Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията по селекция и репродукция в животновъдството започва проверка

Прокуратурата в Кюстендил образува досъдебно производство за намерените мъртви коне

Животновъдът Бойко Стоянов: Големият проблем е в самата порочна политика на субсидиране

| обновено на 27.03.18 в 18:27
Бедстващите коне
Снимка: БГНЕС

Районната прокуратура в Кюстендил образува досъдебно производство за намерените мъртви десетки коне в Осоговската планина. Според производството, което се води по чл. 325 от Наказателния кодекс за проявена жестокост към животно, ако бъде доказана вината му, собственикът на стадото може да получи лишаване от свобода за срок от 1 до 3 години и глоба от 2000 до 5000 лв.

Разследването по случая продължава. Вече са разпитани няколко лица, свързани със собственика и с отглеждането на конете. Екип от трима ветеринарни специалисти и на икономическа полиция отидоха в местността Бег бунар, на 1800 м. надморска височина, където бяха намерени труповете и около 30 оцелели животни.

Вчера екипът не можа да стигне до мястото заради мъгла и лошото време. Според първоначална информация от Агенцията по контрол на храните в Кюстендил собственикът на конете 39-годишният Петър Пищелов не е имал разрешително за откриване на животновъден обект в този дял на планината. Има разрешително за две ферми, но в кюстендилското село Буново.

Големият проблем е в самата порочна политика на субсидиране. Това посочи в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" животновъдът Бойко Стоянов, председател на Асоциацията за развъждане на местни автохтонни породи:

"Хора, които въобще не милеят за животните, събират животни от къде ли не. С тези животни оправдават едни огромни площи за пасища, които им се изплащат. Естествено е, че тези хора не изпитват никаква отговорност към животните. Това е основата на самия проблем".

В предаването „Нещо повече“ директорът на Агенцията по селекция и репродукция в животновъдството Георги Йорданов обясни, че Петър Пищелов е част от Асоциацията на коневъдите в България и тази асоциация трябва да контролира начина, по който той отглежда конете си.

„Агенцията по селекция и репродукция осъществява контрол както документално в офиса на развъдната организация, така и на терен. Не мога да цитирам дали имаме проверка на терен през годините или е само в офиса специално за този собственик. Развъдната организация обаче е структурата, която носи отговорността за качеството на селекционния процес. Извършва се 100% документален контрол на развъдните организации“, коментира той.

Йорданов обяви, че е разпоредил проверка по случая, която ще започне още утре. Експертите ще проверят идентификацията и породната принадлежност на конете. Ако се установи разминаване в породната принадлежност на конете, за които са получавани евросубсидии, отговорност ще носи развъдната асоциация, а не собственикът, уточни Георги Йорданов. По думите му най-малката санкция е тези животни да бъдат изключени от разплод, а най-голямата - отнемане на лиценза на развъдната асоциация. Резултат от проверката ще има до няколко дни, каза още той.

Интервютата с Бойко Стоянов и Георги Йорданов можете да чуете от звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна