Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нормална е обстановката с язовирите в Пернишко

Наблюдават се критичните точки по поречието на Струма

Язовир "Студена"
Снимка: Радостина Билярска
Областният управител на Перник Ирена Соколова заяви пред Радио София, че обстановката с язовирите на територията на областта е спокойна във връзка с очаквано интензивно снеготопене и дъждове в периода 5 - 8 март.

Арендаторите и концесионерите на съответните водни обекти са били известени своевременно, за да бъде установено актуалното състояние на водните обеми, посочи Соколова. Получените данни от тях сочат, че всичките 30 язовира на територията на област Перник са с изпълнени предписания от направените преди два месеца проверки и с готовност да поемат допълнителни количества вода. В няколко язовира продължават да се изпълняват техническите предписания, но те не създават проблем, който може да доведе до рискова ситуация. 

По последни данни има незначително покачване на реките в Пернишка област, идентифицирани критични точки в отделните приливни ръкави към Струма и те се наблюдават, добави Ирена Соколова. Отделните общини по поречието са направили свои проекти, с които кандидатстват към Междуведомствената комисия или търсят други начини на финансиране, за да бъдат изчистени най-критичните места, като такива, при които при обилни валежи има заливане на приземни етажи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна