Eмисия новини
от 10.00 часа

Много професии ще останат в миналото и милиони работни места ще изчезнат от пазара на труда

Снимка: БГНЕС

Милиони работни места ще изчезнат от пазара на труда, много професии ще останат в миналото, а други, за които дори не подозираме, ще изместят съществуващите. Тези трансформации ще се случат в изключително кратки срокове - през следващите двадесет години, провокирани от технологичната революция. 

Как ще отговорят обществото, бизнесът и образованието, така че да гарантират заетостта и да предотвратят разделението на крайно бедни и изключително богати - тези въпроси са в дневния ред на срещата на европейските работодатели, която се провежда в София като част от събитията в рамките на Българското европредседателство.

В съвременния свят всички ние сме свидетели на безпрецедентното развитие на технологиите. В бизнеса, в услугите, дигиталната валута и финансовия сектор, който не знае какво да прави с нея, и от другата страна - компании с милиарди оборот и без никакви активи.

В същото време голямата част от бизнеса все още не може да се справи с новите предизвикателства. Образованието не успява да подготви кадрите с необходимите умения и компетентности.

Уменията изостават от технологичната революция. За това свидетелства и спадът на производителността с 2%, или с 8 евроцента на час, цитира данни Ясек Кравчик, председател на групата работодатели от Полша.

Европа изостава от Азия и Съединените щати по отношение на иновациите.

Ако всички ние, европейците, не сме готови да отговорим на този технологичен ръст, сме обречени на нови кризи. Предупреди в приветствието си към участниците в срещата българският вицепрезидент Илияна Йотова.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Наталия Ганчовска.

Още от