Главен комисар Николов за бедствието в Хайредин: Ситуацията е под контрол

Според управляващите укрепването на опасния язовир е задача на собственика
Снимка: Илияна Методиева

Ситуацията с нивата на реките и язовирите в страната е нормална с изключение на язовир „Рогозен 1“ в община Хайредин. Това обяви след съвещание при вицепремиера Красимир Каракачанов началникът на дирекцията „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов. Проблемът е в компрометиран преливник, но няма опасност за населението. Евакуацията на 9 души е била доброволна и като превантивна мярка.

"На Хайредин са съсредоточени много частни фирми, които в момента прекарват тежка скална маса с идеята да забавим скоростта на водата и оттук да забавим разрушаването на стената. Ситуацията е под контрол. Там няма рискова ситуация. Няма опасност за живота и здравето на хората и за тяхното имущество", подчерта главен комисар Николов. "Проблем е, че при следващия дъжд пак ще се повтори тази ситуация. Трябва да се реализира проект от собственика на този язовир. Там нещата ще се нормализират едва когато бъде направен основен ремонт на съоръжението", обясни Николов.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов призна, че са необходими спешни мерки за укрепване на язовира. "Всичко опира до финансови средства. Ще докладвам на премиера за ситуацията и необходимите средства да бъдат отпуснати за спешни действия", увери Каракачанов.

През тази нощ се очаква покачване в нивата на Огоста, Скът и Янтра, предупреди главен комисар Николов:

"Пряка опасност за населените места обаче няма. В близките три дни не се предвиждат опасни метеорологични явления. Въпреки това сме дали указания на местните власти за предприемане на мерки, най-вече наблюдение на критичните участъци и ранно предупреждение на застрашените хора", каза Николов.

Още от категорията

Проф. дмн. Данон: Общият медицински център и болница за евреи и араби е важен за подобряването на отношенията

Еврейският университет в Ариел се намира зад „зелената линия“, т.е. на териториите, които според договореностите в Осло би трябвало да са част от бъдещата държава Палестина. Негов президент е роденият в Пазарджик проф. дмн. Юда Данон. Проф. Данон ръководи създаването на най-голямата детска болница в Близкия Изток "Шнайдер“ , където..

публикувано на 20.06.18 в 15:47
Българска академия на науките

Синоптици от Монтана се включват утре в националния протест пред сградата на БАН

Синоптици от Монтана се включват утре, от 9 до 10.30 часа, в националния протест-митинг пред сградата на БАН в София. Метеоролозите са недоволни от неправомерното разпределение на средствата от държавата. Протестът на синоптиците е срещу целенасочения опит на ръководството на БАН да ликвидира дейността на Националния институт по метеорология и..

публикувано на 20.06.18 в 15:20

Геодезисти: Крайбрежната плажна ивица не е отразена в проекта за ОУП на Царево

В проекта за Общ устройствен план на Царево не е отразена крайбрежната плажна ивица и грешно е отразена   границата на охранителната зона “А“. Това пише в становище на камарата на геодезистите в България. Експертите уточняват, че крайбрежната ивица е включена в населените места и е предвидена за застрояване при ограничени показатели...

публикувано на 20.06.18 в 15:19

КТ "Подкрепа" подготвя законодателни промени за нощния труд

КТ "Подкрепа" подготвя законодателни промени, които да регламентират по-високо заплащане и по-добри условия за нощния труд. Предложенията ще бъдат представени на властта с началото на новия политически сезон през есента, съобщи президентът на синдиката Димитър Манолов . Повече от 400 000 българи полагат нощен труд, в повечето..

обновено на 20.06.18 в 15:09

В. Симеонов: Сигналите за незаконно строителство по плажовете са основателни

Вицепремиерът Валери Сименов продължава да твърди, че сигналите, които подава за незаконно строителство по плажовете, са основателни. Той не приема становищата на ведомства, които го опровергават. "Аз съм публикувал във Фейсбук протокола от проверката на ДНСК и съм публикувал разпореждането към кмета на община Несебър в 15-дневен срок да премахне тези..

публикувано на 20.06.18 в 15:02

Заменят локалните сървъри към пунктовете за технически прегледи с единна електронна система

Локалните сървъри към пунктовете за годишните технически прегледи на автомобилите се премахват и се въвежда единна електронна система, която създава по-качествен контрол при прегледа на автомобила, каза инж. Любомир Тодоров – началник отдел на Технически прегледи и одобрение на пътни превозни средства "Автомобилна администрация". Това е..

публикувано на 20.06.18 в 14:58

За тайните на билкарството

Все повече се засилва приложението на билките. Това подчерта в интервю за предаването "Хоризонт до обед" д-р Тодор Минков, автор на книгата "Българска народна медицина“:  "България е една от страните с най-много диворастящи растения, като над 1000 от тях са лековити. По традиция народът използва тези растения за лечение. Обикновено в..

публикувано на 20.06.18 в 13:53