Веска Събева: Работоспособността на хората с увреждания трябва да се оценява върху работно място

Национално представените организации на хора с увреждания подготвят протести заради социална реформа, която ще отнеме правото на инвалидна пенсия на над 100 000 българи
Снимка: БГНЕС

Национално представените организации на хора с увреждания подготвят протести заради социална реформа, която, според тях, ще отнеме правото на инвалидна пенсия на над 100 000 българи. Реформата предвижда нова комисия за оценка на трудоспособността.

Работоспособността на хората с увреждания трябва да се оценява върху работно място. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ Веска Събева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия по повод на планираната реформа в областта на медицинската експертиза и оценката на работоспособността, която ще доведе до отнемане на правото на инвалидна пенсия на над 100 хиляди български граждани. Реформата предвижда нова комисия за оценка на трудоспособността.

„Ние винаги сме били против тази пряка корелация между вид и степен на увреждане и даване на процент на неработоспособност на хората. Другото, което много ни притеснява, е, че когато започваме с нова комисия, в която отиват хората след вид и степен на увреждане има шансове да бъдат намалени процентите и всички хора, независимо от техния вид и степен на увреждане, да бъдат лишени от пенсиите. По данни на НОИ над 50 хиляди са само хората, които получават социалната пенсия, без да са полагали някакъв труд и това плащане се нарича пенсия. Всички останали хора са придобили т.нар. "пенсия вследствие на трудовоправни отношения" и имат право да я получават“, обясни тя.

"Вече няколко пъти е казано, че ще вземем от хората с увреждания и ще дадем на пенсионерите. Това е противопоставяне на двете най-бедни групи в обществото. Те са работили по 40-45 години и считаме, че това е несправедливо спрямо тях  - да взимат 200 лева пенсии, но в същото време и хората с увреждания не са виновни за това, което се е случило в живота им", каза още Събева.

Притесняваме се, че изведнъж всички ще станем идеално работоспособни, заяви Веска Събева: „Хората с увреждания са работоспособни, но при тях има необходимост от подкрепа, от условия, за да могат те да извършват този труд, за който са завършили образование, преквалифицирани са, намерено е работно място, но просто ние винаги слагаме каруцата пред коня. Правим хората работоспособни, но не сме осигурили работни места. Пенсията не се дава, защото този човек има някакво право. Тя му се дава, защото компенсираме това увреждане, което се е случило с него. Той има изключително по-големи разходи от всички останали“.

Политиките за хората с увреждания трябва да станат истински, беше категорична тя: „Трябва да има сериозна заявка, че ще работим сериозно, а не да си подхвърляме топката. Или се прави сериозна реформа и тя да не е в ущърб на хората и всъщност да се гледа какви икономии да се направят, а трябва да се сложи човекът с увреждане в центъра на тази система и около него да се правят политиките, а не политиките да са самоцел и да се правят просто защото сме приели един документ, или защото обществото настоява“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Още от категорията

Горски пожар обхвана над 120 дка над благоевградското село Дренково

Между 120 и 150 дка иглолистна гора е засегната от пожар, избухнал около 19 ч. вторник вечерта над благоевградското село Дренково, съобщи директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов. Огънят е възникнал в земеделски земи, но бързо е бил пренесен от вятъра към близката гора. Екипи на служба Противопожарна безопасност и защита на..

публикувано на 25.09.18 в 22:27

Жители на столичния квартал "Младост" протестираха срещу застрояването

Жители на столичния квартал "Младост" протестират срещу изграждането на нови жилищни блокове в непосредствена близост до вече съществуващи сгради.  Около 100 жители на "Младост 2"  настояха да се спре изграждането  на нови жилищни блокове и поискаха да се направи разследване на възстановената собственост на земи в района, върху които се..

публикувано на 25.09.18 в 20:39

Жителите на пет селища край италианския град Пиза са евакуирани заради пожари

Край италианския град Пиза от снощи бушуват пожари. Евакуирани са гражданите на 5 селища, летището на града е временно затворено. В района е обявено извънредно положение.  Равносметката до момента е, че са изгорели 600 хектара борови и маслинови гори, евакуирани са 5 селища или общо към 700 души,  които са настанени в спортни зали или при близки...

публикувано на 25.09.18 в 19:58

Голям пожар избухна недалеч от Пиза

Край италианския град Пиза от снощи бушуват пожари. Евакуирани са гражданите на пет селища, летището на града е временно затворено. В района е обявено извънредно положение. Равносметката до момента е, че пожарът е причинен умишлено и е изгорил 600 хектара борови и маслинови гори. Евакуирани са около 700 души, които са настанени в спортни зали и при свои..

публикувано на 25.09.18 в 19:10

Откриха високоскоростна железопътна линия между Мека и Медина

Кралят на Саудитска Арабия Салман откри тържествено високоскоростна железопътна линия между Мека и Медина, предаде Агенция Франс Прес. Прокарването на жп връзката между двата свещени за мюсюлманите града струва на саудитското кралство 7 години и 16 милиарда долара, но разстоянието от 450 километра през пристанището Джеда на Червено море вече ще се..

публикувано на 25.09.18 в 18:19
Силният вятър откърти фасадата на голям търговски център в Благоевград в оживено време.

Концесионерите на мола в Благоевград искат експертна оценка на щетите

Концесионерите на мола в центъра на Благоевград, от чиято фасада снощи паднаха стотици ламаринени плоскости, ще поискат да бъде направена експертна оценка на изпълнените преди пет години строително-ремонтни и монтажни дейности. Вчера силният вятър отнесе цялата източна стена от арт елементи и част от южната облицовка на сградата, във и около..

публикувано на 25.09.18 в 18:10

Д-р Кристина Манчева, Спешна помощ: Ежедневната употреба на алкохол води до зависимост

Ежедневната употреба на алкохол води до зависимост. Това заяви в предаването "Нещо повече" д -р Кристина Манчева от Спешната помощ в София. Тя коментира доклада на  Световната здравна организация за влиянието на спиртните напитки върху здравето, който поставя страната ни на  осмо място по употреба на алкохол.  Преди нас по употребени литри..

публикувано на 25.09.18 в 17:52