Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С новия европейски регламент се разширява понятието "лични данни" и териториалният обхват на уредбата на ЕС в тази сфера

Проф. Даниел Вълчев смята, че ще България ще закъснее да транспонира новите европейски наредби за защита на данните

Проф. Даниел Вълчев
Снимка: БГНЕС


Днес излиза новият брой на Юридически барометър  - гражданска инициатива за оценка на правния ред у нас. Темата на броя е защитата на личните данни -  въпрос, който е особено актуален на фона на скандала с Фейсбук и "Cambridge analytica" за използване на данни на потребители на социалната мрежа за въздействие по време на предизборни кампании.  Тревогите, че личната информация вече не е толкова лична, когато е в интернет, бяха подхранени и от данни от нашата страна, които показват, че всеки, който е "на ти" с математиката може да се сдобие с ЕГН-то на когото си пожелае. Междувременно очакваме на 24-ти май да влезе в сила общия европейски регламент относно защитата на данните.

Темата коментира в ефира на "Хоризонт" проф. Даниел Вълчев, ръководител на екипа на Юридически барометър, като обясни:

"Действително въпросът за личните данни е актуален, но от друга страна ние - екипът на Юридически барометър, се опитахме да дадем такъв прочит, който не се синхронизира напълно с тази, как да я нарека -  известна истерия, която през последните месеци има в нашето общество. Истината е, че това е важна тема, която и досега е имала уредба както в международни актове, европейски актове, така и в България.

И това, което сега се случва е свързано с един пакет, който обхваща регламента, който споменахме  - Общият регламент за защита на данните и две директиви - съответно регламентът ще влезе в сила на 24-ти и ще се прилага от 25-ти май, а директивите ще трябва в началото на май да бъдат транспонирани) -  тоест задава се нещо ново. 

Кои са новите неща?  Първо, разширява се понятието "лични данни" извън това, което всички знаем  - наред с ЕГН-то, което споменахме, към личните данни вече ще спадат такива данни от типа на местонахождението - нещо, което със съвременните телефони мобилни устройства не е трудно да бъде установено, различните онлайн идентификатори, например IP адресите на тези устройства, биометричните данни ( знаете, че една голяма част от тези устройства работят с пръстови отпечатъци, сканиране на ретината и така нататък). На второ място, разширява се понятието "специални категории лични данни". Действително това е много важен въпрос, защото тук вече има специална защита на биометричните данни, но става въпрос и за генетични лични данни, с каквито администратори на лични данни вече разполагат - за нашите гени, най-общо казано.  Нещо, което е много важно също е, че се разширява териториалният обхват на действие на европейската уредба, което ще рече че различни администратори на лични данни – да вземем пример Google, Фейсбук и така нататък, които не са установени в ЕС, но предоставят срещу заплащане или безвъзмездни услуги на територията на Съюза, ще попаднат под регулацията на тези нови актове".

Даниел Вълчев допълни, че санкциите, които са предвидени при нарушение на изискванията за защита на личните данни, могат вече да достигнат огромен размер. Според експерта най-вероятно ще има закъснение при транспониране на новите европейски наредби, засягащи защитата на личните данни в българското законодателството. 

Юридически барометър вече осма година прави шестмесечни изследвания на състоянието и развитието на правния ред в България. Всеки брой на изданието има различна тема, като фокусът на предишния 15-ти брой, представен през октомври, беше насочен към европейската прокуратура.

Всички, които искат да чуят представянето на новия 16-ти брой, са поканени в 11.00 часа днес в Гранд хотел София.  Входът е свободен. Безплатно се разпространяват и изданията на Юридически барометър. Гост на новия брой е д-р Невин Фети, която е доктор по право, юридически съветник на президента и преподавател в юридическия факултет Софийския университет.  
Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна