Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

56 милиона руснаци са гласували за действащия президент Владимир Путин

| обновено на 19.03.18 в 09:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС

56 милиона руснаци са гласували за действащия президент Владимир Путин на президентските избори в Русия вчера, предават руските медии, като цитират Централната избирателна комисия. Резултатите са от обработката на 99,8 процента от протоколите на избирателните секции. Путин има 76,6 на сто от гласовете до този момент. 

Втори в надпреварата финишира кандидатът на Комунистическата партия Павел Грудинин с близо 12%, а трети - лидерът на Либерално-демократическата партия Владимир Жириновски с малко под 6 на сто.

С такъв резултат Путин подобрява рекорда си от предишните избори през 2012 г. и се представя по-добре отколкото прогнозираха социологическите анкети от последните седмици, отбелязва агенцията. Избирателната активност е достигнала 67,4 процента, по данни на ЦИК.

Владимир Путин посети късно снощи концерта на Манежния площад до Кремъл "Русия, Крим, Севастопол", с който беше отбелязана четвъртата годишнина от присъединяването на Крим към Русия. Пред 35 хиляди свои привърженици той благодари за подкрепата и обеща още по-усилена работа занапред:

"В нашата работа няма да се ръководим от някакви текущи конюнктурни съображения. Ще мислим за бъдещето на нашата велика родина, за бъдещето на нашите деца. Действайки така ние безусловно сме обречени на успех. Много ви благодаря. Нека заедно се захванем за мащабната работа в името на Русия! Благодаря", заяви Владимир Путин.

На последвалата кратка среща с хора от предизборния си щаб Путин заяви:

"Неслучайно, както казах и по-рано, очаквам всички политически сили да се ръководят не от своите кланови или партийни интереси, не от груповите си интереси, а от националните интереси. Това е много важно."

На кратък брифинг след обявяването на предварителните резултати Владимир Путин заяви, че не планира промени в конституцията и добави:

"Що се отнася до председателя на правителството и до правителството като цяло, както вече казах, мисля за това. Започвам да мисля по същество за това от днес, защото трябваше да изчакам резултатите от изборите. Всички промени ще бъдат обявени след официалното ми встъпване в длъжност."

По повод британските обвинения срещу Русия по случая с покушението срещу бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му, Владимир Путин посочи:
 
"Първото, което ми идва наум, е, че ако това беше бойно вещество, хората щяха да починат на място. Това е първото. Второ, Русия няма такива средства. Унищожихме цялото си химическо оръжие под контрола на международни наблюдатели. Направихме това първи за разлика от някои наши партньори, които дадоха обещания, но за съжаление не са ги изпълнили до ден днешен."


По думите му, всеки здравомислещ човек разбира, че едно подобно действие от страна на Русия е немислимо в навечерието на президентските избори и на световното първенство по футбол. Същевременно той изрази готовност за съдействие при разследване на престъплението, като подчерта, че за целта трябва да бъде заинтересована и другата страна.


Подробностите можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна