Частично бедствено положение в две села на община Хайредин заради преливане на язовир

Язовирите в Търговищка област се изпускат контролирано, всички по-малки язовири в Шуменско са обходени

| обновено на 08.03.18 в 18:52
Язовир Рогозен
Снимка: Областна администрация - Враца

Няма опасност големите язовири в страната да причината наводнения, съобщиха от министерството на околната среда и водите. От там наблюдават състоянието на 53 комплексни и значими съоръжения. Регистрираното преливане на язовир „Тича“ в момента е 2 кубични метра в секунда и не представляват опасност за населението.  Красимира Янкова експерт в отдел "Управление на риска от наводнения" даде още информация за "Хоризонт":
"Към днешна дата се запълване над 90% са около 14 язовира. В месечния график за месец март се поставили определени обеми за 21 язовира в предвид очакваното снеготопене и дъждовете, и метеорологичната прогноза, която получаваме". 

Частично бедствено положение е обявено в две села на община Хайредин - Ботево и Бързина. Причината е опасно преливане на язовир "Рогозен 1". Жителите на селата ще бъдат евакуирани превантивно, съобщи кметът на Хайредин Тодор Алексиев. Язовирът е последна точка от каскада с 15 водоема, които са водосбор за област Враца.

В община Хайредин предупреждението за опасно покачване на нивото на водоема е постъпило от съседната община Борован късно снощи. "Цяла нощ аварийна група е работила за намаляване на притока през преливника. Има опасност той да се разруши от напора на голямото водно количество", каза Алексиев.

Язовирът има монтирани сифони, но те са недостатъчни. С допълнителни помпи ще се осъществи контролирано изпускане, за да се укрепи преливникът.

Преди две години заради обилното снеготопене в общината имаше подобна ситуация.

Всички язовири в Търговищка област се изпускат контролирано и не създават заплаха от разливи и наводнения на населените места. Язовирите и техните стени са под непрекъснато наблюдение. Особено внимание се обръща на най-големите водоеми – Ястребино, Съединение, Бели лом и Каваците край Попово, обясни след поредната инспекция областният управител Митко Стайков.

"Единствено имаме два язовира, при които водосборът е малко по-голям, тъй като снеготопенето е по-активно. Това е "Росино", но там в момента ситуацията е нормална, все още поддържаме нормално изтичане на водата, така че няма опасност. Другият е "Вардун", който в момента прелива, но нямаме опасно покачване на водата, което да притеснява  жителите и гражданите на област Търговище".

Междувременно от Министерството на земеделието съобщиха, че няма опасност от преливане в следствие на контролираното изпускане на язовир "Тича". Притокът към язовира вече е намалял с 2/3. 

Водните нива на язовирите и реките в община Шумен не представляват опасност за населението. Поредната проверка е констатирала, че количеството вода във водоемите е в рамките на разпоредените от областната комисия обеми. 
На територята на Община Шумен има 14 язовира, като 12 са общински, 1 е държавна собственост и 1 е частна. Заради контролираното изпускане на язовир "Тича" и изтиочането на водата през преливника, днес бе извършена проверка на река Камчия. Установено е, че водното ниво слабо се е повишило, но няма заплаха за населението. На кметовете и кметските наместници на населените места и главните специалисти на кварталите на чиито територии се намират язовири, напоителни канали и дерета е разпоредено постоянно наблюдение и контрол. По информация на НИМХ пикът на повишаването на водните нива е днес. Не се очаква увеличение на водните количества през следващите дни. 

Всички по-малки язовири в Шуменска област са обходени. Обемите им се наблюдават. Единствено язовир "Кълново" прелива контролирано през преливника, но няма опасност от наводнение, обясни заместник-областният управител Петко Шаренков.

Коритата на реките Врана и Камчия са почистени и оттокът им е под критичните нива. Причина за частичните разливи е високото ниво на подпочвените води, допълни Шаренков. Наблюдават се всички места, където някога е имало наводнения, а именно към село Бял бряг, в местността Райковец до село Хан Крум и моста между селата Кочово и Надарево.

Започна контролирано изпускане на най-големият язовир в община Хасково - "Тракиец". Това се извършва през магистрален канал, като целта е да се освободи повече обем в съоръжението.След обилното снеготопене,  контролирано са били изпускани във вторник язовирите" Мадра" и "Книжовник". Няма кризисна ситуации с водоемите в региона.
 

От звуковия файл може да чуете интервю на кореспондентката на БНР в региона на Враца Ива Антонова с кмета на община Хайредин Тодор Алексиев, излъчено в предаването "12+3".


Още от категорията

Преглед на чуждестранния печат

Тереза Мей се опитва да изглежда смела, докато консерваторите готвят фатален удар, пише лондоският "Таймс". Вестникът изтъква, че на днешното заседание премиерът трябва да започне обсъждане на излизане без сделка с Европейския съюз, докато в собствената й партия най-вероятно ще се гласува вот на недоверие срещу нея. Според анализ в "Индипендънт"..

публикувано на 12.12.18 в 10:18
Протестиращите строители бяха приети от председателката на Народното събрание Цвета Караянчева

Протестиращите строители влязоха в парламента за среща с Цвета Караянчева

Строителите протестират мирно в столицата в защита на бранша. До 12 часа на обяд стотици машини и камиони ще бъдат разположени в най-дясното платно на "Цариградско шосе" на входа на София. В момента не е затруднено движението в района. Проверката ни показа, че няма задръстване, различно от ежедневното в тези най-натоварени сутрешни часове, до девет...

публикувано на 12.12.18 в 10:01

Веселин Петров: С новата лаборатория се стремим се да повишим нивото на експертите по криминалистика

 „В модерна криминологична лаборатория ще се обучават експерти в първоначална подготовка, които току що са назначени на работа. Предвижда се и обучаване на курсанти от Академията на МВР по криминалистика“. Това каза в предаването „Преди всички“ Веселин Петров – началник на Отдел „Криминалистична техника“ в Института по криминалистика на МВР...

публикувано на 12.12.18 в 09:59
Красимир Вълчев

Красимир Вълчев: Обвързването на образованието с повече услуги и права би било добра мярка

„И без промяна в Конституцията можем да търсим много други начини да обвържем правото на образование с други неща. Общините, когато се опитват да обвържат определени общински услуги с това дали е заплатена глобата, се сблъскват обаче с конституционни решения“. Това коментира в предаването „Преди всички“ министърът на образованието Красимир..

публикувано на 12.12.18 в 09:38
Николай Пашов

Николай Пашов: Оценките в училище не са толкова важни, колкото да се развиваш и да си задаваш въпроси

Два проекта – устройство за следене на сърдечната дейност и проект за разпознаване на мозъчни клетки правят дванайсетокласника Николай Пашов видим за отличието „Джон Атанасов“. А видимостта за проблемите в човешкото тяло мотивират първите опити на Николай с технологиите. "В девети клас ми беше натежала самата мисъл, че не правя нищо смислено, не съм..

публикувано на 12.12.18 в 09:15

Строителите излязоха на протест

Строителите се събраха на мирен протест в столицата в защита на бранша. До 12 часа на обяд 1000 машини ще бъдат разположени по "Цариградско шосе" на входа на столицата .  Техниката не нарушава ритъма на движението в района. Те са разположени в платното на влизане в София и са заели едното платно на булеварда.  Повод за недоволството им са..

обновено на 12.12.18 в 09:07
Емил Радев

Емил Радев: На коледния базар в Страсбург не се проверяваше за оръжие

Около нападнатия коледен базар в Страсбург е имало засилено присъствие на полиция и военни, но на него е било възможно да се внесе огнестрелно оръжие. Това разказа пред "Хоризонт" евродепутатът Емил Радев, който в момента на стрелбата е бил в хотел, намиращ се на 300 метра от входа на коледния базар.      „Проверяваха се всички, които влизаха..

публикувано на 12.12.18 в 08:46