Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията на независимите художници и аниматори “Пройко Пройков” представи своя първи каталог

Снимка: Фейсбук

Българската асоциация на независимите художници и аниматори “Пройко Пройков” представи своя първи каталог на Берлинале.

Целта на каталога е да представя българските аниматори, творците, защото ние имаме намерение да намерим повече работа за тях. Това поясни в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Надежда Славова, председател на асоциацията:

"С този изключително красив каталог ще увеличим престижа на българските аниматори и илюстратори както в страната, така и в чужбина. Асоциацията е създадена през 2009 година, като тя работи за развитието и утвърждаването на българската млада анимация, затова правим международен фестивал, който ще бъде от 7 до 13 май. Членовете до момента са 236, като имаме много нови членове".

Много малко българи знаят всъщност как се прави анимация. Това каза за "Хоризонт" Николай Михайлов, който е инициатор за каталога:

"Анимацията е много отговорен творчески процес, но изключително колективен. Тази година искаме да направим пътуващ фестивал. Надяваме се анимацията да достигне до хора в цялата страна, като фокусът през първите няколко месеца ще бъде Северна България. Имаме партньорство с Министерството на образованието, с Министерство на културата и искаме да направим пътуващ фестивал в цялата страна, както и пътуващи изложби, дискусии за анимацията и развитието на творческите индустрии".

Цялото интервю с Надежда Славова и Николай Михайлов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени