Българо-гръцка среща с поезията на Кавафис

Проф. Константинос Цукалас, Здравка Михайлова, Силвия Чолева и Йоргос Хулиарас (отляво надясно)
Снимка: Росица Михова

Кръгла маса на тема „Кавафис: една българо-гръцка среща в поезията му” ще се състои днес от 17 ч. в Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски”.

Събитието е организирано от Гръцката фондация за култура, гръцко-българското сдружение „Аристотел – културен мост” и Софийския университет. От гръцка страна ще участват поетът Йоргос Хулиарас, председател на Съюза на писателите в Гърция, Мария Болеци, преподавателка в университета в Лайден, Нидерландия и проф. Елени Курмандзи от университета в Йоанина, която преподава във Великотърновския университет. Българите, които се включват в конференцията, са Здравка Михайлова, литературен преводач-неоелинист и Георги Гочев, класически филолог, преподавател в НБУ. Модератор ще бъде председателят на Гръцката фондация за култура проф. Константинос Цукалас. 

След дискусията ще бъдат изпълнени стихове от Кавафис от актьорите Яна Титова и Алек Алексиев, а на гръцки от Йоргос Хулиарас. Концертът след това ще бъде с участието на заместник-декана на Националната музикална академия проф. Борислава Танева и гръцкия цигулар от Държавната опера в Солун, композиторът Симос Папанас, който ще изпълни „Сюита за Додеканезите” от Янис Константинидис (1903-1984) и „Песен” из „Българска сюита” от Панчо Владигеров (1899-1978), композирани съответно по гръцки и български фолклорни музикални мотиви.

Ето и думи от встъпителното слово на проф. Константинос Цукалас: „Както е известно, културните връзки между Гърция и България датират от векове. Именно затова е от особено значение представянето на Гръцката фондация за култура в тази приятелска и съседна държава. Смятам за въпрос от първостепенен приоритет нашето културно сътрудничество да продължи да се развива във всички области. С оглед на българското председателство на Съвета на Европейския съюз съм убеден, че трябва да възобновим нашето осезаемо присъствие в София. Считам, че планираните прояви, свързани с творчеството на К. Кавафис, предоставят изключителна възможност за полагане началото на поредица от проекти и сътрудничество със съответни научни, образователни и културни институции в страната – университети, изследователски институти и др. Надявам се, че проблематиката, свързана с творчеството на този голям поет, което предизвиква все по-голямо внимание и интерес по света, ще допринесе за дългосрочното присъствие на гръцката култура в България”.Още от категорията
Кадър от филма

„Радиограмофон” – където родопската песен среща рокендрола

Наградата на публиката на „София филм фест” тази година взе „Радиограмофон” – дебютният филм на Рузие Хасанова. Създаден по действителен случай филмът ни среща с Али – баща от родопско село, който с опасност за живота си предприема тридневно пътешествие през охраняваните от армията планини, за да стигне до големия град и да купи радио за своя, обсебен..

публикувано на 23.03.18 в 16:38
Кадър от филма

Филмът „Силиконова душа”

Когато е прекалено трудно да имаш връзка с истински човек, какво правиш? „Силиконова душа” разказва за емоционалната връзка, която някои хора изпитват към своите синтетични приятелки, и какво означава това за бъдещите човешки взаимоотношения. Но това най-вече е филм за самотата, любовта, тайните и вероятно за приемането. Кои сме ние, че да съдим, кого или..

публикувано на 23.03.18 в 15:50
Асен Блатечки

Спектакъл по Стайнбек е 150-ата постановка в творческата биография на Бина Харалампиева

„Зимата на нашето недоволство” по мотиви от романа на Джон Стайнбек е най-новото заглавие в афиша на Малък градски театър „Зад канала” . Режисьор на спектакъла е Бина Харалампиева и това е 150-ата постановка в творческата ѝ биография. В този роман винаги ми е било най-интересно, че Итън Алън Хоули е един човек, който е хармонично подреден от природата..

публикувано на 23.03.18 в 14:00

„Робополицията” и свободният достъп до изкуство и информация

Как грижата за авторското право може да се превърне в инструмент за цензура? Адвокат Анна Лазарова от Цифрова република разказва защо артисти, неправителствени организации, представители на бизнеса и интернет потребители подхванаха борба срещу приемането на Член 13 от „Директива на Европейския парламент и на Съвета относно авторското право в цифровия..

публикувано на 23.03.18 в 12:34
Едмонд Демирджиян

„Ритъм”: изложба с творби на художника с душа на музикант Едмонд Демирджиян

Галерия „Дебют” към Националната художествена гимназия „Илия Петров” представя изложбата „Ритъм” в памет на художника и музиканта Едмонд Демирджиян. Тя поставя началото на проекта „Европа през младите в изкуството” на фондация „Въпреки” по програма „Европа” 2018 на Столична община. Експозицията е и в памет на проф. Добри Палиев, създател на българската..

публикувано на 23.03.18 в 10:00

Стефан Божков с изложби в Париж и Братислава

Известният български художник представи напоследък последователно две изложби. Те се състояха в културните ни институти във Франция и Словакия. Във френската столица естествено експозицията беше тематично свързана със страната и рефлексиите ѝ върху въображението на артиста. Сред показаните 30 творби има съвсем нови, но бяха експонирани и знакови негови..

публикувано на 23.03.18 в 09:30

Проф. Мария Шнитер представя „Боготворение в образ на жена“

Среща разговор с професор Мария Шнитер на тема „Боготворение в образ на жена“ ще се състои в книжарница „Хеликон - Център“ в Пловдив.Тя е посветена на предстоящия празник Благовещение.  Професор Шнитер е автор на книгата „Пътищата през православния ритуал“. Дори най-убеденият атеист става вярващ при най-важните и кризисни преходи в живота му -..

публикувано на 23.03.18 в 06:17