Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчил Неков: България е заплашена от глоби, защото не е защитила традиционни продукти

2
Момчил Неков
Снимка: Емил Николов

"България нарушава европейското законодателство, защото не е защитила традиционни продукти като българското кисело мляко и бялото саламурено сирене в Европейския регистър на схемите за качество на селскостопанските продукти и храни". Това каза в предаването "Преди всички" евродепутатът Момчил Неков. Има само два български продукта, вписани в този регистър - розовото масло и горнооряховският суджук.

За сравнение Италия е защитила над 300 продукта, Гърция - 106. Неков предупреди, че страната ни е заплашена от глоби, а българското кисело мляко може да изгуби защитата си като традиционен продукт.

„Примерно гърците могат да тръгнат да си защитават гръцкото кисело мляко, което е идентичен продукт. Ако ние не възразим, след това да имаме проблеми със защитата на българско кисело мляко. Няма да може да го наименоваме българско кисело мляко с тези характеристики, вписани по БДС“.

Неков каза, че все още имаме време за реакция, въпросът е други държави да не защитят техни подобни продукти. Друга възможност няма да имаме, подчерта той.  

"Колкото по-бързо започнем процедура по заявление, толкова по-добре. Вече когато е подадено заявлението, това означава, че самият продукт е защитен, независимо колко дълго би продължила процедурата", каза още евродепутатът.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна