Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикантите от професионалните състави на БНР поискаха повишаване на критично ниските си заплати

За спешни мерки за повишаване на критично ниските заплати на музикантите в професионалните състави на БНР настояха на пресконференция елитните творци
Снимка: Ани Петрова БНР


Спешно да бъдат предприети мерки за повишаване на критично ниските заплати на музикантите от професионалните състави на БНР. За това настояха на пресконференция елитните творци. Председателят на радиосдружение "Подкрепа" Атанас Карафезлиев представи исканията на музикантите:

"Първо, да бъде увеличен целево бюджетът на БНР за музикалните състави, което ще направи възможно започване на реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културата в програмата на правителството. И второ, да бъде увеличена средната работна заплата в музикалните състави на БНР, минимум с 50 процента още от второто тримесечие на тази календарна година, за да достигне равнището на средната работна заплата за столицата".


Музикантите от Симфоничния оркестър на БНР с протестни ленти на концерта в Народния театър за 140-годишнината от Освобождението на България.Карафезлиев обясни, че от 1-ви март средната заплата на музикантите в професионалните състави на БНР е 663 лв. Става дума за възнагражденията на 200 елитни творци. Те заявиха, че заради унизително ниските заплати има отлив от професията. 

От 2-ри март творците носят на реверите си ленти, на които пише: "Протест за достойно възнаграждение на труда".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мария Костова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна