Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частично бедствено положение в две села на община Хайредин заради преливане на язовир

Язовирите в Търговищка област се изпускат контролирано, всички по-малки язовири в Шуменско са обходени

| обновено на 08.03.18 в 18:52
Язовир Рогозен
Снимка: Областна администрация - Враца

Няма опасност големите язовири в страната да причината наводнения, съобщиха от министерството на околната среда и водите. От там наблюдават състоянието на 53 комплексни и значими съоръжения. Регистрираното преливане на язовир „Тича“ в момента е 2 кубични метра в секунда и не представляват опасност за населението.  Красимира Янкова експерт в отдел "Управление на риска от наводнения" даде още информация за "Хоризонт":
"Към днешна дата се запълване над 90% са около 14 язовира. В месечния график за месец март се поставили определени обеми за 21 язовира в предвид очакваното снеготопене и дъждовете, и метеорологичната прогноза, която получаваме". 

Частично бедствено положение е обявено в две села на община Хайредин - Ботево и Бързина. Причината е опасно преливане на язовир "Рогозен 1". Жителите на селата ще бъдат евакуирани превантивно, съобщи кметът на Хайредин Тодор Алексиев. Язовирът е последна точка от каскада с 15 водоема, които са водосбор за област Враца.

В община Хайредин предупреждението за опасно покачване на нивото на водоема е постъпило от съседната община Борован късно снощи. "Цяла нощ аварийна група е работила за намаляване на притока през преливника. Има опасност той да се разруши от напора на голямото водно количество", каза Алексиев.

Язовирът има монтирани сифони, но те са недостатъчни. С допълнителни помпи ще се осъществи контролирано изпускане, за да се укрепи преливникът.

Преди две години заради обилното снеготопене в общината имаше подобна ситуация.

Всички язовири в Търговищка област се изпускат контролирано и не създават заплаха от разливи и наводнения на населените места. Язовирите и техните стени са под непрекъснато наблюдение. Особено внимание се обръща на най-големите водоеми – Ястребино, Съединение, Бели лом и Каваците край Попово, обясни след поредната инспекция областният управител Митко Стайков.

"Единствено имаме два язовира, при които водосборът е малко по-голям, тъй като снеготопенето е по-активно. Това е "Росино", но там в момента ситуацията е нормална, все още поддържаме нормално изтичане на водата, така че няма опасност. Другият е "Вардун", който в момента прелива, но нямаме опасно покачване на водата, което да притеснява  жителите и гражданите на област Търговище".

Междувременно от Министерството на земеделието съобщиха, че няма опасност от преливане в следствие на контролираното изпускане на язовир "Тича". Притокът към язовира вече е намалял с 2/3. 

Водните нива на язовирите и реките в община Шумен не представляват опасност за населението. Поредната проверка е констатирала, че количеството вода във водоемите е в рамките на разпоредените от областната комисия обеми. 
На територята на Община Шумен има 14 язовира, като 12 са общински, 1 е държавна собственост и 1 е частна. Заради контролираното изпускане на язовир "Тича" и изтиочането на водата през преливника, днес бе извършена проверка на река Камчия. Установено е, че водното ниво слабо се е повишило, но няма заплаха за населението. На кметовете и кметските наместници на населените места и главните специалисти на кварталите на чиито територии се намират язовири, напоителни канали и дерета е разпоредено постоянно наблюдение и контрол. По информация на НИМХ пикът на повишаването на водните нива е днес. Не се очаква увеличение на водните количества през следващите дни. 

Всички по-малки язовири в Шуменска област са обходени. Обемите им се наблюдават. Единствено язовир "Кълново" прелива контролирано през преливника, но няма опасност от наводнение, обясни заместник-областният управител Петко Шаренков.

Коритата на реките Врана и Камчия са почистени и оттокът им е под критичните нива. Причина за частичните разливи е високото ниво на подпочвените води, допълни Шаренков. Наблюдават се всички места, където някога е имало наводнения, а именно към село Бял бряг, в местността Райковец до село Хан Крум и моста между селата Кочово и Надарево.

Започна контролирано изпускане на най-големият язовир в община Хасково - "Тракиец". Това се извършва през магистрален канал, като целта е да се освободи повече обем в съоръжението.След обилното снеготопене,  контролирано са били изпускани във вторник язовирите" Мадра" и "Книжовник". Няма кризисна ситуации с водоемите в региона.
 

От звуковия файл може да чуете интервю на кореспондентката на БНР в региона на Враца Ива Антонова с кмета на община Хайредин Тодор Алексиев, излъчено в предаването "12+3".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна