Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Пламен Панайотов: Трябва да се каже на хората, че проблемите са извън НК

Снимка: БГНЕС

"Качеството на законодателството не е добро. Като специалист в наказателната област си позволявам да кажа, че то не е добро и от гледна точка на това, което се твори като наказателни закони. Там е най-опасната ситуацията, тъй като чрез наказателните закони всъщност в най-голяма степен биха могли неоснователно да се засегнат правата и свободите на гражданите". Това каза за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" професор Пламен Панайотов, преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет и вицепремиер в правителството "Сакскобургготски", по повод изнесените от Юридическия барометър данни, че първите ремонти на 70% от законите, които произвежда или поправя Народното събрание, се налагат още в първите 6 месеца от прилагането им. Той изтъкна, че кодифицирането на наказателното законодателство изисква добро познаване на всички регламенти, за да може професионално да се промени дори само една разпоредба, а модерната наказателна политика предполага към наказателното право да се прибягва само ако не може да се реши даден обществен проблем със средствата на другите отрасли от правото.

Съветът по законодателството в Народното събрание се състои от изключително добри професионалисти, изтъкна юристът и призова законодателите да се обръщат към тях. По повод многото закони, изпратени в Конституционния съд като противоречащи на основния закон, той заяви:

"Проблемът, според мен, не е просто и само в това, че се налага всички, които имат съответното правомощие по закон, да го използват, изпращайки такива закони за проверка в Конституционния съд. Проблемът е, че относително често, при това в областта на наказателното законодателство, КС обявява противоконституционност на една или повече разпоредби, които са изпратени към него за проверка. Като пример мога да цитирам съвсем скорошното произнасяне, с което бяха обявени за противоконституционни разпоредбите за промяната в давностните срокове, при това с обратна сила, относно някои престъпления, извършени преди 1989 година във връзка с неспазването на основни принципи в областта на правото като този за правната сигурност, измерение на който е и самата законност – нещо, на което се основава правото като такова“.

"Законодателството вече се превръща в начин за пререшаване на въпроси, което поставя отново под съмнение сигурността и стабилността на правния ред у нас. Това има най-различни негативни измерения, в това число възможността да се осъществява в страната нормален бизнес, респективно хората да знаят какви задължения и права имат към даден момент".

"Честно трябва да се каже на хората, че проблемите са извън Наказателния кодекс", както и кои са причините за тях, убеден е Панайотов.

"Точното и еднакво прилагане на закона е едно от нещата, които придават смисъл на правовата държава. Без такава сигурност, чувството за справедливост у гражданите винаги ще остане неудовлетворено. За удовлетворяването на това чувство наистина има много причини час по-скоро да се случи".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна