Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общественият съвет към ТУЕС готви протести, ако училището не остане към ТУ

Министърът на образованието е поканил на среща родители на деца, обучаващи се в училището

От Обществения съвет са готви протестни действия, ако ТУЕС не остане към Техническия университет
Снимка: БГНЕС


Общественият съвет към Технологично училище Електронни системи към Техническия университет София обявиха, че са готови на протестни действия, ако училището не остане към Техническия университет-София.  Светослав Сотиров от съвета:

"Готови сме за незабавен протест, ако не бъдем чути от министъра на образованието господин Вълчев и председателя на Комисията по образование към Народното събрание - госпожа Дамянова. От наша гледна точка, на родителите,  изглежда, че  те целенасочено унищожават това, което е градено 30 години в ТУЕС".

Общественият съвет настояват за законови промени, които да добавят училищата като модел и организация на обучение към висше учебно заведение.

От своя страна проф. Таня Василева от ТУ и преподавател в ТУЕС отговори на въпрос дали промяната не е обвързана с бъдещи обществените поръчки:

"Колко пари влизат и излизат не знам. Знам само, че  досега ТУ не е взел нито лев от училището, а е давал много. Предполагам, че понеже се говори за "дигитална Европа" се очаква оттам  да дойдат повече пари. Тогава, тези пари вече няма да минават през Техническия, а ще се управляват директно от директори".

Има една законова неуреденост, посочи адвокат Антония Котова:

"Пред мен е въпросното писмо на министъра, което е от август миналата година, с което той гледайки Закона за предучилищното и училищното образование, като контролиращ орган по някакъв начин трябва да установи къде се намира ТУЕС. Опитва се да го постави в едно или друго понятие на закона, но не съществува подходящо такова, защото просто е допуснат законодателен пропуск".

Министърът на образованието Красимир Вълчев е поканил на среща родители на деца, обучаващи се в училището: Красимир Вълчев

"Няма да се променя преподавателският състав. Заявили сме го това още миналата година. Грешката ни пред последните седмици и месеци е в това, че не говорехме по-интензивно с родителите, а с ръководството на училището. Разпространената информация е невярна".

От звуковия файл можете да чуете целите репортажи на Гергана Хрисчева и Александра Михайлова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени