Льомьо: Турция ще получи бакшиш от ЕС на срещата във Варна

Това, което Европа би отказала на Турция, Путин ще й го даде, казва френският експерт по геополитика
Снимка: архив

Европейският съюз отива на срещата с Турция във Варна с твърда позиция по отношение на Анкара. От друга страна, "морковът", който Съюзът би могъл да ѝ даде, е сумата от 1 млрд. евро по споразумението за бежанците от 2016 година, която Турция очаква с нетърпение. Мнението е на френския експерт по геополитически въпроси и международни отношения Мишел Льомьо. В интервю за "Хоризонт" и предаването "Преди всички" той заяви, че е възможно турският президент да вдигне залога за бежанците, а по думите му, европейците нямат избор и ще трябва да платят на Турция това, което поиска.

Тук е шансът на Европейския съюз - да плати на Турция, за да пази неговите граници. Това е и възможност за Ердоган, който би могъл да измъкне още няколко стотин милиона евро

"Турция се позиционира като търговец на килими. Това е част от традицията на турската икономика, но всъщност тя продава на Европа сигурността по нейните граници. През 2015-а и 2016-а близо 800 хиляди имигранти прекосиха Турция и влязоха в Европа. Откакто споразумението през 2016 година е в сила, са влезли само 30 хиляди. За Европа е ясно, че трябва да поддържа добри отношения с Турция. Този един милиард, който трябва да ѝ осигурим според споразумението, е добре дошъл за Ердоган. Позволявам си да предвидя, че сумата ще е по-голяма - милиард и 100 милиона. Просто турците ще завишат сметката", казва Мишел Льомьо.

Запитан дали по този начин Европа отстъпва, френският експерт отбеляза, че това е маневра:

"Европа остава твърда по отношение на достъпа на Кипър и Гърция до газа в Средиземно и Егейско море, като показва повече гъвкавост по отношение на имигрантите. Фактурата от 3 милиарда, каквато е предвидена в споразумението от 2016 година, вероятно ще бъде по-висока - просто ще се даде бакшиш на Турция. Да, това е пазарлък. Турция ясно показа, че иска възнаграждение за опазването на границите. И не само пазарлък, става дума дори за шантаж в известен смисъл. Канцлерът Меркел бе на няколко визити в Турция, европейците приеха сделката през 2016-а. И тази сделка беше положителна за Европа, защото броят на имигрантите намаля значително. Така че Турция си свърши работата и Европа ще е по-благосклонна да спази ангажиментите си."Мишел Льомьо

Има граници, до които може да се простира търпението на Европа по отношение на кюрдите

Позициите на различните европейски страни по отношение на кюрдите бяха много силни и също толкова солидарни през последните години, подчерта още Мишел Льомьо:

"Фактът, че Турция директно навлиза на сирийска територия, за да атакува кюрдските сепаратисти в Сирия, ни интересува и то пряко. Става дума за нарушаване на суверенитета на друга страна и на правата на кюрдите. Според мен, има граници, до които може да се простира търпението на Европа по отношение на кюрдите. Но истината е, че Ердоган също има нужда от Европа и не може да прекъсне връзките си с нея."

Това, което Европа би отказала на Турция, Путин ще ѝ го даде

Льомьо смята, че Турция не може да отиде по-далеч:

"Още повече, че Русия и по-точно Путин твърде много се приближи до Ердоган. Това, което Европа би отказала на Турция, Путин ще й го даде. Русия е притисната и дебне за най-малкия политически или икономически завой на Европа по отношение на Турция. И ако има такъв, тя ще се опита да се възползва от ситуацията, като се приближи икономически и военно до Турция. Да не забравяме също, че Турция е член на НАТО и всички евентуални манипулации от руска страна върху нея са трън в петата на европейските страни."

Цялото интервю е в звуковия файл.


Още от категорията

Готовността на ЕС за справяне с кибер атаките ще обсъдят на конференция в ЕП

Готовността на Европейския съюз за справяне с кибер атаките ще обсъдят европредставители и главния прокурор Сотир Цацаров на конференция в Европейския парламент. Целта е да се анализират заплахите пред сигурността и да се набележат необходимите мерки за превенция и защита. На конференцията ще бъдат обсъдени законодателните инициативи и мерки за..

публикувано на 24.04.18 в 07:42
Бойко Борисов

Премиерът Борисов ще участва в срещата на върха на ПСЮИЕ в Словения

Премиерът Бойко Борисов ще участва в срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Словения, която е ротационен председател на политическия формат за регионално сътрудничество.  Свързаността, сигурността, стабилността и икономическия прогрес, ще са основните теми на форума.  По-късно днес министър-председателят ще се включи..

публикувано на 24.04.18 в 07:25
Сградата

Над 85 държави и организации ще участват във втората конференция "В подкрепа на бъдещето на Сирия" в Брюксел

Над 85 държави и организации ще участват във втората конференция "В подкрепа на бъдещето на Сирия и региона", която започва в Брюксел и ще се проведе под съвместното председателство на ЕС и ООН. Конференцията има за цел да мобилизира хуманитарна помощ вътре в Сирия и в съседните държави при влошаващата се ситуация с навлизането на страната в 8-та..

публикувано на 24.04.18 в 07:15

Страните от Г-7 осъдиха "безотговорното и дестабилизиращо поведение" на Русия

Страните от групата на седемте най-развити индустриални държави може да въведат нови санкции срещу Руската федерация заради ситуацията в Донбас. Това се посочва в съвместно изявление на външните министри на страните от Г-7 и върховния представител на Европейският съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Същевременно министрите осъдиха..

публикувано на 24.04.18 в 04:53

Тръмп и Макрон пристигнаха със съпругите си в историческата резиденция на Джордж Вашингтон

Американският президент Доналд Тръмп, френският му колега Еманюел Макрон и техните съпруги пристигнаха в резиденцията на първия американски президент Джордж Вашингтон за вечеря, предаде Асошиейтед прес. Макрон е на тридневно държавно посещение в САЩ, първото по време на администрацията на Тръмп. По-късно днес Макрон ще пристигне в Белия дом,..

публикувано на 24.04.18 в 04:04

Комисия в американския Сенат одобри номинацията на Майк Помпейо за държавен секретар

Кандидатът за нов държавен секретар на Съединените щати Майк Помпейо получи одобрение с малка разлика от комисия в Сената и се очаква да бъде утвърден от целия Сенат в рамките на тази седмица, предаде Ройтерс. Комисията по международни отношения подкрепи назначаването на директора на ЦРУ за държавен секретар, след като сенаторът републиканец..

публикувано на 24.04.18 в 03:57

Британското правителство претърпя ново поражение по законопроекта за напускане на Европейския съюз

Британското правителство претърпя ново поражение по законопроекта за напускане на Европейския съюз в Камарата на лордовете - гораната камара на британския парламент - този път по въпроса за човешките права. Със 316 гласа „за“ срещу 245 „против“ беше одобрено предложение за запазване на Хартата на Евросъюза за основните човешки права след Брекзит...

публикувано на 23.04.18 в 23:19