Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София иска по-добри стимули за опазването на сгради - паметници на културата

Снимка: БГНЕС

Столичната община ще настоява за подобряване на стимулите за собствениците на сгради-паметници на културата и оптимизиране на процедурите при получаване на такъв статут. Това ще бъдат част от предложенията на местната администрация към готвения проектозакон за изменения и допълнения на Закона за културното наследство. Промените ще се подкрепят от депутати от София, заяви зам.-кметът по културата и образованието Тодор Чобанов. Той допълни, че Общината има предложения към Министерството на културата за два обекта, които да бъдат под защита - Царските конюшни и къща на ул.„Хан Крум“, която в момента е офис на дружеството „Софийска вода“.

Напластяването на културно-историческо наследство в столицата е достатъчен аргумент то да бъде запазено и съхранено за бъдещите поколения. Затова и Общината ще внесе предложения към проектозакона за културното наследство, с които собствениците на подобни сгради, които имат значение за обществото, да бъдат подтиквани да ги поддържат в по-приличен вид. Тодор Чобанов бе категоричен, че е крайно време обществото да даде подобаващ стимул на добросъвестните собственици.

Зам.-министърът на културата Боил Банов подкрепя такъв механизъм, като поясни, че изменения и допълнения на Закона за културното наследство ще бъдат предлагани поетапно преди окончателното гласуване:

От тази седмица и в рамките на цялата година ще влизат пакети от промени. Това е сложен закон, стремим се да се върви по пакети, за да не става блокаж по големи теми, а да може да се върви през едни или други решения, които да подпомагат процесите.

Главният архитект на Столичната община Здравко Здравков каза от своя страна, че нормативната уредба е добре действаща, като санкциите към собствениците достигат до 100 000 лв. Той добави, че Общината полага неимоверни усилия, за да убеди собствениците, че тези сради, освен ценност за града, могат да имат придадена стойност и за собствениците.

1400 са сградите в столицата, които са паметници на културата, като половината от тях се поддържат. Интерактивна карта с информация за статута и процедурите по тях е достъпна на сайта на направление „Архитектура и градоустройство“. А предложения за определяне на подобни обекти като такива може да направи и всеки гражданин, като Националният институт за недвижимо културно наследство решава дали има основание.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени