Емил Радев: Никой от ЕК не ни притиска за въвеждането на Истанбулската конвенция

Георги Пирински: Правителството постъпи по безотговорен начин за конвенцията
Емил Радев
Снимка: http://emilradev.eu

Никой от Европейската комисия не е тръгнал да ни притиска за въвеждането на Истанбулската конвенция. Българското правителство няма да въвежда без съгласието на обществото нови правни норми, заяви в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“ евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев. 

Той изясни каква е целта на документа: „Истанбулската конвенция не налага признаване на еднополови бракове. Конвенцията не изисква от държавите-членки в училищата да има специално обучение по полова идентичност. Никъде не се заявява въобще за никакви други полове и така нататък“.

Според Радев основната цел на конвенцията е предотвратяване на насилието над жени. „Европейската народна партия е партията, която винаги е отстоявала да се спазва принципа на пропорционалността, тоест въпросите за семейното право, брака, съжителствата и така нататък да се решават от държавите-членки и ние винаги сме защитавали този принцип“, каза евродепутатът.

Радев съобщи, че съвсем наскоро в Комисията за правни въпроси се разисквало задаването на устен въпрос по регламента Брюксел 2А. „Това е регламент, който касае брака, касае родителската отговорност, семейните отношения. Именно ние не позволихме съвместните съжителства, които обикновено са еднополовите съжителства, да влязат в обхвата на този регламент“, каза той.

Но Партията на европейските социалисти вкарала този дебат отново на дневен ред. „ПЕС гласува устен въпрос, който да се разгледа в пленарна зала, за въвеждане в обхвата на този регламент именно съвместните съжителства, което ние смятаме, че е недопустимо“, обясни Емил Радев.

Снимка

Евродепутатът от БСП Георги Пирински заяви пред „Хоризонт“, че българското правителство и политическото мнозинство са постъпили по един безотговорен начин по отношение на Истанбулската конвенция.

„В самото правителство имаше 8 души, които гласуваха против… нямаше никаква предварителна подготовка по един въпрос, който е ясно, че възбужда въпроси, страхове и изисква най-внимателна преценка“, мотивира се Пирински. 

Той обясни колко по-предпазливо е действала Гърция: „На 27 март предстои ратифициране на Истанбулската конвенция от гръцкия парламент след 2-годишен период на внимателна преценка на законодателството, на изясняване на въпросите около нея. Очаква се всички гръцки политически партии да гласуват „за“, с изключение на крайнодясната партия“.

Според Пирински не трябва да се допуска това истеризиране на самите проблеми. „Ратификацията съвсем не означава някакво механично приложение, страната продължава да бъде съотговорна за начина, по който се прилагат едни или други текстове“, каза той.

Цялото интервю с Георги Пирински и Емил Радев можете да чуете от звуковия файл.Още от категорията
Румен Порожанов

Румен Порожанов: Всички проби за чума по животните са публични

Министърът на земеделието Румен Порожанов предупреди, че всички проби за чума по животните са публични. Така той отговори на критиките на Корнелия Нинова от БСП, която оспори законността на предприетото евтаназиране на животни. "Всяка една заповед, издадена от изпълнителния директор, е на базата на протоколите с положителни проби. Не е някаква..

публикувано на 19.07.18 в 10:20
С голям митинг на мост над Босфора в Истанбул на 15 юли вечерта тази година бе отбелязана втората годишнина от неуспешния опит за преврат.

Турция отмени извънредното положение, но твърдите мерки изглежда остават

Извънредното положение в Турция, въведено след неуспешния опит за преврат през 2016 г., от днес не е в сила, но е на път да бъде заменено от законодателни мерки, които са дори по-репресивни, предаде АФП. Президентът Реджеп Ердоган обяви извънредно положение на 20 юли 2016 г. – 5 дни след пуча с атаки на бойни самолети срещу обекти в Анкара и..

публикувано на 19.07.18 в 10:05

Първо заседание на парламентарната комисия, проверяваща твърденията на Николай Колев - Босия

За днес е насрочено първото заседание на създадената в сряда парламентарна комисия, която ще проверява твърденията на Николай Колев - Босия за злоупотреби при получаването на шофьорски книжки, заради които той повече от месец гладува. Според един от членовете на комисията – депутатът от партия "Воля" Андон Дончев, разследването трябва да се..

обновено на 19.07.18 в 10:05
Стоян Мирчев

Ст. Мирчев: Натиск върху БСП за Истанбулската конвенция не може да бъде оказван

Няколко месеца след като БСП се обяви срещу ратификацията на Истанбулската конвенция, ПЕС определи това като „трагична грешка“.  Делегация на европейската левица дойде у нас, за да проучи случая. В България вече са генералният секретар на ПЕС и депутат в Бундестага Ахим Пост и председателят на женската организация на ПЕС Зита Гурмай. Днес..

публикувано на 19.07.18 в 09:52
Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече приемането на закона

Кнесетът одобри закона за еврейска национална държава

Израелският парламент прие днес оспорван закон, който определя страната като национална държава на еврейския народ, но създава опасения за дискриминация срещу арабските ѝ граждани, предаде АФП. Според него иврит е единствения официален език в страната, като този досегашен статут на арабския език е заменен със „специален статут", който може..

публикувано на 19.07.18 в 09:28
Скопие

Нова лидерска среща в Скопие за обсъждане на детайлите по предстоящия референдум

В Скопие за днес е насрочена нова лидерска среща, на която трябва да бъдат обсъдени детайлите по предстоящия в Македония референдум за договора за името с Гърция, съобщава агенция МИА.  Разговорите между партийните лидери в сряда вечер продължиха 4 часа, но до конкретни резултати не се стигна, тъй като председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн..

публикувано на 19.07.18 в 07:52
Витянис Андрюкайтис – еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните дава брифинг в Брюксел за чумата у нас

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис ще даде днес брифинг специално за български журналисти по повод чумата по овцете и козите. Еврокомисар Андрюкайтис заяви преди няколко дни, че умъртвяването на заразените животни е единственият начин за справяне с проблема, и допълни, че Европейската комисия ще..

публикувано на 19.07.18 в 04:09