Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен комисар Николов за бедствието в Хайредин: Ситуацията е под контрол

Според управляващите укрепването на опасния язовир е задача на собственика

Снимка: Илияна Методиева

Ситуацията с нивата на реките и язовирите в страната е нормална с изключение на язовир „Рогозен 1“ в община Хайредин. Това обяви след съвещание при вицепремиера Красимир Каракачанов началникът на дирекцията „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов. Проблемът е в компрометиран преливник, но няма опасност за населението. Евакуацията на 9 души е била доброволна и като превантивна мярка.

"На Хайредин са съсредоточени много частни фирми, които в момента прекарват тежка скална маса с идеята да забавим скоростта на водата и оттук да забавим разрушаването на стената. Ситуацията е под контрол. Там няма рискова ситуация. Няма опасност за живота и здравето на хората и за тяхното имущество", подчерта главен комисар Николов. "Проблем е, че при следващия дъжд пак ще се повтори тази ситуация. Трябва да се реализира проект от собственика на този язовир. Там нещата ще се нормализират едва когато бъде направен основен ремонт на съоръжението", обясни Николов.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов призна, че са необходими спешни мерки за укрепване на язовира. "Всичко опира до финансови средства. Ще докладвам на премиера за ситуацията и необходимите средства да бъдат отпуснати за спешни действия", увери Каракачанов.

През тази нощ се очаква покачване в нивата на Огоста, Скът и Янтра, предупреди главен комисар Николов:

"Пряка опасност за населените места обаче няма. В близките три дни не се предвиждат опасни метеорологични явления. Въпреки това сме дали указания на местните власти за предприемане на мерки, най-вече наблюдение на критичните участъци и ранно предупреждение на застрашените хора", каза Николов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна