Българо-гръцка среща с поезията на Кавафис

Проф. Константинос Цукалас, Здравка Михайлова, Силвия Чолева и Йоргос Хулиарас (отляво надясно)
Снимка: Росица Михова

Кръгла маса на тема „Кавафис: една българо-гръцка среща в поезията му” ще се състои днес от 17 ч. в Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски”.

Събитието е организирано от Гръцката фондация за култура, гръцко-българското сдружение „Аристотел – културен мост” и Софийския университет. От гръцка страна ще участват поетът Йоргос Хулиарас, председател на Съюза на писателите в Гърция, Мария Болеци, преподавателка в университета в Лайден, Нидерландия и проф. Елени Курмандзи от университета в Йоанина, която преподава във Великотърновския университет. Българите, които се включват в конференцията, са Здравка Михайлова, литературен преводач-неоелинист и Георги Гочев, класически филолог, преподавател в НБУ. Модератор ще бъде председателят на Гръцката фондация за култура проф. Константинос Цукалас. 

След дискусията ще бъдат изпълнени стихове от Кавафис от актьорите Яна Титова и Алек Алексиев, а на гръцки от Йоргос Хулиарас. Концертът след това ще бъде с участието на заместник-декана на Националната музикална академия проф. Борислава Танева и гръцкия цигулар от Държавната опера в Солун, композиторът Симос Папанас, който ще изпълни „Сюита за Додеканезите” от Янис Константинидис (1903-1984) и „Песен” из „Българска сюита” от Панчо Владигеров (1899-1978), композирани съответно по гръцки и български фолклорни музикални мотиви.

Ето и думи от встъпителното слово на проф. Константинос Цукалас: „Както е известно, културните връзки между Гърция и България датират от векове. Именно затова е от особено значение представянето на Гръцката фондация за култура в тази приятелска и съседна държава. Смятам за въпрос от първостепенен приоритет нашето културно сътрудничество да продължи да се развива във всички области. С оглед на българското председателство на Съвета на Европейския съюз съм убеден, че трябва да възобновим нашето осезаемо присъствие в София. Считам, че планираните прояви, свързани с творчеството на К. Кавафис, предоставят изключителна възможност за полагане началото на поредица от проекти и сътрудничество със съответни научни, образователни и културни институции в страната – университети, изследователски институти и др. Надявам се, че проблематиката, свързана с творчеството на този голям поет, което предизвиква все по-голямо внимание и интерес по света, ще допринесе за дългосрочното присъствие на гръцката култура в България”.Още от категорията

Музейната експозиция – без граници в пространството

В Националния дворец на културата се състоя кръгла маса на тема „Иновативни методи за представяне на културното наследство и управление на музеите в България и Западните Балкани”. Събитието е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.  Живеем в динамично време, в което е нужно да привлечем повече..

публикувано на 25.06.18 в 09:26
Алла Георгиева.  „Мамини рокли / Alla Vitta vs. Jan van Eyck”, 2013

Животът е песен... но каква?

Изложбата „Животът е песен” на Алла Георгиева е открита в столичната галерия „Структура” до 28 юли. Названието сякаш подвежда да мислим, че е лека и цветна лятна изложба. И тя наистина е цветна, разнообразна, с живопис, обекти, рисунки, бродерии... Разказва обаче за нещата, за които рядко и трудно говорим – болестта, болката, страданието, загубата на..

публикувано на 25.06.18 в 09:20

Най-новата изложба на Вежди Рашидов ще бъде открита в Лондон през юли

На 10 юли в прочутата лондонска галерия "Галиарди" ще бъде открита най-новата изложба на Вежди Рашидов, съобщава БТА. Клиенти на "Галиарди" са кралски фамилии от цял свят, международни организации, известни колекционери и меценати, банки. Сред творците, показвани в галерията, са автори като Анди Уорхол, Хенри Мур, Деймиън Хърст, Оскар Кокошка, Джорджо..

публикувано на 25.06.18 в 02:46

Фестивалът „Варненско лято” се открива с мултимедиен оперен спектакъл на Александрина Пендачанска

Международният музикален фестивал „Варненско лято” се открива тази вечер с мултимедиен оперен спектакъл на българската прима Александрина Пендачанска. Пристигналият специално за фестивала председател на Асоциацията на европейските фестивали Ян Бриерс заяви: "Разбира се, фестивалът "Варненско лято" е не само един от най-старите, но и един от най-значимите..

публикувано на 24.06.18 в 16:08

Седмица на българската драматургия в Запазена марка „Радиотеатър“ по програма "Христо Ботев"

Тази седмица Запазена марка „Радиотеатър“ ви предлага пет среднощни срещи с български радиопиеси. За всички, които будуват и обичат Радиотеатъра, предстоящите нощи ще бъдат изпъстрени с по-кратки и по-дълги радиоформи, създадени изцяло от български автори. Понеделник, 25 юни – Имате възможност да чуете „Дъждове“ от Никола Русев. С това излъчване..

публикувано на 24.06.18 в 09:15
Постановка на

Митологични образи – Електра

В гръцката митология има няколко варианта за произхода на Електра и историята й. Според най-разпространения тя е дъщеря на героя от Троянскана война Агамемнон и жена му Клитемнестра. След завръщането му от войната Агамемнон е убит от жена си и любовника й Егист. Електра е обладана от мисълта за отмъщение и това става смисъл на живота й. На брат..

публикувано на 24.06.18 в 09:10

Забравени български обичаи и занаяти оживяват в Мелник

Стари български занаяти и обичаи са представени на започналия в Мелник фестивал "Мелнишки дни на възрожденската култура“. Организатори и домакини са Община Сандански, Историческият музей и народното читалище "Емануил Васкидович". Нов живот на забравените български обичаи дадоха местни и гостуващи фолклорни формации.  “Все по-посещаеми са..

публикувано на 23.06.18 в 17:19