите свинекомплекси.


Нашата задача - на Центъра за оценка на риска, е да поставим проблема на дневен ред, да ударим камбаната, да сезираме институциите, за да се избере най-правилното решение, каза още проф. Георгиев, като подчерта, че:


Държавата също трябва да вземе много присърце тези неща, тъй като дивите прасета са държавна собственост, а всичката тази работа с редуциране на броя на популацията няма да могат да я свършат само ловците -  трябва да я свършат хора, ангажирани от различни институции. Изключително важно е мерки да вземат и съседните държави, обясни още експертът. От африканската чума страдат само свинете, за хората заболяването не е опасно. 

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.  





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!