Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременната ни театрална драматургия и възможностите й за развитие днес

Снимка: nbu.bg
Темата на втория Конкурс за нова пиеса на Нов български университет беше „Родината”, а за наградата се състезаваха 60 пиеси. Академичното жури с председател проф. Виолета Дечева и членове: гл. ас. Владимир Маринов, гл. ас. Георги Гочев, проф. Михаил Неделчев, доц. Пламен Дойнов, проф. Светла Христова и доц. Снежина Петрова награди на тържествена церемония две от номинираните пиеси: „Пет” на Таня Шахова и „Исмаил” на Ясен Василев. В мотивите за разделянето на наградата журито акцентира върху „два еднакво провокативни към сцената типа драматургично писане, които същевременно представят два много различни погледа към болезнената днес тема за родината и родното”. Това се казва в съобщението за финала на конкурса и се допълва, че „днес повече от всякога е нужно да мислим своята идентичност в една по-универсална перспектива, без да забравяме преосмислянето на националните си митове”.

При получаването на наградата Ясен Василев каза следното: Към днешна дата за съжаление съвременната театрална драматургия в България е труп, който дори този конкурс не може да дефибрилира. Вярвам, че всеки, който познава средата, ще се съгласи с това. Конкурсът би могъл да направи нещо за банковата сметка на победителя (В тази връзка защо единствено на победителя? Защо културата на състезание, вместо политика за развитие на средата?), но той не може да направи нищо за кариерите на номинираните участници. Мисля, че е показателно за средата и донякъде иронично към темата на конкурса “Родината”, че моята пиеса е писана първо на английски език за конкурс в Испания преди две години и четена за първи път на каталунски и френски език.
Конкурсът за нова пиеса освети отдавна тлеещи проблеми на театъра у нас и липсата на качествени български съвременни текстове за сцена, постави важни акценти не само по отношение на драматургичното писане, но и за трудната комуникация между съвременните български драматурзи и театрите.

Повече по темата можете да научите от разговора с проф. Виолета Дечева, Таня Шахова и Ясен Василев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна