Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заев: Името Нова Македония е неприемливо, защото не съдържа географско определение

Зоран Заев
Снимка: БГНЕС

Настояването на Гърция - Македония да промени конституцията си, може да торпилира опитите за решаване на спора за името на бившата югославска република.

Тази теза изказва македонският премиер Зоран Заев в публикувано днес интервю във вестник "Файненшъл таймс". В него Заев посочва, че Атина не може да разчита, че конституционна промяна във връзка с каквито и да било регионални въпроси, ще е гаранция от страна на Скопие, защото което и да било следващо правителство там може да върне сегашното положение.

За Заев името Нова Македония е неприемливо, защото не съдържа географско определение, но той е готов да обсъжда останалите четири варианта - Северна, Горна, Вардарска или Република Македония в скоби Скопие.

Във вторник правителството на Зоран Заев отрече информация на Ройтерс, че той е казал пред агенцията, че Скопие е предложило тези четири варианта и че можело и да се направи малка промяна в македонската конституция.

В Скопие, въпреки това, във вторник вечер се проведе спонтанен протест, на който премиерът беше наречен предател. Полицията съобщи, че един неин служител е ранен, а един демонстрант е бил арестуван.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна