"Телефонът на мъртвеца" с първа постановка в България

Снимка: facebook.com/dramavarna

Най-новото заглавие в афиша на Драматичния театър „Стоян Бъчваров” във Варна е пиесата „Телефонът на мъртвеца” от Сара Рул, която е сред най-младото поколение американски драматурзи. Постановката е на режисьора Петър Денчев.

„Телефонът на мъртвеца” е черна комедия с елементи на криминален сюжет, с множество религиозни, духовни препратки, с new age елементи, които правят това заглавие много любопитно. Историята, която разказваме, прави препратки към духовното, към начина, по който живеем сега в дигиталната ера. Ние се намираме в много особен момент – на прага на дигиталната ера, на прага на дигитална революция, и тепърва ще откриваме метафизиката на това живеене, което малко по малко ще трансформира нашата сетивност в друг тип човешка чувствителност. Това е един много вълнуващ свят, от който, според мен, не бива да се плашим. Темите за самотата в дигиталната ера, за парадоксалните възможности на технологиите да свързват и разделят хората, са изключително вълнуващи и много малко автори в днешния ден са успели да видят това от такава романтична гледна точка, каквато Сара Рул е направила”.  

Варненският спектакъл е първа постановка на тази пиеса в България, но името на Сара Рул е вече добре познато на българската публика след няколкото постановки по други нейни пиеси – „В съседната стая, или Пиеса за вибратора”, „Чиста къща”, „Евридика в подземния свят”.

Премиерното представление на „Телефонът на мъртвеца” е на 21 март.Още от категорията

Разлог посреща гостите на лятната творческа академия през август

Разлог отново ще бъде домакин на 12-тото издание на лятната творческа академия „Огънят на Орфей“. По традиция академията се провежда между 6 и 20 август и обединява ежегодно средно по 150 участници и преподаватели. Тази година се очаква с интерес на година гостуването на професори по пиано от Московската консерватория, на Георги Василев, който..

публикувано на 17.07.18 в 16:09

В Бургас започва минифестивалът "Лято с документалното кино"

Минифестивалът за документално художествено кино „Лято с документалното кино“ започва днес в Бургас. Темата му е "Демократичните промени от 1989 г., преходът и постсоциалистическото минало". В предаването „Преди всички“ създателят на фестивала Ирина Тодорова каза, че концепцията му е новаторска: „Филмите са нови, те нямат дебют тук. Днес ще..

публикувано на 17.07.18 в 10:43

Гран при и специално отличие за ансамбъл „Розова долина“

И тази година ансамбъл „Розова долина“ от Карлово затвърди успехите на българските състави по света на престижен фестивал. Сънародниците ни се върнаха с две отличия от VI международен фолклорен танцов и музикален фестивал „Наградата на Белград“. Форумът се проведе в сръбската столица и събра таланти от далечни страни като Мексико, Тунис,..

публикувано на 17.07.18 в 10:26

"Тракарт" посреща втория младежки пленер "Творецът" в Пловдив

Ротари клуб "Пловдив Пълдин" и Културен център "Тракарт" представят днес заключителната изложба с каритни живопис и скулптура от втория младежки пленер " Творецът ".  Инициатор на пленера е художникът Матей Матеев . Младите таланти са посетили Македония, оттам са и повече от показаните картини в залата. Откриване на изложбата: 18.00 часа в..

обновено на 17.07.18 в 09:56

Младен Захариев за абсолютната жертва на нашите представи в "Сезонът на миговете"

Младен Захариев издаде първия си роман – "Сезонът на Миговете". Задъхани мигове, които водят героите до  нови прозрения или важни промени в живота. Майсторски разказ и познаване на сферите, в които навлизат  събитията – ветроходство, гмуркане, философия, психология, история, археология, иманярство, хазарт, наркотици… Няма отрицателни герои, има..

публикувано на 17.07.18 в 09:56

Музикални кораби от хартия

Новата инициатива на Държавната опера в Русе "Ателие за колажи" започва от 10,30 ч. днес - 17 юли. Малчугани ще изработят 60 музикални кораба от хартия, които ще подредят в книжни петолиния. Идеята е вдъхновена от античното име на крепостта Сексагинта Приста („Пристанище на шейсетте кораба“). Децата ще направят инсталация от рециклирана хартия,..

публикувано на 17.07.18 в 09:55

Вяра Панталеева залага на лятно звучене и много настроение в песента "За първи път"

Певицата Вяра Панталеева, която от 6 години води детската вокална група "Мики Маус", представи нова песен, която залага на лятно звучене и много цветно настроение. Името на песента е "За първи път", а текстът е написал Руши Видинлиев, каза Панталеева за "12+4": "Аранжиментът е на Петър Рангелов. Той също така е и продуцент на песента...

публикувано на 16.07.18 в 18:35