Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо-гръцка среща с поезията на Кавафис

БНР Новини
Проф. Константинос Цукалас, Здравка Михайлова, Силвия Чолева и Йоргос Хулиарас (отляво надясно)
Снимка: Росица Михова

Кръгла маса на тема „Кавафис: една българо-гръцка среща в поезията му” ще се състои днес от 17 ч. в Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски”.

Събитието е организирано от Гръцката фондация за култура, гръцко-българското сдружение „Аристотел – културен мост” и Софийския университет. От гръцка страна ще участват поетът Йоргос Хулиарас, председател на Съюза на писателите в Гърция, Мария Болеци, преподавателка в университета в Лайден, Нидерландия и проф. Елени Курмандзи от университета в Йоанина, която преподава във Великотърновския университет. Българите, които се включват в конференцията, са Здравка Михайлова, литературен преводач-неоелинист и Георги Гочев, класически филолог, преподавател в НБУ. Модератор ще бъде председателят на Гръцката фондация за култура проф. Константинос Цукалас. 

След дискусията ще бъдат изпълнени стихове от Кавафис от актьорите Яна Титова и Алек Алексиев, а на гръцки от Йоргос Хулиарас. Концертът след това ще бъде с участието на заместник-декана на Националната музикална академия проф. Борислава Танева и гръцкия цигулар от Държавната опера в Солун, композиторът Симос Папанас, който ще изпълни „Сюита за Додеканезите” от Янис Константинидис (1903-1984) и „Песен” из „Българска сюита” от Панчо Владигеров (1899-1978), композирани съответно по гръцки и български фолклорни музикални мотиви.

Ето и думи от встъпителното слово на проф. Константинос Цукалас: „Както е известно, културните връзки между Гърция и България датират от векове. Именно затова е от особено значение представянето на Гръцката фондация за култура в тази приятелска и съседна държава. Смятам за въпрос от първостепенен приоритет нашето културно сътрудничество да продължи да се развива във всички области. С оглед на българското председателство на Съвета на Европейския съюз съм убеден, че трябва да възобновим нашето осезаемо присъствие в София. Считам, че планираните прояви, свързани с творчеството на К. Кавафис, предоставят изключителна възможност за полагане началото на поредица от проекти и сътрудничество със съответни научни, образователни и културни институции в страната – университети, изследователски институти и др. Надявам се, че проблематиката, свързана с творчеството на този голям поет, което предизвиква все по-голямо внимание и интерес по света, ще допринесе за дългосрочното присъствие на гръцката култура в България”.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени