Веска Събева: Работоспособността на хората с увреждания трябва да се оценява върху работно място

Национално представените организации на хора с увреждания подготвят протести заради социална реформа, която ще отнеме правото на инвалидна пенсия на над 100 000 българи
Снимка: БГНЕС

Национално представените организации на хора с увреждания подготвят протести заради социална реформа, която, според тях, ще отнеме правото на инвалидна пенсия на над 100 000 българи. Реформата предвижда нова комисия за оценка на трудоспособността.

Работоспособността на хората с увреждания трябва да се оценява върху работно място. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ Веска Събева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия по повод на планираната реформа в областта на медицинската експертиза и оценката на работоспособността, която ще доведе до отнемане на правото на инвалидна пенсия на над 100 хиляди български граждани. Реформата предвижда нова комисия за оценка на трудоспособността.

„Ние винаги сме били против тази пряка корелация между вид и степен на увреждане и даване на процент на неработоспособност на хората. Другото, което много ни притеснява, е, че когато започваме с нова комисия, в която отиват хората след вид и степен на увреждане има шансове да бъдат намалени процентите и всички хора, независимо от техния вид и степен на увреждане, да бъдат лишени от пенсиите. По данни на НОИ над 50 хиляди са само хората, които получават социалната пенсия, без да са полагали някакъв труд и това плащане се нарича пенсия. Всички останали хора са придобили т.нар. "пенсия вследствие на трудовоправни отношения" и имат право да я получават“, обясни тя.

"Вече няколко пъти е казано, че ще вземем от хората с увреждания и ще дадем на пенсионерите. Това е противопоставяне на двете най-бедни групи в обществото. Те са работили по 40-45 години и считаме, че това е несправедливо спрямо тях  - да взимат 200 лева пенсии, но в същото време и хората с увреждания не са виновни за това, което се е случило в живота им", каза още Събева.

Притесняваме се, че изведнъж всички ще станем идеално работоспособни, заяви Веска Събева: „Хората с увреждания са работоспособни, но при тях има необходимост от подкрепа, от условия, за да могат те да извършват този труд, за който са завършили образование, преквалифицирани са, намерено е работно място, но просто ние винаги слагаме каруцата пред коня. Правим хората работоспособни, но не сме осигурили работни места. Пенсията не се дава, защото този човек има някакво право. Тя му се дава, защото компенсираме това увреждане, което се е случило с него. Той има изключително по-големи разходи от всички останали“.

Политиките за хората с увреждания трябва да станат истински, беше категорична тя: „Трябва да има сериозна заявка, че ще работим сериозно, а не да си подхвърляме топката. Или се прави сериозна реформа и тя да не е в ущърб на хората и всъщност да се гледа какви икономии да се направят, а трябва да се сложи човекът с увреждане в центъра на тази система и около него да се правят политиките, а не политиките да са самоцел и да се правят просто защото сме приели един документ, или защото обществото настоява“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Още от категорията

Плевен може да остане без автобуси до София и големите областни градове

Плевен може да остане без автобусен транспорт до София и големите областни градове, алармират от Браншовото сдружение на автобусните превозвачи. На среща в транспортното министерство, те ще поискат промяна на Наредбата за транспортните схеми на обществените превози на пътници с автобуси. Автобусните линии от Плевен до София, Ловеч, Бургас..

публикувано на 20.06.18 в 04:37

От днес започва подаването на заявления за кандидатстване в гимназиите

Започва подаването на документи за кандидатстване в гимназиите, като заявления ще могат да се подават и онлайн на сайта "прием.мон.бг". В училищата-гнезда ще се приемат и документи и на хартиен носител. Достъпът до страницата за подаване на документи е чрез входящ номер и 10-цифрен код, зaписани в служебната бележка за явяване на националните..

публикувано на 20.06.18 в 04:11

Али Акбар Салехи: Всички страни ще загубят, ако Иран бъде изолиран от Запада

Европейските предложения за спасяване на споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. след изтеглянето на САЩ не са задоволителни за Техеран. Това е заявил ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи. "Всички страни ще загубят, ако Иран бъде изолиран от Запада", е предупредил Салехи, цитиран от Ройтерс. Салехи е..

публикувано на 20.06.18 в 03:38

Канада легализира изцяло употребата на марихуана

В Канада легализираха изцяло употребата на марихуана. Предложението беше подкрепено с 52 гласа срещу 29 против в Сената. "Досега беше твърде лесно за децата ни да се сдобият с марихуана, а престъпниците да извлекат ползи. Днес променихме това", коментира премиерът Джъстин Трюдо, който обеща много сериозна регулация. Легалната продажба на..

публикувано на 20.06.18 в 03:33
Майстор-готвачът Масимо Ботура

"Остерия Франческана" отново спечели кулинарен оскар за най-добър ресторант в света

Ресторантът "Остерия Франческана" в италианския град Модена спечели т.нар. Кулинарен оскар за най-добър ресторант в света за 2018 г. Това е поредно признание за заведението на майстор-готвача Масимо Ботура, което печели наградата за втори път след 2016 г. Церемонията по връчването на кулинарните оскари се проведе в испанския град Билбао. Баският регион е..

публикувано на 20.06.18 в 03:11

СЗО: Годишно фините прахови частици от транспорта отнемат живота на 18 000 българи

Фините прахови частици от транспорта причиняват смъртта на 18 000 българи годишно. Това сочат данните на Световната здравна организация. Темата ще бъде разисквана в Министерство на здравеопазването. Българска асоциация за закрила на пациените предлагат създаване на иновативна маска за пречистване на въздуха от фини прахови частици за..

публикувано на 20.06.18 в 02:15

Ниски добиви при ечемика и пшеница с влошено качество очакват в Ямболска област

Значително по-ниски средни добиви при ечемика, в сравнение с предходната година, отчитат зърнопроизводителите в Ямболска област. При пшеницата, заради обилните валежи, се очаква и влошено качество. Със среден добив от 405 килограма от декар започна жътвата при ечемика, което е с над 80 кг по-малко в сравнение с миналата година. Очакванията и за..

публикувано на 20.06.18 в 01:10