Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Академични приятели на Израел от България“ отбелязва годишнината от спасяването на българските евреи

Снимка: архив

Преди утрешните мемориални събития, посветени на 75-годишнината от спасяването на българските евреи, от неформалната инициатива „Академични приятели на Израел от България“ канят на тържествено събрание този следобед от 15 часа в Големия салон на БАН.

Инициативата, създадена през 2004 година, обединява учени, изследователи, преподаватели, студенти, докторанти и интелектуалци от различни области. В предаването "Хоризонт до обед" доц. Любка Танчева, която работи в Научния институт „Вайцман“ в Израел и в Института по невробиология към БАН, мотивира целта на инициативата:

"Ние сме учени, обаче трябва да излезем от нашите лаборатории, да оставим белите мишки, да оставим лекарствата за Алцхаймер, които разработваме, да оставим офисите си. Да излезем и да погледнем по-нависоко и да помислим, че сме и граждани на нашето общество. Това е целта на "Академични приятели на Израел" - консолидация на обществото."

Относно евреите от Егейска и Вардарска Македония, на които България не е успяла да предостави закрила, доц. Танчева посочи:

"Наистина това е рана, неща, което е минало през сърцето на България, но те не бяха български поданици. Всички български поданици бяха спасени. 49 хиляди евреи, цялата еврейска общност в България, бяха спасени. Нито един не беше изпратен в лагерите."

Цялото интервю, както и репортаж от Израел, може да проследите в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна