Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документалният омнибус-проект "Окупация 1968" закрива основната програма на "София филм фест"

Снимка: Булфото


Документалният омнибус-проект „Окупация 1968“ ще закрие основната програма на „София филм фест“ в неделя. В кино „Люмиер“ от 20:30 часа ще има специална премиера на филмите, дело на петима режисьори, сред които Стефан Командарев и Евдокия Москвина.

Мартичка Божилова е продуцент на „Окупация 1968“. Проектът е копродукция между Словакия, Чехия, Полша, България и Унгария. Филмът разказва за месец август 1968 година. Тази година отбелязваме 50 години от тези събития. Лентата е субективен поглед към войниците от т.нар. „братските“ армии и техните мисли и чувства за Чехословашката окупация, казва продуцентът Мартичка Божилова и обясни:

„Мен ме провокира възможността да представим темата по различен начин от всичко, което е правено досега. След промените, след падането на Желязната завеса, много неща бяха изговорени, много филми бяха направени и много книги бяха написани затова, че Пражката пролет и после окупацията са променили всъщност хода на историята по един или друг начин и са повлияли много на това, което ни се е случило след това и заради това сме такива, каквито сме. Сега за първи път представяме нова гледна точка – гледната точка на окупаторите, на хората, които по стечение на обстоятелствата, са участвали в това нещо и как те са го преживели. Това не е правено досега. Искахме да представим нещата по съвършен нов, дори провокативен, начин“.

Мартичка Божилова подчерта още, че филмът е поканен на много фестивали, а „София филм фест“ е един от първите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна