Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лили Сотирова открива пролетна изложба в галерия "Нирвана"

Лили Сотирова
Снимка: личен архив

Изложба на Лили Сотирова ще бъде открита в столичната галерия "Нирвана". 

Лили Сотирова е родена в София. Завършва специалност живопис в Националната художествена гимназия „Илия Петров”. Продължава образованието си в колеж „Арт Авангард” в София, където изучава тенденциите в модата и моден мениджмънт. Висшето си образование по моден дизайн продължава в Арт институт в Далас (САЩ), където учи две години. Същата специалност завършва и в Нов български университет, едновременно с програма "Съвременна философия". 

СнимкаПрез 2010 г. младата художничка представя първата си самостоятелна изложба „Образи и усещания” в Столичната библиотека, където отправя заявка за сериозно и зряло творчество. Уникалното в експозицията е съчетанието на слово и живопис, които изразяват усещанията и чувствителността на един млад дух.

През декември 2012 г., след завръщането си от САЩ, представя втора самостоятелна изложба „Търсене на непознатото” в галерия „Лик”. През 2013 г. картините ѝ са изложени в Информационния център на Европейския съюз в София, като тя е най-младият художник, поканен на този форум.

Картини на Лили Сотирова принадлежат на частни колекции в Холандия, България, Париж, Италия и САЩ.
Изложбата ѝ „Осъзнаване” ще бъде подредена в столичната галерия „Нирвана” от 22 март до 10 април. (Вдясно на снимката: картина на Лили Сотирова, личен архив)

Чуйте разговора с младата художничка в „Артефир”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна