Вазил Худак: ЕИБ би обмислила финансиране на проекта АЕЦ "Белене"

| обновено на 10.03.18 в 10:02
Вазил Худак
Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Вазил Худак обяви, че банката би обмислила финансиране на проекта АЕЦ "Белене", ако получи официално запитване от българското правителство. Той обаче подчерта, че институцията никога не е финансирала изграждането на нова ядрена централа, а само проекти, които подобряват състоянието на вече съществуващи мощности. Помолен да оцени възможността за изграждането на АЕЦ "Белене" като балкански проект, Худак пред "Хоризонт" Худак заяви:

"Това е много голям и сложен проект, който има дълга история. Българското правителство търси начин за неговото съживяване. От наша гледна точка, когато става дума за ядрени мощности, ние винаги търсим възможности за подобряването на екологичните стандарти или подобряването на сигурността на вече съществуващите централи. В историята си ние никога не сме финансирали изграждането на нова ядрена централа. По принцип, когато оценяваме един проект, ние оценяваме много внимателно структурата на финансирането му и възможността изобщо да бъде "банкируем". Винаги търсим отговор на въпроса дали този проект може да възвърне инвестициите, направени по време на изграждането му. Ние настояваме проектите, които финансираме, да имат добавена стойност – като позитивен ефект върху околната среда, подобряване на бизнес средата там, където се осъществява проекта. Най-общо казано, проектите трябва да имат социален и икономически ефект. Засега не сме получавали официално запитване от българското правителство за АЕЦ Белене. Ако получим такова, ще го обмислим".

По повод на критиките, че Европейската инвестиционна банка не финансира достатъчно проекти в държавите от Източна Европа, а ресурсите отиват в по-богатите западноевропейски страни, вицепрезидентът на банката коментира: 

"Има два начина да погледнем на този въпрос. Ако погледнем към броя на проектите и обема на финансиране като цяло, може да кажете, че 90% от парите са отишли в Западна Европа и само 10% в Източна Европа. Ако направим съпоставката като процент от БВП на страните, ще видим, че пропорцията е в полза на страните от Източна Европа. Независимо кой от начините ще изберем обаче, факт е, че страните от Източна Европа не осъществяват толкова проекти. Причините за това са много, но аз ще подчертая една – държавите от нашия регион все още усвояват много грантове от еврофондовете. Това са субсидиите, които не трябва да се възстановяват. Съвсем ясно е, че е по-лесно и за предприемачите, и за общините, да получават пари, които не трябва да връщат".

Запитан как вижда работата на плана "Юнкер" в следващата многогодишна финансова рамка на ЕС, Вазил Худак уточни:

"Както знаете, има удължаване на плана "Юнкер" до края на 2020 година – т.е. до края на този бюджетен период. За следващата многогодишна финансова рамка ние вярваме, че използването на средства от него ще бъде по-голямо и по-интензивно. Заради Брекзит може да няма толкова пари в бюджета. Следователно този път няма да има толкова голяма сума за традиционно финансиране – т.е. чрез безвъзмездни субсидии, а ще има повече заеми и ресурс, който ще се използва повече от веднъж. Независимо дали ще се нарича план "Юнкер", фонд за стратегически инвестиции, или ще носи името на някой друг, акцентът ще бъде върху финансовите инструменти".

Държавите от Западните Балкани трябва да се научат да развиват проекти, посочи още Худак: 

"Ние сме институция, която е фокусирана върху финансирането на проекти и знаем, че в тези държави все още има необходимост от много техническа подкрепа. Имаме още много работа, за да научим местните компании и общини да пишат добри проекти, които да могат да получат финансиране от банките. Изключително важно е да се изпълнят тези условия – политическа стабилност, умения за писане на проекти и техническа помощ, за да се върви напред. От изключителна важност са и международните проекти. Говоря най-вече за транспортните коридори и цифровата инфраструктура. Необходимо е много добро сътрудничество на регионално ниво". 

Цялото интервю с Вазил Худак чуйте в звуковия файл. 

Още от категорията

Ще изписват доставната цена, ДДС и акциз в касовите бележки за горива

Търговците ще изписват не само продажната цена на горивата върху фискалния бон, но и информация за доставната цена, ДДС и акциза върху тях. Това е предвидено в проектонаредба на Министерството на финансите. Ресорният министър Владислав Горанов обеща да се въведе допълнителното изискване, за да може клиентите да се ориентират каква част от..

публикувано на 21.11.18 в 20:14
Доналд Тръмп

Доналд Тръмп благодари на саудитците за цената на петрола от 54 долара за барел

Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава да призовава за по-ниски цени на петрола, въпреки вчерашният здрав на американските петролни фючърси с над 6% към 53,43 долара за барел (най-ниско ниво от октомври 2017-а година) и въпреки че те се оказаха в т.нар. "мечи" пазар (пазар на падащи цени), след като вече се търгуват с най-малко 20% под..

публикувано на 21.11.18 в 18:07

Плахо позитивно начало на търговията на Уолстрийт след бруталните разпродажби на акции от началото на седмицата

И трите водещи американски фондови индекса се повишат в началото на търговия в сряда, опитвайки се да компенсират част от бруталните спадове през предходните две сесии, които доведоха до най-лошото начало от 45-години насам на седмицата, включваща празнуването на Деня на благодарността. Индексът DJIA нараства с около 120 пункта (повишение с..

публикувано на 21.11.18 в 17:50

ЕС подлага България на задълбочен преглед заради макроикономически дисбаланс

България е сред страните в Европейския съюз, подложени на задълбочен преглед заедно с още 12 държави догодина. Това стана ясно след представянето на становищата на Европейската комисия за проектобюджетите за следващата година. Страната ни попада сред държавите, за които при предходната процедура е установено, че са засегнати от..

обновено на 21.11.18 в 17:36

Силен спад на поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба в САЩ през октомври

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба в САЩ се понижиха изненадващо рязко през октомври в резултат на солиден спад на поръчките за транспортно оборудване, показват данни на Департамента по търговия. През октомври новите промишлени поръчки за стоки с дълготрайна употреба се свиха с цели 4,4% спрямо септември, когато те се..

публикувано на 21.11.18 в 16:54

Отскок на седмичните молби за помощи при безработица в САЩ до 224 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се повиши през последната седмица по-рязко от очакваното, но все още остава недалеч от неговото 49-годишно дъно, което е пореден знак за продължаващото силно представяне на пазара на труда във водещата световна икономика. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата..

публикувано на 21.11.18 в 16:28
Валдис Домбровскис

ЕК предприе първа стъпка към наказателни мерки спрямо Италия относно бюджета за 2019-а

Европейската комисия направи първа стъпка към налагането на дисциплиниращи мерки спрямо Италия относно проектобюджета за 2019-а година, след като постанови, че бюджетът нарушава фискалните правила на единния валутен блок. ЕК посочи, че предложеният от властите в Рим експанзивен бюджет, според който бюджетният дефицит ще се увеличи през 2019-а..

публикувано на 21.11.18 в 16:06