Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакват се трудни разговори в резиденция "Евксиноград"

Срещата ЕС - Турция започва с разговор между Борисов и Ердоган

Туск и Юнкер идват със смесени чувства, но са готови за диалог с Турция

| обновено на 26.03.18 в 11:58
Снимка: БНР

С разговор между премиера Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Ердоган ще започне срещата в резиденция "Евксиноград". По информация от турски медии, които вече са във Варна, очаква се Ердоган да даде брифинг, преди да отпътува за морската ни столица. Въпреки липсата на акредитации чуждестранни медии са изпратили свои журналисти във Варна. Три са екипите на телевизия Ал Джазира, които ще отразяват срещата, главните редактори на централните турски медии също ще пристигнат в града с президента Ердоган.

Тази вечер в резиденцията край Варна ще се състои срещата Европейски съюз – Турция. Предвижда се събеседниците да обсъдят как отношенията могат да напреднат на основата на взаимното уважение и общите интереси, се казва в съобщение на пресцентъра на Европейския съюз.

След края на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък и петък днешната среща във Варна беше определена като "трудна". Яснота, че тази среща все пак ще се състои, се появи късно през нощта след първия ден от заседанието на Европейския съвет. Премиерът Бойко Борисов я определи като "много тежка".

"Очертава се много тежка среща, защото отношенията са крайно влошени. Що се касае до това, което българските граждани трябва да знаят, е, че тези открити канали за диалог целят едно единствено нещо – това е да потвърдим втория транш и второто споразумение за тези над 3,5 милиона мигранти да останат в Турция и да гарантираме външната си граница“, каза Борисов.

"Това е една изключително тежка и изключително натоварена с очаквания, и в същото време с напрежение среща. Това ще бъде едно много тежко изпитание за всички нас", каза още той.

Борисов е категоричен, че Българското председателство на Съвета на Европейския съюз е една възможност за опит за изглаждане на противоречията между Брюксел и Анкара.

"И затова апелирам към всички колеги да направим всичко необходимо да решим кризата с дипломатически средства".

На пресконференция председателят на Европейския съвет Доналд Туск също изрази опасения, но подчерта, че с Турция трябва да се търси диалог.

"Наясно съм, че срещата няма да бъде лека. ЕС е обезпокоен не само от ситуацията в Източното Средиземноморие и Егейско море. Във Варна ще бъдат обсъдени и други – сложни въпроси – в това число и действията на Турция в Сирия. Все пак ние сме съседи и трябва да намерим начин да разговаряме открито и да си сътрудничим в области от взаимен интерес“.

И председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не скри резервите си, но добави, че е необходимо сътрудничество с Турция:

"Гледам на тази среща със смесени и разнообразни чувства, защото масата от конфликти между Турция и ЕС не престава да нараства. Ние обаче ще имаме откровен и открит разговор с президента Ердоган, без да крием несъгласията си с Турция, като в същото време ще изразим желание за засилване на сътрудничеството“.

Подкрепа за предстоящите разговори България получи и от германския канцлер Ангела Меркел:

"Приветствам изрично инициативата на българския министър-председател Бойко Борисов, заедно с председателите на Европейската комисия и на Съвета, да се срещне с президента на Турция и открито да говори по всички нерешени въпроси, защото имаме нужда от подредени отношения с нашия съсед, за да можем да решаваме проблемите, които възникват“, каза по повод българската инициатива канцлерът Ангела Меркел.

Във Варна вече са първият дипломат на Турция – Мевлют Чавушоглу и министърът по европейските въпроси и главен преговарящ с Европейския съюз – Йомер Челик.

Това ще е четвъртата среща на високо равнище между Европейския съюз и Турция от 2015 година насам. Досегашните разговори бяха посветени на постигането на споразумение за ограничаване на бежанския поток от Близкия изток към Европа. През февруари по време на конференцията по сигурността в Мюнхен премиерът на Турция – Бинали Йълдъръм заяви:

"Турция гарантира мира и благоденствието в Европа, защитавайки я от мигрантите. Имаме много успешно споразумение както с ЕС, така и с България. Продължаваме да изпълняваме задълженията си – мигрантите да не преминават от Турция към България“.

Йълдъръм заяви, че страната му отново ще изтъкне ролята, която има за възпиране на бежанския поток.

"Искаме и Европа да има повече разбиране за нашата ситуация и затова какво ние правим за Европа по отношение на мигрантите. И като член на НАТО, също така очакваме нашите партньори да разберат и да оценят колко чувствителна е нашата позиция и нашата ситуация в момента", каза премиерът на Турция Бинали Йълдъръм.

"Турция ще отстоява твърдо позициите си, без да прави компромиси", заяви вчера на партиен форум в град Трабзон президентът Реджеп Ердоган.

"Западът ни дава акъл. Във Варна ще се състои среща. Подготвили сме се и ще го демонстрираме", каза той.

Турските бизнес среди очакват след разговорите да има повече яснота по въпросите за безвизово пътуване, напредък в преговорите за осъвременяване на Митническия съюз, цифровата икономика, енергетиката, правовата държава и правата на човека.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени