Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Искра Баева: Трябва да се помирим с историята

Проф. Искра Баева
Снимка: Мария Христова
Трябва да се помирим с историята. Това отбеляза в интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" специалистът по съвременна история проф. Искра Баева:

"Да кажем: "Да, нашата свобода дойде в резултат на една война". Война, в която естествено, че няма как да участва България, защото не е съществувала, но в резултат, на която се появява. Това е една война, в която по естествен начин сме на страната на Руската империя, която си е поставила като цел да освободи братята православни славяни – българите. Това е една война, за която Руската империя може би не е била готова, може би армията ѝ не е била нито добре въоръжена, нито стратегически добре подготвена, но която е била народна война както от страна на руските войници, така и до голяма степен и на българите. Помирението с историята означава да видим и другата страна и това, че не всички българи са участвали и са очаквали Освобождението, че за някои онова съществуване е било по-добро. Трябва да се помирим с историята, като кажем, че прекалено големите очаквания, които до днес изразяват някои политици, а и не само, че България не е освободена в пълния си размер и че е трябвало да изчакаме, все пак трябва да помислим какво е било на българите тогава. Те са заслужили своето Освобождение".

Проф. баева коментира и съвременното политическо положение на България:

"България е уникална във всичките си характеристики и Европейският съюз би трябвало да се възползва от тази уникалност на страната ни, за да си послужи с нея. Всичко зависи от това политиците да са самостоятелни в своите решение и да мислят стратегически. Като казвам самостоятелни, имам предвид да няма други зависимости, които не са видими на пръв план. Тези непрекъснати скандали, които преживява България напоследък говорят за някакви други зависимости. Политиците трябва да се занимават с обществените дела, а не с личните. Ако искаме да имаме достойна държава и достойно да празнуваме нашите национални празници, трябва да имаме и достойни политици, а това зависи от нас, защото ние ги избираме".

Цялото интервю с проф. Искра Баева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна