Веска Събева: Работоспособността на хората с увреждания трябва да се оценява върху работно място

Национално представените организации на хора с увреждания подготвят протести заради социална реформа, която ще отнеме правото на инвалидна пенсия на над 100 000 българи

Снимка: БГНЕС

Национално представените организации на хора с увреждания подготвят протести заради социална реформа, която, според тях, ще отнеме правото на инвалидна пенсия на над 100 000 българи. Реформата предвижда нова комисия за оценка на трудоспособността.

Работоспособността на хората с увреждания трябва да се оценява върху работно място. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ Веска Събева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия по повод на планираната реформа в областта на медицинската експертиза и оценката на работоспособността, която ще доведе до отнемане на правото на инвалидна пенсия на над 100 хиляди български граждани. Реформата предвижда нова комисия за оценка на трудоспособността.

„Ние винаги сме били против тази пряка корелация между вид и степен на увреждане и даване на процент на неработоспособност на хората. Другото, което много ни притеснява, е, че когато започваме с нова комисия, в която отиват хората след вид и степен на увреждане има шансове да бъдат намалени процентите и всички хора, независимо от техния вид и степен на увреждане, да бъдат лишени от пенсиите. По данни на НОИ над 50 хиляди са само хората, които получават социалната пенсия, без да са полагали някакъв труд и това плащане се нарича пенсия. Всички останали хора са придобили т.нар. "пенсия вследствие на трудовоправни отношения" и имат право да я получават“, обясни тя.

"Вече няколко пъти е казано, че ще вземем от хората с увреждания и ще дадем на пенсионерите. Това е противопоставяне на двете най-бедни групи в обществото. Те са работили по 40-45 години и считаме, че това е несправедливо спрямо тях  - да взимат 200 лева пенсии, но в същото време и хората с увреждания не са виновни за това, което се е случило в живота им", каза още Събева.

Притесняваме се, че изведнъж всички ще станем идеално работоспособни, заяви Веска Събева: „Хората с увреждания са работоспособни, но при тях има необходимост от подкрепа, от условия, за да могат те да извършват този труд, за който са завършили образование, преквалифицирани са, намерено е работно място, но просто ние винаги слагаме каруцата пред коня. Правим хората работоспособни, но не сме осигурили работни места. Пенсията не се дава, защото този човек има някакво право. Тя му се дава, защото компенсираме това увреждане, което се е случило с него. Той има изключително по-големи разходи от всички останали“.

Политиките за хората с увреждания трябва да станат истински, беше категорична тя: „Трябва да има сериозна заявка, че ще работим сериозно, а не да си подхвърляме топката. Или се прави сериозна реформа и тя да не е в ущърб на хората и всъщност да се гледа какви икономии да се направят, а трябва да се сложи човекът с увреждане в центъра на тази система и около него да се правят политиките, а не политиките да са самоцел и да се правят просто защото сме приели един документ, или защото обществото настоява“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Още от категорията

Съд в Канада пусна под гаранция финансовия директор на "Хуауей"

Съд в Канада пусна под гаранция главния финансов директор на китайската технологична компания "Хуауей" Мън Ванчжоу, предадоха информационните агенции.  Четиридесет и шест годишната Мън, която е и дъщеря на основателя на компанията, беше арестувана в Канада на 1-и декември по искане на Съединените щати. Обвинението срещу нея е, че е подвела международни..

публикувано на 12.12.18 в 04:40

Френският вътрешен министър съобщи за трима убити и 12 ранени при стрелбата в Страсбург

Трима са убитите, а 12 са ранените при стрелбата в Страсбург, съобщи на специален брифинг в града вътрешният министър Кристоф Кастанер. Той посочи, че стотици служители на силите за сигурност и два хеликоптера  са мобилизирани в опит да бъде заловен нападателят, който Кастанер определи като добре познат на полицията във Франция и Германия. Нивото..

обновено на 12.12.18 в 04:15

БАН обвини министър Вълчев, че е заел позиция изцяло в полза на НИМХ

Ръководството на Българската академия на науките обвини просветния министър Красимир Вълчев в заемане на позиция изцяло в полза на Института по метеорология и хидрология в процеса по преминаването му от академията към просветното министерство. Отделянето се очаква да стане факт в началото на Новата година.  В обръщение на Общото събрание на БАН към..

публикувано на 12.12.18 в 02:42

Върховният комисариат на ООН за бежанците: Четвърт милион сирийци ще могат да се завърнат в родината си през 2019-а

Четвърт милион сирийци могат да се завърнат в родината си през следващата година, съобщиха от Върховния комисариат на ООН за бежанците. Прогнозата е оптимистична на фона на общия брой, завърнали се през последните три години. Те са общо 117 хиляди, а през тази година - 37 хиляди. С пораженията на джихадистите и бунтовниците от началото на..

публикувано на 11.12.18 в 21:57

Тренировъчно занятие на различни структури на МВР се провежда на и около Летище София

Тренировъчно занятие с участието на различни структури на МВР се провежда тази вечер на територията и в района на Летище София, съобщиха от пресцентъра на МВР. Учението започна в 19.00 часа, като е предвидено тренировъчните действия да не влияят на режима на обслужване на полетите и пътниците.

публикувано на 11.12.18 в 21:27
Жители на „Красна поляна”, „Западен парк” и „Овча купел” се събраха на протест пред Министерството на околната среда и водите.

Жители на три столични квартала на протест срещу мръсния въздух

С искане за ефективни мерки срещу замърсяването на въздуха в столицата десетки граждани се събраха тази вечер на протест пред сградата на Министерството на околната среда и водите. Гражданите разпънаха пред министерството плакат с надпис „Не на въздушния геноцид“, който по думите им е причинен основно от отпадането на битови отпадъци...

обновено на 11.12.18 в 20:05
Снимката е илюстративна

Пожар затруднява движението в района на Петте кьошета в столицата

Неизправен комин подпали тази вечер покрива на кооперация, намираща се в района на Петте кьошета в столицата. От пожарната съобщиха, че на място е изпратен един екип. Заради гасенето на огъня е затруднено движението в района. Не се е наложила евакуация на хората от жилищната сграда. Няма и пострадали.

публикувано на 11.12.18 в 19:10