Eмисия новини
от 19.00 часа

Зачестяват тежките изгаряния при бебета заради използвани сешоари в креватчетата

Зачестяват случаите на изгаряния при малки бебета заради включени в креватчетата им сешоари с приспивен ефект
Снимка: БГНЕС

Майки приспиват бебетата си с включени сешоари в креватчета и им причиняват тежки изгаряния на кожата, алармира в интервю за „Хоризонт“ доц. Мая Аргирова, началник на Клиниката по изгаряния в спешната болница „Пирогов“. Зачестяват изгарянията в най-малката възрастова група - при децата до една година, и по-конкретно - до четири месеца. Най-често изгарянията се локализират по шията, гърдите и лицето на детето. Доц. Аргирова уточни, че казусите не са свързани с малцинствени групи.

В интернет родителите ползват информация за отглеждането на децата, която не е адекватна на общоприетите разбирания за отглеждане на новородено, коментира доц. Аргирова и дава пример - шум от абсорбатор или шум от сешоар приспиват детето. Шумът от абсорбатор при продължителна употреба е вреден за нервната система на детето, а сешоарите са и топлинен източник, предупреждава тя. 

Иначе най-честите изгаряния при децата са причинени от горещи течности, отчитат лекарите. 

"Когато някой е стигнал до там да слага сешоар в леглото на детето си, вероятно е много, много изморен, много недоспал, има вероятност тежестта по отглеждането на детето да пада само върху един от двамата родители, което вероятно води до подобни инциденти", отбеляза в предаването "Преди всички" Елисавета Белобрадова от сайта "Майко мила", която е майка на три деца. 

Репортажа на Гергана Хрисчева и интервюто на Лора Търколева с Елисавета Белобрадова слушайте от звуковите файлове.

Още от

Пенсионери предпочитат машинен вот

публикувано на 26.05.19 в 18:25