Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сопраното Диляна Георгиева с „Капризи” – нова поетична книга билингва

Довечера (28 март) в столичната галерия-музей „Класика” е премиерата на поетичната книга „Капризи” от Диляна Георгиева и Весислава Савова.

Тя е втората им съвместна книга след триезичната хайку-стихосбирка „Кибритени лодки”, издадена през 2014 година.
„Капризи” съдържа 28 ренгей поеми на български и английски език и излиза под редакцията на Дейвид Ланю, професор по английски език в Луизиана, който дълги години е бил президент на американското хайку общество. Негови хайку романи са преведени и на български език.
За книгата на Диляна и Весислава проф. Ланю казва: „Техните тихи и лирични проучвания канят читателите да посетят интимни и вдъхновяващи пространства от образи и възможности”.
Според поета Петър Чухов в „Капризи” откриваш: „красиви нахвърляни късчета, които се подреждат в замайващи пъстри картини, съчетаващи делничното и празничното, малкото и голямото, веселото и скръбното. Четенето на тази книга е удоволствие, което искаш да повториш”.
Гари Гей (Garry Gay) е създател на ренгей (rengay), интересна поетична форма, която определя като тематична поема от шест (двуредни и триредни) строфи, писана от двама (или трима) автори, следваща определена схема. Всеки от авторите, „стъпвайки” на подадения му предишен стих, създава свой, в който казва нещо ново по темата.

Сопраното Диляна Георгиева представи книгата си „Капризи” в „Артефир” и ни покани на премиерата довечера в галерия-музей „Класика”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна