Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хр. Христова: Пенсионните системи на България и другите в ЕС функционират под голямо напрежение

Снимка: БГНЕС

Пенсионната система на България функционира с най-големи трудности. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова:

„Ние всъщност сме в реформа от 2000 година с новия Кодекс за социално осигуряване, а от 2015 година имаме нова серия от елементи за реформиране. Действително големи са трудностите с напрежението в пенсионната система, но трябваше да кажем, че държавата си поема в много голяма степен от своите ангажименти и прави каквото е по силите ѝ. Това правят и другите правителства на държавите - членки на Европейския съюз. Пенсионните системи на страните - членки на ЕС също функционират под голямо напрежение. Там също има, обикновено, солидарен стълб и също така втора капиталова схема, където хората на инвестиционен принцип да дават своите средства“.

„За пенсии тази година са необходими около 10 милиарда лева, от които около 47% са от бюджета", аргументира се Христова.

„С нарастването на необходимите за пенсиониране стаж и възраст се вземат мерки за стабилизиране на пенсионната система", категорична е тя. Въпреки това относителният дял на хората, които подлежат на ранно пенсиониране, е „твърде голям". Макар миньорите да са относително малко, все още ранно се пенсионират служителите на целия сектор „Сигурност" - военни, МВР, съдебна система. Хората със заболявания и увреждания често не могат да придобият трудов и осигурителен стаж. У нас има и около 970 000 души с инвалидни пенсии", допълни тя.

„Всяко пипане в пенсионната система е с прицел поне 40-50 години. Тази реформа, която започна с вдигането на осигурителния стаж, на възрастта за пенсиониране, също към 2040-а приключва и води до стабилизиране на системата“.

„Трябва да се мисли за подпомагане на пенсионната система и по други начини", допълни Христова и даде за пример управлението на инвестициите в Сребърния фонд, в който да постъпват пари от концесиите, от приватизацията, от излишъците в бюджета.

В повечето европейски страни вноските за частното пенсионно осигуряване са много по-високи. При нас засега това са 5% от брутната работна заплата на хората".

Интервюто с Христина Христова можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени