Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна конференция за навлизащите нови форми на насилие срещу жени и деца

Снимка: архив

Резултатите от проекта „Посланик на добра воля срещу насилието в името на честта" ще бъдат обсъждани на международна конференция и кръгла маса за навлизащите нови форми на насилие срещу жени и деца. Форумът започна в София. Основен акцент ще бъде споделяне на резултатите от съвместната работа на представители на България, Гърция, Испания, Италия и Великобритания по въпроса за борбата и насилствените практики, ранните бракове и т.нар. "престъпления в името на честта", както и представяне на различни практики в петте европейски държави, участващи в проекта.

В Истанбулската конвенция има точна дефиниция за престъпления в името на честта. В Испания, където е ратифицирана конвенцията, този термин може да се използва, докато у нас може да се говори само за насилие в името на честта, каза в „Преди всички“ Станимира Хаджимитова, директор на фондация "Джендър проект в България“. Този вид насилие в името на честта е свързан с традиции, които се предават от векове.

„Няма нищо общо с нашите разбирания за чест. Там човешкият живот е по-маловажен, отколкото запазването на честта на семейството, защото се пренася честта на семейството към честта на цялата общност. Ние разглеждаме положението и на мъжете, и на жените. В много от случаите става дума за насилствен брак – нито момчето, нито момичето искат да се женят. Ранни бракове, насилствени бракове - масово. Специално те са свързани с тази традиция, момичето да се жени девствено в градове като Стара Загора, като Пловдив, почти навсякъде тази традиция съществува и това обрича момичетата наистина да бъдат женени много млади и да бъдат аут след това от живота, в някои случаи и момчетата“, каза тя.

Интервюто на Силвия Великова със Станимира Хаджимитова можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна