Новият албум на клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров е на музикалния пазар

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" гостуват Аглика Генова и Любен Димитров, носители на приза "Музикант на годината 2001" и на "Ехо Класик 2017" – най-престижната германска награда за класическа музика.

Но прочутото българско клавирно дуо вече има нова заявка за световни отличия – поредния албум, издаден от германската компания CPO, е на музикалния пазар. Той включва произведения от Карл Черни и Макс Брух, отново предлага на слушателя рядко записвана музика и отново е със значително българско участие.


"Надяваме се с този диск да допринесем тези концерти да бъдат все повече и повече изпълнявани. Имахме щастиетоСнимка да работим под диригентството отново на Йордан Камджалов, като при Карл Черни "Генезис" оркестър са наши партньори, а при Макс Брух е наш партньор Симфоничният оркестър на БНР. Компактдискът е копродукция на немския звукозаписен лейбъл, с който ние работим повече от 20 години, и Българското национално радио - вторият важен елемент и неделима негова част. Затова трепетът и вълнението ни са огромни, защото ние се намираме отново в сградата, където тази страхотна музика беше записана." - сподели пианистката Аглика Генова.

Подробностите за проекта можете да научите от интервюто на Татяна Иванова с Аглика Генова и Любен Димитров - чуйте го в звуковия файл.


Още от категорията

Жана Бергендорф от формацията "Equinox" и Борислав Миланов- авторът на песента "Bones" в "Евровизия 2018" разказват в "Евробокс"

На 26-ти април с клубен концерт в София  вокалната формация  "Equinox" ще представи пред публика  "Bones" - българската песен за "Евробовизия 2018". Преди да отпътува за репетии в Лисабон, в подготовка за големия ден- 8-ми май, петимата изпълнители от формацията ще изпеят и свои самостоятелни песни по време на концерта- изпращане. Дни преди вълнуващото..

публикувано на 22.04.18 в 15:08

„Така правят всички жени“ от киносезона на Метрополитън

Атракциите и екзотиката бяха предпоставени в тази нова постановка още със съобщението, че британският режисьор Фелъм Макдърмът е пренесъл действието на моцартовия шедьовър в средата на ХХ век, при това не другаде, а в прочутия увеселителен парк Кони айлънд в Бруклин, Ню Йорк. Декорите в този стил бяха цветни и впечатляващи. Заедно с подбора на..

публикувано на 22.04.18 в 14:45

Класическа музика ще огласява царския дворец в крепостта „Царевец“ по време на „Сцена на вековете“

Силни и атрактивни заглавия ще предложи на великотърновци и гостите на старопрестолния град третото издание на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“. Осем са заглавията в тазгодишния афиш, а класическа музика ще огласява царския дворец в крепостта „Царевец“ всяка седмица от 7 юли до 5 септември. Съзвездие от..

публикувано на 22.04.18 в 11:02

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 23 до 30 април 2018 година

23 април 3.00 часа - Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Меса в до мажор K.317, „Коронационна”. 3.28 часа - Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Тържествена вечерня на изповедника (Vesperae solennes de confessore) K.339 Солисти: Ариана Вендители (сопран), Емили Ренар (мецосопран), Рупърт Чарлсуърт (тенор), Марцел Бакони (бас). 4.01 часа - Волфганг..

публикувано на 22.04.18 в 09:00
Статуя на Афродита

Звукови хроники „Митологични образи”: Афродита

Афродита е богинята на любовта, красотата, удоволствията, създаване на потомство... Според теологията на Хезиод е родена от морската пяна. Според Илиада е дъщеря на Зевс и Диона. Зевс я омъжил за непривлекателния бог-ковач Хефест, за да предотврати евентуалните битки, които красотата й би породила. Афродита е изневерявала и на Хефест, и на любовниците си...

публикувано на 22.04.18 в 08:30
Юн Мияке навърши кръгли 60 в началото на тази година

Проект на Юн Мияке с хора "Космическите гласове", Арто Линдзе и Винисиус Кантуария

Слънчев джаз+ на 22 април припомня моменти от гостуването на "Ритмос негрос" във Второ студио на БНР и запис на част от предаването пак там четвърт век по-рано с Жюли Фройнд, сега звезда в родното си Перу. Гостите на първия Джаzz+ фестивал Пари Комбо също отбелязват кръгла годишнина - две десетилетия на сцена. По този повод слушаме поредния им..

публикувано на 22.04.18 в 07:10
Сергей Рахманинов

145 години от рождението на Сергей Рахманинов

Неговата музика е необятна като земята, която го е родила. Критиците го наричат „Последният романтик на XX век” и „Божество с три лица”, а мнозина от тях се опитват да определят творческия му облик с думите „най-руският от всички композитори”. „Аз съм руски композитор и моята родина сложи отпечатък върху характера и възгледите ми. „Ако искате да знаете,..

публикувано на 21.04.18 в 12:00