Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири изложби представят учители и ученици в изобразителното изкуство

БНР Новини
Емил Попов, Вихрони Попнеделев, Андрей Даниел и Николай Майсторов със свои ученици

Ако си представим ученика като парче глина в ръцете на талантлив учител, винаги ли пръстите му ще изваят съвършената творба? Отговор на този въпрос ще можем да потърсим в четири изложби, в които известни живописци и скулптори застават редом до своите възпитаници.

“Учители и ученици в изобразителното изкуство” е проект на фондация “Въпреки”, който обединява проф. Емил Попов, проф. Вихрони Попнеделев, проф. Андрей Даниел и проф. Николай Майсторов и техни изявени студенти в Художествената академия. В четири последователни изложби в София, Варна и Кюстендил учители и ученици ще покажат свои произведения и в съпътстващи дискусии ще поставят въпроси, сред които полезна ли е претенцията на учителя за моделиране на ученика по свой образ и подобие, какво създава образователната ни система – творци или епигони, какво иска да изгради преподавателят у своя ученик.



Нашата материя е особена, защото става дума за изкуство, но и за етика – казва художникът проф. Андрей Даниел. – Академията е място, в което би трябвало да идват вече ограмотени художествено хора, изразяващи себе си като творчески личности и имащи смелостта да се подписват под произведенията си. Така че целта ми е да осъществявам истински човешки контакт със студентите си, да усещам техните естествени наклонности и стремления в областта на изкуството и да им помагам да се изразяват добре художествено. За разлика от други клонове на познанието, ние не даваме стандарти – нашето образование е абсолютно индивидуално и смисълът му е да синтезира индивидуалности. При нас интересното е художниците да бъдат различни.

Според проф. Андрей Даниел етиката в изкуството, както и в живота, се съдържа в десетте Божии заповеди, затова творецът трябва честно, добросъвестно и храбро да отстоява човешките принципи. Етиката е основният закон, който ни прави хора и ни различава от борбата в джунглата, смята още той.

Етиката е в осъзнаването на отговорността на художника, защото той е важна фигура в обществения живот независимо дали е живописец, илюстратор, дизайнер – казва, на свой ред, изкуствоведът проф. Чавдар Попов. – И една от задачите му е да противодейства на пошлотията, масовата култура, кича, които ни заливат от телевизионния екран и таблоидите, както и в борбата му за изграждането на вкус и естетическо отношение не само към изкуството, но и към всички аспекти на всекидневния живот. В този смисъл художникът има място в тази колизия, която се разиграва пред очите ни.

Андрей Даниел и Николай Майсторов (в средата), Стефан Джамбазов (вляво) и Зелма Алмалех (вдясно) от фондация „Въпреки“ представят проекта „Учители и ученици в изобразителното изкуство“
Дали обаче този обществен сблъсък води в една посока младото поколение творци?

Това е сложен въпрос – отговаря проф. Андрей Даниел. – Не може да се говори за общи теми, въпреки че цари една тревожност, която по някой път стига до униние, защото, знае се, че в нашата област нещата не вървят добре. Вниманието към изобразителното изкуство у нас не е на нужната висота, а то май никога не е и било и това като че ли е някаква българска традиция – повече се уважават оперните певци, писателите, поетите, докато художниците са малко общоделци. Но все пак има героични усилия в тези млади хора, в техния избор да бъдат именно художници въпреки невниманието на аудиторията. Може би това е така, тъй като осъзнават, че методологията на изобразителното изкуство им дава възможност да изследват този свят, а защо не и да го променят.

Първата от четирите изложби беше открита на 22 февруари в галерия “Владимир Димитров – Майстора” в Кюстендил, където се представиха скулпторът Емил Попов и учениците му. На 1 март в столичната галерия “Арт алея” е ред на живописеца Вихрони Попнеделев, следва проф. Андрей Даниел на 17 април във варненската Градска художествена галерия и последен – на 10 май, в “Квадрат 500” ще бъде художникът Николай Майсторов.

Снимки: въпреки.com

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна