Българо-гръцка среща с поезията на Кавафис

Проф. Константинос Цукалас, Здравка Михайлова, Силвия Чолева и Йоргос Хулиарас (отляво надясно)
Снимка: Росица Михова

Кръгла маса на тема „Кавафис: една българо-гръцка среща в поезията му” ще се състои днес от 17 ч. в Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски”.

Събитието е организирано от Гръцката фондация за култура, гръцко-българското сдружение „Аристотел – културен мост” и Софийския университет. От гръцка страна ще участват поетът Йоргос Хулиарас, председател на Съюза на писателите в Гърция, Мария Болеци, преподавателка в университета в Лайден, Нидерландия и проф. Елени Курмандзи от университета в Йоанина, която преподава във Великотърновския университет. Българите, които се включват в конференцията, са Здравка Михайлова, литературен преводач-неоелинист и Георги Гочев, класически филолог, преподавател в НБУ. Модератор ще бъде председателят на Гръцката фондация за култура проф. Константинос Цукалас. 

След дискусията ще бъдат изпълнени стихове от Кавафис от актьорите Яна Титова и Алек Алексиев, а на гръцки от Йоргос Хулиарас. Концертът след това ще бъде с участието на заместник-декана на Националната музикална академия проф. Борислава Танева и гръцкия цигулар от Държавната опера в Солун, композиторът Симос Папанас, който ще изпълни „Сюита за Додеканезите” от Янис Константинидис (1903-1984) и „Песен” из „Българска сюита” от Панчо Владигеров (1899-1978), композирани съответно по гръцки и български фолклорни музикални мотиви.

Ето и думи от встъпителното слово на проф. Константинос Цукалас: „Както е известно, културните връзки между Гърция и България датират от векове. Именно затова е от особено значение представянето на Гръцката фондация за култура в тази приятелска и съседна държава. Смятам за въпрос от първостепенен приоритет нашето културно сътрудничество да продължи да се развива във всички области. С оглед на българското председателство на Съвета на Европейския съюз съм убеден, че трябва да възобновим нашето осезаемо присъствие в София. Считам, че планираните прояви, свързани с творчеството на К. Кавафис, предоставят изключителна възможност за полагане началото на поредица от проекти и сътрудничество със съответни научни, образователни и културни институции в страната – университети, изследователски институти и др. Надявам се, че проблематиката, свързана с творчеството на този голям поет, което предизвиква все по-голямо внимание и интерес по света, ще допринесе за дългосрочното присъствие на гръцката култура в България”.Още от категорията

Първи национален гайдарски събор в смолянското село Стойките

Първи национален гайдарски събор започна в смолянското село Стойките. Съборът беше открит с общо изпълнение на стотици гайдари. Те преминаха през селото, за да отдадат почит пред бюст-паметника на апостол Кисьов, наричан обединител на родопските гайди. 250 гайдари от цялата страна се обединиха на първия национален гайдарски събор. 82-годишният..

публикувано на 22.09.18 в 18:33

Тази вечер в Троян откриват Фестивал на сливата

С традиционното шествие, предвождано от гайдари, в Троян тази вечер се открива Българският фестивал на сливата, който представя местните традиции и занаяти и ще продължи до 24 септември. Фестивалът се провежда паралелно и в националното изложение на занаятите в с. Орешак, посочи кметът на Троян Донка Михайлова: "Едно събитие, което..

публикувано на 22.09.18 в 17:01

Фолклорен събор "Шуменска есен с танц и песен"

Фолклорен събор „Шуменска есен с танц и песен“ се провежда на Шуменското плато. Той е организиран по идея на танцьори от Сдружение Фолклорен Танцов Ансамбъл „Гайтани“. На сцената се представят над 300 участници от повече от 20 самодейни и любителски фолклорни състави от Шуменския регион. „Две песни ще изпеем, които са от нашия край –..

публикувано на 22.09.18 в 16:16

Яра Бубнова: Изкуството ще съществува винаги, което означава, че Националната галерия винаги трябва да го настига

Националната галерия е музей по своята същност и промените са бавни.   Това каза новият шеф на Националната галерия Яра Бубнова за предаването „Хоризонт за вас“. „Бавни са промените, бавни са в преориентацията на своите политики, бавни в припознаването на новите публики и затова може би нещата стават бавно.  Моята амбиция е Националната..

публикувано на 21.09.18 в 17:55

Селища в Благоевграско и в Македония привличат заедно туристи чрез забавни кулинарни и оферти

Ако не сте опитали баница с тиганица, сладко от черен патладжан или огнена баница, новият проект, по който работят Пирински туристически форум - Благоевград и екологичната асоциация „Планета“ от Струмица - Македония ще задоволят любопитството ви.   Симана Марковска от Благоевградската организация обясни: „Това са нови, атрактивни, забавни,..

публикувано на 21.09.18 в 17:27

97 години от смъртта на Иван Вазов

Роднини на поета Иван Вазов се събраха на панихида на гроба на поета. Днес се навършват 97 години от смъртта на автора на "Опълченците на Шипка". Инициативата е на Националния литературен клуб. Наследникът на Иван Вазов доц. Григорий Вазов каза: " Непрекъснато го опознават. Някой беше казал, че, за да се промени нещо в българина, всяка година,..

публикувано на 21.09.18 в 14:27
Сцена от спектакъла

Младият екип на „Кралят елен“ играе в подкрепа на студентски фестивал

Осемте млади актьори от екипа на спектакъла „Кралят елен“ ще играят благотворително тази вечер в театър „Азарян“ - приходите ще бъдат дарени за каузата на Международния студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“, за да се подпомогне провеждането на второто му издание през 2019 година в Стара Загора. Фестивалът е създаден миналата година след..

публикувано на 21.09.18 в 14:05