Петър Чолаков: Привикването в София на посланика ни в Русия е половинчата мярка

Петър Чолаков

Имаме запазване на политическото статукво – това е резултатът от вчерашната среща на върха ЕС - Турция във Варна според политолога Петър Чолаков - главен асистент по политическа социология в Института по изследване на обществото и знанието в БАН. В предаването „Нещо повече“ той добави:

„Нямаше някакви политически трусове, което в някакъв смисъл е добре за България, но нямаше и някакви революционни промени“.

Според него всички са спечелили от вчерашната среща: „Турция е в позиция на най-заинтересована страна, за да продължи да получава тези милиарди за бежанците. ЕС също не загуби, защото бежанската вълна определено е опасност. А България – ние сме първа спирка на една такава вълна. Бежанците, които са в Турция, са използвани от Ердоган, за да извива ръцете на европейската дипломация“.  

Любопитна „сделка“ между България и Турция е за замразяването на проекта ДОСТ на Лютви Местан, подчерта Петър Чолаков и добави:

„Това е един достатъчно ясен сигнал от страна на Анкара. Вероятно те са получили уверение от страна на Бойко Борисов, че в рамките на неговите правомощия ще каже някоя добра дума за режима на Ердоган пред ЕС. Това направи той - даде терен за това да се случат преговорите във Варна. Реално погледнато, той нищо повече не може да направи“.

Политологът не изключва възможността да има втора среща ЕС - Турция до края на Българското председателство.

Чолаков коментира и случая „Скрипал“ и последвалото експулсиране на голям брой руски дипломати от различни страни, както и това, че премиерът Борисов привика посланика ни в Русия за консултации в София:

„Това е половинчата мярка. Тя дава възможност на премиера да печели време. Нашето поведение изглежда леко притеснително, леко колебливо. ... Не знам доколко нашите атлантически партньори ще бъдат удовлетворени обаче от тези действия на Борисов“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Свързани новини
Бойко Коцев трябва да се прибере в София за консултации

Борисов привика посланика ни в Русия за консултации в София

Министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил на посланика ни в Русия Бойко Коцев, да се прибере в София за консултации с българското правителство, съобщи правителствената пресслужба. В информацията се уточнява, че двамата са провели телефонен..

обновено на 27.03.18 в 15:04
Още от категорията
Доминик Рааб

Следващите два месеца няма да са достатъчни за сделка за Брекзит

Европейският съюз и Великобритания може да пропуснат срока, който си поставиха сами, за уреждане на отношенията след Брекзит. След днешната си среща с британския си колега Доминик Рааб, главният преговарящ от европейска страна Мишел Барние допусна, че..

публикувано на 21.08.18 в 21:25
На изслушване в Сената на САЩ представители на американската администрация заплашиха Русия с още икономически санкции, ако не промени поведението си

САЩ наложиха още санкции срещу руски фирми и граждани

САЩ обявиха днес нови санкции срещу руски компании и граждани, а представители на администрацията обещаха още подобни мерки, ако Москва не промени поведението си, предаде Ройтерс. Американското министерство на финансите обяви санкции срещу..

публикувано на 21.08.18 в 19:33

Българските политици поздравиха мюсюлманите по случай Курбан Байрам

В поздравлението си към мюсюлманите по повод празника Курбан Байрам, президентът Румен Радев посочва важността на зачитането на традициите. "Силата на човека не произлиза от физическите му възможности, а от несломимата му воля", казва..

обновено на 21.08.18 в 19:31

Бойко Борисов: Преодоляна е кризата в работата на Търговския регистър

Премиерът Бойко Борисов увери депутатите, че кризата в работата на Търговския регистър вече е преодоляна. Това стана по време на извънредно заседание в парламента премиерът представя пред депутатите данни за сигурността на информацията,..

обновено на 21.08.18 в 19:08

Депутатите приеха оставката на Ралица Агайн

Почти с единодушие народните представители освободиха Ралица Агайн от поста заместник-председател на Комисията за финансов надзор в ресор "Застрахователен надзор". Депутатите задължиха още вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, както и..

обновено на 21.08.18 в 18:35
Заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн подаде оставка.

Ралица Агайн: Оставката ми е емоционален акт, не е продиктувана от нарушение на правилата

Заместник- председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) Ралица Агаин съобщи, че подава оставка заради случая "Олимпик" и уточни, че това е емоционален акт, а не решение, продиктувано от нарушение на правилата.  "Това е моят емоционален и..

обновено на 21.08.18 в 18:31

Ципрас обяви символичен край на съвременната Одисея на Гърция от остров Итака

Символичен край на съвременната Одисея на Гърция обяви премиерът на страната Алексис Ципрас с реч от остров Итака. Вчера официално южната ни съседка излезе от продължилите осем години спасителните програми, на които се наложи да разчита заради кризата с..

обновено на 21.08.18 в 17:40