Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за примабалерината Валя Вербева

Валя Вербева
Снимка: архив

На 10 март се навършиха 100 години от рождението на примабалерината на Софийската опера през периода 1940/1950 години на отминалия век - Валя Вербева. Забележителни са превъплъщенията ѝ в балетите “Копелия“, “Бахчисарайски фонтан“, “Лебедово езеро“, “Есмералда“, “Жизел“, “Съперници“, “Лауренсия“, "Червеният мак“.

В рецензия критикът Ана Александрова пише за Валя Вербева:
Тя нахлуваше в сценичното пространство чрез фойерверк от движения, може би не докрай съгласувани с рутината, но винаги отразяващи неспокойния творчески успрем на една актриса, която живее чрез танца, и макар лишена от суетността на всяка цена да се хареса на публиката, тя стана за първите 15 години след войната една от най-популярните и  любими балерини. За нейната бравурна техника нямаше препятствия, за дълбокото проникновение на интерпретацията ѝ бяха достойни всички - дори най-много ония, които за първи път в живота си виждаха балет. Тя проявяваше нестихващ ентусиазъм в популяризирането на балетното изкуство.

Бащата на Валя Вербева е виден лекар, основател на Катедрата по епидемиология към Медицинския университет в София. Тя израства  в семейство с пиетет към изкуството и още от малка я влече танцът. В София учи  при Вера Александрова и Ана Воробьова, а по съвет на Воробьова заминава за Париж да се усъвършенства. Нейни педагози там са Олга Преображенска и Любов Егорова, а в същото време Вербева работи  в различни балетни трупи и пътува из Франция, Швейцария, Люксембург, даже в Африка. След завърщането си в България след 2 години престой във Франция, готова балерина, по настояване на баща си тя следва скулпура в Художествената академия при проф. Иван Лазаров. За седем години тя прекъсва балетната си кариера, но всеки ден тренира. И когато в София гостува прочутата балерина Олга Лепешинска, Вербева се връща към балета - явява се на конкурс в Софийската опера и веднага е назначена за солистка. Дебютът ѝ е през 1945 г. с ролята на Сванилда от „Копелия“ на Делиб, а една година по-късно играе ролята на Мария от „Бахчисарайски фонтан“ от Асафиев.

Така, в продължение на 15 години Валя Вербева е една от примабалерините на Националната опера. Специализира балетна педагогика в Москва и Санкт Петербург и след оттеглянето от сцената се посвещава на педагогическа дейност - преподава в Държавното хореографско училище, създава от първия си випуск няколко примабалерини - Вера Кирова, Мария Коцева, Емилия Драгостинова, Снежа Дескова, Елена Игнатова.Не ѝ дават нов клас и тя, останала без средства, работи на един строеж. Пенсионират я от Института за музикални и хореографски кадри. През сезон 1968/1969 г. е ръководител на балетния състав на  Старозагорската опера. Известно време е репетитор в Софийската опера. И нещо, което не всички знаят - по покана на Нешка Робева Валя Вербева работи със златните ни момичета в отбора по художествена гимнастика. Умира на  3 януари 2008 година.

Рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!